Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χάστε μέχρι και 15 κιλά σε 1 μήνα!


Ένας καρδιολόγος από το Μιλγουόκι της Αμερικής ταράζει τα στάσιμα νερά της διατροφικής μόδας και μας προτείνει να επιτεθούμε στο λίπος βάζοντας στο στόχαστρο ένα συγκεκριμένο υδατάνθρακα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, παχαίνει περισσότερο και από τη ζάχαρη.
«Δώστε μου ένα τυπικό δείγμα παχύσαρκου ανθρώπου.

Αν πειστεί να βγάλει εντελώς από τη διατροφή του προϊόντα που περιέχουν σιτάρι -ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες- και τα αντικαταστήσει με εναλλακτικές τροφές, θα απαλλαγεί από δεκαπέντε κιλά μέσα σε διάστημα τριών μηνών». Ο δρ Ουίλιαμ Ντέιβις, συγγραφέας του βιβλίου Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight and Find your Path Back to Health (Κοιλιά από σιτάρι: κόψτε το σιτάρι, χάστε βάρος και βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στην υγεία, εκδ. Rodale) αναπτύσσει μια εκκεντρική θεωρία. «Αν μάλιστα το ίδιο άτομο ακολουθήσει το συγκεκριμένο διαιτητικό πρόγραμμα που έχω σχεδιάσει, θα μειώσει σημαντικά το διάστημα μέσα στο οποίο θα χάσει δεκαπέντε κιλά σε τριάντα μέρες περίπου ή μέχρι και εβδομήντα κιλά μέσα σε ένα χρόνο», εξηγεί ο ειδικός. Ακόμα κι αν μια τέτοια τρελή κούρσα απώλειας βάρους δεν απασχολεί την πλειονότητα των ανθρώπων, η παραπάνω θεωρία εξακολουθεί να ακούγεται ενδιαφέρουσα. Ενώ σύμφωνα με το δημιουργό της, δεν προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό.

Ένοχες καλλιέργειες
Οι σύγχρονοι τύποι σιταριού που χρησιμοποιούνται πλέον στις καλλιέργειες, όπως εξηγεί ο ειδικός, αποτελούνται από ένα είδος υδατάνθρακα που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο τρόφιμο - τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ο συγγραφέας επισημαίνει: «Θα τον αποκαλούσα “σούπερ υδατάνθρακα” γιατί διασπάται τόσο γρήγορα μέσα στο αίμα προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση του σακχάρου. Έτσι, αυξάνεται και η παραγωγή της ινσουλίνης η οποία ρυθμίζει τις τιμές του σακχάρου αποθηκεύοντας υπερβολικές ποσότητες από αυτό στα λιποκύτταρα». Μάλιστα το περισσότερο λίπος εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς, γεγονός που τον ενέπνευσε για τον τίτλο του βιβλίου του. «Επιπλέον η ινσουλίνη εμποδίζει την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Επομένως, αν παρέμβουμε δυναμικά σε αυτή την κατάσταση μειώνοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου και την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, έχουμε το κλειδί του αδυνατίσματος στα χέρια μας», τονίζει ο γιατρός. Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε;
Τα πρώτα απλά βήματα
Κατ' αρχάς κάντε έναν πλήρη έλεγχο υγείας και συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε μια διατροφή χωρίς σιτάρι. Στη συνέχεια:
-Αντικαταστήστε μακαρόνια και ψωμί με ρύζι και πατάτες χωρίς να υπερβαίνετε τις δύο μικρές μερίδες τη μέρα. Σε περιορισμένες ποσότητες μπορείτε να καταναλώνετε κινόα (δημητριακό) και βρόμη, αλλά και όσπρια, όπως είναι τα φασόλια, οι φακές, καθώς και τα προϊόντα σόγιας.
-Βάλτε φρένο και στα φρούτα. Δύο μερίδες τη μέρα είναι αρκετές.
-Προτιμάτε απεριόριστες ποσότητες από άπαχη πρωτεΐνη, αλλά και πράσινα λαχανικά.
-Ρίξτε λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες σας όμως μην τηγανίζετε με αυτό. Τρώτε άφοβα αβοκάντο, λαχανικά τουρσί, σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και πασατέμπο.
-Καταναλώστε μία με δύο μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως πλούσιο σε λιπαρά τυρί . Αποφύγετε ωστόσο μεγάλες ποσότητες από γιαούρτι, γάλα, βούτυρο και τυρί τύπου κότατζ.
-Καταργήστε επίσης μπισκότα, κέικ, πίτες, δημητριακά πρωινού, κρέπες, βάφλες, κουσκούς, κριθάρι, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, σταφίδες, τηγανιτά, ζαχαρωτά, ζελέ, παγωτά, μπάρες δημητριακών, μέλι, σιρόπι αγαύης, σουκρόζη, μαρμελάδες και κέτσαπ. Σύμφωνα με τον ειδικό, ίχνη σιταριού κρύβονται στην μπίρα, στους αρωματικούς καφέδες, στη βότκα και στο ουίσκι.

elle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου