Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το τζόγκινγκ… βλάπτει την ομορφιά!


Sport_large_largeΤα οφέλη του τζόγκινγκ στην ψυχοσωματική υγεία είναι πολλά και καλά τεκμηριωμένα. Ωστόσο, παρά την πλειάδα των αποδείξεων για τις επιδράσεις του, η άγνοια γύρω από αυτό εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ο δρ Μαρκ Πόρτερ, ο γιατρός της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου, παρουσίασε προ ημερών τα δεδομένα για τρεις από τις επιδράσεις του τζόγκινγκ στην ομορφιά.
1. Προκαλεί χαλάρωση των μαστών. Γι’ αυτό και συνιστάται στις γυναίκες που κάνουν τζόγκινγκ να επενδύουν σε έναν καλό, αθλητικό στηθόδεσμο.
Αν και οι γυναίκες με μικρό στήθος συνηθίζουν να επιλέγουν συμπιεστικούς στηθόδεσμους (πιέζουν το στήθος στον θώρακα) και οι γυναίκες με μεγάλο στήθος το είδος του αθλητικού στηθόδεσμου που περιβάλλει το στήθος και μοιάζει με τον συμβατικό, νεώτερες μελέτες υποδηλώνουν πως ο τελευταίος είναι ο καλύτερος ανεξαρτήτως μεγέθους στήθους _ αρκεί βεβαίως να εφαρμόζει τέλεια στην ασκούμενη.
2. Γερνάει πρόωρα το δέρμα. Οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων είθισται να δείχνουν πιο μεγάλοι σε ηλικία απ’ ό,τι στα αλήθεια είναι _ και αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι η συνεχής κίνηση και κατ’ επέκταση οι μηχανικές πιέσεις που επιφέρει το τζόγκινγκ μπορεί να προκαλέσουν διάταση στους υποστηρικτικούς ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.
Ο δεύτερος είναι ότι όσοι κάνουν τζόγκινγκ εκτίθενται κατά κανόνα περισσότερο στον ήλιο και τον αέρα (και τα δύο σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος).
Και τρίτον, οι λάτρεις του τζόγκινγκ μπορεί να δείχνουν πιο γερασμένοι, επειδή τείνουν να έχουν πολύ λιγότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι ο μέσος άνθρωπος. Τα καλά νέα είναι πως στους ερασιτέχνες δρομείς, οι συνέπειες αυτές δεν είναι πολύ έντονες.
3. Δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τα «παχάκια» στα πλάγια της μέσης. Βέβαια, εάν κάποιος είναι υπέρβαρος εξαιτίας της καθιστικής ζωής, κάνοντας τζόγκινγκ θα δει βελτίωση στην περίμετρο της μέσης του, αλλά οι ασκήσεις αντιστάσεως (λ.χ. στα μηχανήματα του γυμναστηρίου) παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν.

3 σχόλια: