Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οργή λαού στο Σύνταγμα



Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, από την οποία ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια, η ρίψη χημικών και οι τραυματισμοί.



Περίπου 100.000 άνθρωποι (κατά την αστυνομία 70.000), συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές έδωσαν το «παρών» στο κέντρο της πρωτεύουσας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που έχει εισαχθεί στη Βουλή και τίθεται αύριο προς ψήφιση.

Οι πορείες των συνδικάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη έχουν κατακλύσει διαδηλωτές, φτάνοντας μάλιστα έως τα σκαλιά που οδηγούν στο Κοινοβούλιο.
Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών διαδηλωτών, κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Το πρώτο μέτωπο, όπου έγινε εκτεταμένη ρίψη χημικών, ήταν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή και το δεύτερο στην Ακαδημίας, όπου έσπασαν μάρμαρα και έβαλαν φωτιά σε κάδους. Φωτιά έπιασε κι ένα από τα φυλάκια των ευζώνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Παρά τα επεισόδια, η ένταση των οποίων έχει μειωθεί, οι εργαζόμενοι παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος.

Η αστυνομική παρουσία είναι εντυπωσιακά μεγάλη, με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους περισσότερους κάθετους δρόμους του ιστορικού κέντρου.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 13:30, όταν ομάδες νεαρών στην Καποδιστρίου, πίσω από την Ομόνοια, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, η οποία απάντησε με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, επιχειρώντας να τους διαλύσει.



Βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών εκτόξευσε γύρω στις 14:00 ομάδα νεαρών διαδηλωτών στις οδούς Ζαλοκώστα και Αμαλίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου - λάμψης.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, εκτυλίσσονταν επεισόδια στη γωνία Ακαδημίας και Κανάρη, όπου έχει φτάσει η πορεία των ταξιτζήδων, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν από εκείνη την πλευρά προς το Σύνταγμα, όπου αποκλείει την πρόσβαση ο μεταλλικός φράκτης.



Επίθεση είχε σημειωθεί και στις 11.00 το πρωί από ομάδα αγνώστων εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν σταθμευμένοι στην πλατεία Καισαριανής. Από την επίθεση με πέτρες τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.



Ένταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη, με πετροπόλεμο ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ, αλλά και σπασμένες βιτρίνες στο κέντρο της πόλης. Επίθεση κατά των πολιτικών γραφείων των βουλευτών Μαγνησίας έγινε στον Βόλο, ενώ η ένταση δεν έλειψε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.



Στο μεταξύ, έχουν σημειωθεί και οι πρώτες προσαγωγές υπόπτων από την αστυνομία, η οποία εφαρμόζει σκληρά μέτρα ασφαλείας, όπως «μπλόκα» στους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο, κλείσιμο των σταθμών Μετρό του Συντάγματος και του Ευαγγελισμού και τοποθέτηση του «διάσημου» μεταλλικού φράκτη στο ύψος των ανθοπωλείων της Βουλής.



[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου