Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Λεφτά υπάρχουν. Μόνο για φρεγάτες.

Η Γερμανική αντιπολίτευση αντιδρά και διαμαρτύρεται. Λογικό, χαζοί ειναι να μην προτιμήσουμε τις δικές τους;

Έλενα Φώτου

Δύο γαλλικές φρεγατούλες είναι έτοιμη να αγοράσει η ελληνική κυβέρνηση, με την κάθε μια φρεγατούλα να κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 300 εκατομμύρια.


Τώρα θα μου πείτε, εδω την Πέμπτη θα ψηφιστεί ολόκληρο Πολυνομοσχέδιο επειδή δεν "βγαίνουμε", τις φρεγάτες πως θα τις αγοράσουμε; Καλή ρητορική ερώτηση, αλλα τις απαντήσεις καλύτερα να τις αναλογιστούμε ο καθένας μονάχος του. 

Το θέμα ήρθε στην δημοσιότητα και στα αυτιά των βαθιά κοιμησμένων Ελλήνων απο την Deutsche Welle, στην οποία ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατικών και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξοπλισμών Κλάους Μπάρτελ δηλώσε ότι στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το Παρίσι είναι έτοιμο να παραδώσει στο ελληνικό Ναυτικό δύο απο τις τέσσερις νέες της φρεγάτες, 300 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μία και με τα πέντε πρώτα χρόνια τζάμπα. Το γερμανικό περιοδικό ακόμα αναφέρει πως η συγκεκριμένη συμφωνία μόνο κακό μπορεί να κάνει στους Γερμανούς ανταγωνιστές οι οποίοι προσπαθούν εδώ και καιρό να αναλάβουν οι ίδιοι την ανάθεση της παραγγελίας. Η αντίδραση οφείλεται κυρίως στο γεγονός οτι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους,τα πλοία τελικά θα πληρωθούν απο τον Γερμανό φορολογούμενο.

Το δημοσίευμα του Spiegel προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις στην υπερδύναμη της Ευρώπης, με τους Γερμανούς Πράσινους να δηλώνουν πως ανεξάρτητα απο την προέλευση των πλοίων, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθλετει προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των γερμανών φορολογούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου