Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Λεωφορείο – επανάσταση στις μεταφορές (Video)

Το “γρήγορο λεωφορείο”, που θα περνάει πάνω από όλα τα οχήματα, παρουσιάστηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση Υψηλής Τεχνολογίας στο Πεκίνο. Δείτε το βίντεο για να διαπιστώσετε γιατί δεν θα δούμε ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα!
Φανταστείτε την μέρα που έχετε κολλήσει στη κίνηση με το αυτοκίνητό σας και ακριβώς από πάνω σας περνάει άνετα και ωραία ένα λεωφορείο. Και όμως η παραπάνω εικόνα δεν είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά θα είναι πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον για το Πεκίνο.
Αυτή η ιδέα του τρισδιάστατου “Fast Bus”, όπως το αποκαλούν παρουσιάστηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση Υψηλής Τεχνολογίας στο Πεκίνο το Μάιο.
Αν και το επίθετο γρήγορο δεν του ταιριάζει και τόσο αφού η μέγιστη ταχύτητά του είναι τα 60 χμ, ωστόσο περισσότεροι από 1200 με 1400 επιβάτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά με αυτό το νέο μέσο.
Μάλιστα το εν λόγω λεωφορείο δεν είναι ρυπογόνο αφού κινείται με ένα συνδυασμό ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξαιτίας της κατασκευής του δεν δημιουργεί προβλήματα στα...
άλλα μέσα κυκλοφορίας μιας και κινείται σε ύψος 4,5 μέτρων μειώνοντας τα κυκλοφοριακά προβλήματα κατά 30%.
Αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και ο χρόνος κατασκευής του είναι το 1/3 που χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα μετρό.
Παράλληλα, μέσω υπερηχητικών κυμάτων από το ένα λεωφορείο στο άλλο θα προειδοποιεί τον οδηγό όταν κάτι πάει στραβά ή εάν η κίνηση είναι αυξημένη.
Οι οδηγοί των αυτοκινήτων με τη σειρά τους θα πρέπει να προσέχουν όταν περνάει από πάνω τους, αν και ειδικά κόκκινα φώτα θα τους προειδοποιούν πότε το λεωφορείο αναμένεται να στρίψει ή να αλλάξει πορεία σε περίπτωση που είναι πολύ κοντά στους εσωτερικούς τείχους του δρόμου.
Σας φαίνεται λίγο εξωπραγματικό ε; Κι όμως το γρήγορο λεωφορείο έχει περάσει το πρώτο τεστ και η κατασκευή του θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου ενώ ήδη έχουν σκεφτεί τα πρώτα 186 χμ που θα καλύπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου