Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

6 συνέπειες των διατροφικών διαταραχών

Περίπου το 95% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία-βουλιμία είναι γυναίκες. Σε μια ερευνητική μελέτη του 2008, διαπιστώθηκε ότι το 65% των γυναικών ηλικίας από 25 έως 45 ετών έχουν κάποια μορφή διαταραγμένης διατροφής, και προσπάθησαν να χάσουν βάρος με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένης της λήψης καθαρτικών, χάπια για αδυνάτισμα και πρόκληση εμέτων.
Για τις γυναίκες, οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι αποτέλεσμα αντιμετώπισης του άγχους τους με νοσηρό τρόπο.

Μερικές από τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ανορεξίας-βουλιμίας είναι:
  • Καταστροφή των νεφρών: σκεφτείτε ότι τα νεφρά μας είναι φίλτρα επεξεργασίας αίματος, για να απαλλαγεί ο οργανισμός από ακαθαρσίες και να διατηρηθεί το αίμα υγιές. Αλλά η συχνή πρόκληση εμετού και/ή μη αρκετή λήψη τροφής και υγρών μπορεί να προκαλέσει στο σώμα κατάσταση αφυδάτωσης, υποβάλλοντας τα νεφρά σε επιπλέον εργασία για να διατηρήσουν φυσιολογικά επίπεδα του άλατος, του νερού και των βασικών μετάλλων στο αίμα .Ως αποτέλεσμα, τα απορρίμματα συσσωρεύονται προκαλώντας την αποδυνάμωση αυτών των βασικών οργάνων.
  • Υπερβολική τριχοφυΐα: για τις γυναίκες οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αντιμετώπισης του άγχους και ένα από τα σημάδια ότι υπάρχει... πρόβλημα είναι η υπερβολική τριχοφυΐα σε απρόσμενες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο. Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πολύ εύθραυστα και η τρίχα λεπτή.
  • Υπογονιμότητα: το εξαιρετικά χαμηλό βάρος μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια και γενικά διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
  • Απώλεια δοντιών και ουλίτιδα: είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της βουλιμίας. Ο συχνός εμετός, που συνδέεται με την βουλιμία, προκαλεί την επαφή των οξέων του στομάχου με τα δόντια και τα ούλα, βλάπτοντας το σμάλτο των δοντιών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει ολόκληρο το στόμα, και, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε δημιουργία ελκών στην στοματική κοιλότητα και απώλεια δοντιών.
  • Καρδιοπάθεια: ακόμα και μετά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή νόσο και/ή καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως και οι άλλοι μύες, η καρδιά χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά, και στην προσπάθεια να λειτουργήσει χωρίς την σωστή διατροφή, γίνεται πιο αδύναμη. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές έχουν αποδυναμωμένη καρδιά και κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.
  • Οστεοπόρωση: με το πέρασμα του χρόνου, τα οστά αποδυναμώνονται λόγω του υποσιτισμού. Για τις γυναίκες, οι διατροφικές διαταραχές αυξάνουν την ήδη υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης εκτιμά ότι το 40% των γυναικών θα αναπτύξει την ασθένεια από την ηλικία των 50 ετών και αυτό χωρίς την επιβάρυνση του άγχους και μιας διατροφικής διαταραχής. Μια υγιεινή δίαιτα με ασβέστιο [που βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι και το σπανάκι], καθώς και βιταμίνη D [το οποίο μπορείτε να πάρετε σε συμπλήρωμα,ή από την έκθεση στον ήλιο] είναι απαραίτητη για διατηρήσετε γερά και δυνατά οστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου