Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

10 μύθοι για την κυτταρίτιδα


Τι ακούγεται κατά κόρον αλλά δεν έχει βάση.

Αναμφισβήτητα, το πιο «καυτό» πρόβλημα του γυναικείου σώματος, αποτελεί η κυτταρίτιδα. Όμως, όπως και σε κάθε θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών οι απόψεις διίστανται με αποτέλεσμα να μην μπορούμε τελικά να αναγνωρίσουμε τι στην πραγματικότητα ισχύει και τι όχι. Επηρεάζει λοιπόν ο καφές την όψη «φλοιού πορτοκαλιού»; Αποδίδουν οι αντικυτταριδικές κρέμες; Έχει «ηλικία» εμφάνισης η κυτταρίτιδα; 

Ερωτήματα που κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναζητούν αλήθειες και… ψέματα. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να μάθετε ποιοι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους εμφάνισης και… εξαφάνισης ισχύουν, είναι να εμπεδώσετε μια και καλή τα παρακάτω:


Μύθος 1ος : Αφορά μόνο τις υπέρβαρες γυναίκες

Δυστυχώς, το βάρος δεν είναι μοναδική προϋπόθεση για την κυτταρίτιδα. Περίπου το 90% των γυναικών πάσχουν και φυσικά δεν είναι όλες υπέρβαρες. Μια αδύνατη λοιπόν γυναίκα μπορεί να ταλαιπωρείται εξίσου από τα «σημάδια της κυτταρίτιδας» όπως και μια υπέρβαρη.

Μύθος 2ος : Η σοκολάτα κάνει κακό

Κλασικός μεν, λανθασμένος όμως μύθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας (έστω και καθημερινά), δεν επιβαρύνει το πρόβλημα αλλά ούτε και το δημιουργεί.


Μύθος 3ος : Μόνο οι ακριβές αντικυτταριτιδικές κρέμες αποδίδουν

Η αλήθεια είναι πως κάποιες κρέμες κάτω από σωστή και τακτική χρήση βοηθούν ώστε να έχετε, λιγότερο εμφανή σημάδια. Μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των ακριβών, μπορεί και όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι να δοκιμάσετε μερικές και να κρατήσετε αυτή που έχει αποτελέσματα πάνω σας, χωρίς να… αδειάσει το πορτοφόλι σας.


Μύθος 4ος : Τα αναψυκτικά χειροτερεύουν τη κατάσταση


Η θεωρία ήταν ότι το νάτριο στα αναψυκτικά (εκτός των τύπου Cola) δημιουργούσε «πρήξιμο» στα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βαθουλώματα στην επιδερμίδα. Πρόσφατες έρευνες όμως, δείχνουν ότι τα ήδη παραμορφωμένα λιποκύτταρα βρίσκονται μέσα στον συνεκτικό ιστό, στον οποίο και δεν μπορεί να επιδράσει το νάτριο. Χωρίς λοιπόν να ανήκουν στην κατηγορία της υγιεινής διατροφής, βάσει του αποτελέσματος των ερευνώ, τα αναψυκτικά δεν επηρεάζουν την κυτταρίτιδα.

Μύθος 5ος : Κυτταρίτιδα αποκτάς μετά τα 40 

Δυστυχώς και αυτό είναι λάθος! Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία. Απλά, στις μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο χαλαρό το δέρμα με αποτέλεσμα να γίνεται και περισσότερο εμφανής.

Μύθος 6ος : Εμφανίζεται μόνο ...
στους μηρούς και τους γλουτούς


Μπορεί αυτά τα δύο σημεία να είναι και τα πιο συνηθισμένα, αλλά το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και στα μπράτσα, το στομάχι ή τη πλάτη.

Μύθος 7ος : Η δίαιτα και η άσκηση την θεραπεύουν

Θα σας απογοητεύσουμε, αλλά… και αυτό δεν είναι σωστό! Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι βασικοί κανόνες για να είστε υγιείς, αλλά στοχεύουν στην τόνωση του μεταβολισμού και μόνο. Δυστυχώς ο μεταβολισμός δεν επηρεάζει τα «φυλακισμένα» λιποκύτταρα ανάμεσα στον συνεκτικό ιστό και νερό (δείγμα ορμονικής δυσλειτουργίας). Χωρίς λοιπόν να σημαίνει ότι οι δύο παράγοντες δεν επιδρούν ούτε στο ελάχιστο θετικά. ακόμα και οι γυναίκες που γυμνάζονται καθημερινά, μπορούν να εμφανίσουν κυτταρίτιδα.


Μύθος 8ος : Ο καφές βοηθάει

Ο καφές που πίνετε σαφώς… όχι! Ίσα, ίσα που δημιουργεί και κατακράτηση υγρών. Η καφεϊνη από την άλλη είναι μια διαφορετική υπόθεση. Αποτελεί βασικό συστατικό των αντικυτταριτιδικών κρεμών και (σε συνδυασμό με άλλα συστατικά) αποδίδει.


Μύθος 9ος : Το μαύρισμα την καμουφλάρει

Αυτός και αν είναι μύθος! Μπορεί η επιδερμίδα σας να φαίνεται ηλιοκαμένη και πιο… ερωτική, αλλά σίγουρα δεν εξαφανίζει τα σημάδια. Σκεφτείτε το, με αυτή τη λογική όλες οι γυναίκες της Μεσογείου και οι έγχρωμες απανταχού δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ… πρόβλημα..

Μύθος 10ος : Δεν υπάρχει λύση!

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση! Εκείνο που χρειάζεται όμως είναι μια συνεχής προσπάθεια, είτε με θεραπείες (όπως η μεσοθεραπεία, τα laser, οι κρέμες-ειδικά αυτές που περιέχουν καφεϊνη, φύκια και πράσινο τσάι, το high-tech μασάζ), είτε με διατροφικές επιλογές που δεν επιβαρύνουν το πρόβλημα (πολύ νερό, λιγότερα λιπαρά κ.λ.π.) είτε με τακτική άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου