Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Η Ναόμι και τα "ματωμένα διαμάντια"
Η Ναόμι και τα  ματωμένα διαμάντια
Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήταν στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας, την Πέμπτη, λόγω της κατάθεσης που έδωσε το γνωστό μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, στη δίκη του πρώην δικτάτορα της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, για εγκλήματα πολέμου και και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Άγνωστο ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή, αν θα εμφανιζόταν στη Χάγη, το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, η οποία έφθασε λίγο μετά τις 8 το πρωί, στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε και αφού ορκίστηκε στο ευαγγέλιο, κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το μοντέλο επανέλαβε ότι δεν ήθελε, καμία ανάμιξη στην υπόθεση. Άλλωστε κατόπιν κλητεύσεως της πολιτικής αγωγής αναγκάστηκε να καταθέσει.

"Δεν θέλω να έχω καμία ανάμιξη με την υπόθεση. Με νοιάζει η προστασία της οικογένειάς μου" κατέθεσε η Ναόμι Κάμπελ και ερωτηθείσα από δικηγόρο γιατί ανησυχχεί για την προστασία της οικογέινειάς της, απάντησε ότι "διάβασα στο διαδίκτυο ότι φέρεται να έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και δεν θέλω επ' ουδενί να κινδυνεύσει η οικογένειά μου".

Οι δικαστές ζήτησαν από την Κάμπελ να δώσει διευκρινίσεις για τα διαμάντια που φέρεται να της δώρισε ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας. Το μοντέλο δήλωσε ότι...
γνώρισε τον Τέιλορ σε φιλανθρωπικό δείπνο που παρέθεσε πριν 13 χρόνια στη Νότια Αφρική, ο τότε Πρόεδρος Μαντέλα με προσκεκλημένη μεταξύ άλλων την Αμερικανίδα ηθοποιό Μία Φάροου. Κι ότι στις δύο τα χαράματα μετά το δείπνο, 2 άντρες της χτύπησαν, ενώ κοιμόταν, την πόρτα του δωματίου και της έδωσαν ένα μικρό πουγκί, χωρίς να της πουν τι περιέχει ούτε ποιος το στέλνει.

Η Ναόμι κατέθεσε, στη συνέχεια, ότι τότε δεν γνώριζε τον όρο "ματωμένα διαμάντια", όπως αποκαλούνται οι πολύτιμοι λίθοι που εξάγονται από ορυχεία που ελέγχουν αντάρτες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους. Και πρόσθεσε ότι δεν κράτησε το δώρο, αλλά το προσέφερε, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Νέλσονα Μαντέλα, κάτι που το τελευταίο διαψεύδει.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της Λιβερίας, είχαν προσπαθήσει να αναβάλουν την κατάθεση της Κάμπελ. Αν εξακριβωθεί ότι ο Τέιλορ δώρισε το "ματωμένο διαμάντι" στο μοντέλο, αυτό, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, θα αποδείξει ότι ο ίδιος λάμβανε διαμάντια από τους αντάρτες της Σιέρα Λεόνε, σε αντάλλαγμα για όπλα, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μεταξύ 1992 και 2002 στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου