Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Έλληνες σκηνοθέτες μιλούν για τις βραβευμένες "Άλπεις"

Η ελληνική σημαντική διάκριση στο πρόσωπο των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορούσε να εισπράξει η ελληνική κινηματογραφία τη φετινή, δύσκολη χρονιά.

Χαρούμενα τα μέλη της κινηματογραφικής οικογένειας έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για το νεαρό κινηματογραφιστή, ο οποίος χωρίς την ιδιαίτερη στήριξη της πολιτείας έχει καταφέρει να φτάσει με δυο ταινίες σε διεθνείς και κορυφαίες αναμετρήσεις.

Τη δεύτερη φορά, από την 68η Μόστρα της Βενετίας με το βραβείο σεναρίου που μοιράζεται με τον προερχόμενο από διαφημιστική εταιρεία κειμενογράφο Φίλιππο Ευθύμη.Γιάννης Σμαραγδής
«Είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι ο ελληνικός κινηματογράφος και ιδίως όταν εκπροσωπείται από νέους ανθρώπους, φέρνει συνεχώς βραβεύσεις, τιμές και στην ουσία κύρος και θετική αύρα σε μια καταταλαιπωρημένη στο εξωτερικό, πατρίδα.

Η διεθνής βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα, που ανεξάρτητα από το εάν έχουν την στήριξη ή όχι της χώρας μας - που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται- βρίσκουν τρόπους ν' αποδείξουν το ταλέντο τους, που δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους ίδιους ή για τον κινηματογράφο, αλλά και για την στερέωση της καλής εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού είναι σαφέστατα υποστηρικτικό για τον ελληνικό κινηματογράφο και για τους νέους δημιουργούς.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πάσχει από απουσία χρημάτων. Γεγονός πολύ σοβαρό, που δεν αντιμετωπίζει μόνο ο ελληνικός κινηματογράφος, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα εξομαλυνθούν στη χώρα μας έτσι ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό ταλέντα όπως είναι ο Λάνθιμος».

Γιώργος Πανουσόπουλος

«Είμαι ενθουσιασμένος με την πορεία του Γιώργου Λάνθιμου. Δυστυχώς δεν επηρεάζεται η ελληνική παραγωγή από μία επιτυχία στο εξωτερικό. Αντίθετα δείχνει ότι μόνο αν τολμήσεις έξω από την Ελλάδα μπορείς να προχωρήσεις. Η ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ εχθρική προς τον εγχώριο κινηματογράφο.

 Η πολιτεία δεν είναι ικανή να κάνει τίποτα. Ασχολείται με άλλα πράγματα. Δεν χρειάζεται οι νέοι δημιουργοί να μείνουν στο τόπο τους και ν' αναδείξουν τον ταλέντο τους, μπορούν να το κάνουν και έξω. Ο κινηματογράφος δεν έχει πατρίδα. Είναι σαν τα χρήματα και τον έρωτα. Εκπέμπει ραδιενέργεια».

Κατερίνα Ευαγγελάκου

«Είναι μία πολύ σημαντική διάκριση, είτε διανύουμε δύσκολες συνθήκες είτε όχι, που μόνο ευχάριστα συναισθήματα μπορεί να προξενήσει στους κινηματογραφιστές. Και βέβαια επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο πράγμα που εξάγουμε σίγουρα τον τελευταίο διάστημα ως χώρα είναι ελληνικές ταινίες. Η διάκριση των "Άλπεων" στην Βενετία στρέφει το βλέμμα της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στη νέα ελληνική δημιουργία. Αυτό είναι η καλή πλευρά.

Η άσχημη είναι ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα στην Ελλάδα για όλους τους κινηματογραφιστές και για τον ίδιο τον Λάνθιμο. Και αν αποφασίσει να μείνει εδώ θα πρέπει να βρει τρόπο/διέξοδο να κάνεις τις ταινίες τους.

 Το ζήτημα είναι ότι έχουμε ξεχάσει την δημόσια υποστήριξη και ενίσχυση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζούμε την "καταπληκτική" κατάσταση να έχουμε νόμο και να μην υπάρχει ευρώ για το ελληνικό σινεμά. Ευτυχώς που αντέχουν αρκετοί Έλληνες κινηματογραφιστές, όχι μόνο ο Λάνθιμος και καταφέρνουν και κάνουν ταινίες.

Η πολιτεία αν θέλει να έχει κινηματογράφο θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα. Και όχι να φτιάχνει νόμους και να τους αφήνει να μένουν στα ντουλάπια. Η βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου είναι από τις λίγες χαρές που παίρνει ο κόσμος του ελληνικού κινηματογράφου. Για το 2011 είναι ίσως και η μοναδική χαρά».

Ηλίας Γιαννακάκης

«Ήμουν πολύ ευτυχής όταν το έμαθα, ήταν πάρα πολύ χαρμόσυνο νέο όχι απλώς επειδή είναι Ελληνας και επειδή είναι σημαντικό για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά κυρίως επειδή θαυμάζω πολύ την δουλειά του και θεωρώ ότι πολύ άξια έφτασε έως εκεί που έφτασε με τις δικές του δυνάμεις. Επιπροσθέτως όμως είναι καλό και για όλους εμάς και για όλους όσους προσπαθούν να κάνουν σινεμά στην Ελλάδα και κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.

Κυρίως όμως θα πρέπει να δώσει κανείς συγχαρητήρια στον ίδιο και στην ομάδα του και για αυτήν την επιτυχία και την προηγούμενη».

Εύα Στεφανή

«Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου, οι οποίοι τολμούν σε δύσκολους καιρούς να κάνουν ένα προσωπικό κινηματογράφο. Ωστόσο η επιτυχία αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην δική τους γραφή και όχι σε κινηματογραφικούς θεσμούς ή κρατικούς φορείς οι οποίοι θα σπεύσουν να οικειοποιηθούν το βραβείο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Μπακοπούλου

[via]

1 σχόλιο:

  1. Hello, thank you for following me. I'm very impressed with your blog, it is amazing! I would like to ask you a favour if i could? Im trying to get my art work, more well known around the world. And your blog seems to be a massive hit with every one! Is there anything you could do for me? Maybe create a link to my page? I appreciate your time :) thankyou. TheBear.

    ΑπάντησηΔιαγραφή