Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

5 δυνάμεις υπερ-ηρώων που ίσως αποκτήσουμε στην πραγματικότητα!


Υπερήρωες (1)
Ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να γίνει αόρατος, ή να κινεί αντικείμενα με τη δύναμη του μυαλού του και μόνο! Μέχρι τώρα βέβαια, μόνο διάσημοι υπερ-ήρωες από τον χώρο των κόμικς και του κινηματογράφου, κατείχαν τέτοιου είδους ικανότητες. Στο όχι τόσο μακρινό μέλλον όμως, όλοι μας θα μπορούμε να έχουμε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές υπερ-δυνάμεις!
Και όλα αυτά με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε πέντε υπερδυνάμεις γνωστών ηρώων της ένατης τέχνης, οι οποίες ίσως στο μέλλον γίνουν πραγματικότητα.
Κάποια στιγμή στο μέλλον λοιπόν, εσείς ή τα παιδιά σας θα μπορούν να γίνουν:

5) Iron Man

Υπερήρωες (3)
Ο υπερήρωας της Marvel, κατέχει μια προηγμένη τεχνολογικά στολή μάχης, η οποία τον καθιστά και σχετικά άτρωτο.
Η ιστορία του Iron Man, η αλλιώς Tony Stark έχει ως εξής: ο μεγιστάνας της βιομηχανίας όπλων έπεσε θύμα των ίδιων του των κατασκευασμάτων, καθώς απήχθη από Βιετναμέζους (ή Άραβες όπως απεικονίζεται στην ταινία), οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα δικά του όπλα!
Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ο Tony εμπνεύστηκε την ιδέα ενός υπερόπλου, της απόλυτης πολεμικής μηχανής.
Κατασκεύασε λοιπόν ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα, μια στολή μάχης που ελέγχει ο ίδιος, φορώντας την.
Πως μπορεί η επιστήμη να φτάσει σε αυτό το σημείο;
Με τον HAL 5 φυσικά!
Υπερήρωες (2)
Ο HAL 5 είναι ακρωνύμιο για Hybrid Assistive Limb δηλαδή για Υβριδικό Βοηθητικό Άκρο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τεχνητός εξωσκελετός.
Με απλά λόγια, πρόκειται για μια στολή που επιτρέπει σε όποιον την φοράει να μεταφέρει πέντε φορές το βάρος που θα μετέφερε υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Αντίθετα με τον Iron Man βέβαια, ο Hal 5 σχεδιάστηκε για εργασία σε εργοστάσια και για τη βοήθεια ανθρώπων με αναπηρίες.
Υπερήρωες (6)
Ελπίζουμε βέβαια η τεχνολογία να μην προχωρήσει τόσο πολύ που θα επιτρέπει σε αυτές τις στολές να σκέφτονται, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει παρουσιαστεί μια “Αποκάλυψη των Ρομπότ” σε ταινίες, βιβλία και κόμικς!

4) Jean Grey από τους X-Men

Υπερήρωες (4)
Η κοκκινομάλλα καλλονή των X-Men, διαθέτει τη δύναμη της τηλεκίνησης, δηλαδή μπορεί να μετακινεί αντικείμενα με τη σκέψη της.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για αμυντικούς σκοπούς.
Με το Brain-Gate Neural Interface System (BGNIS), οι δυνάμεις της Jean μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Cyberkinetics Neurotechnology Systems, Inc, που έχει τη βάση της στην Μασσαχουσέτη, ερευνά την τεχνολογία που θα επιτρέψει στα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.
Η λέξη “Gate” (Πύλη) στο όνομα, αναφέρεται σε μια διασύνδεση υπολογιστών, η οποία λειτουργεί σαν πύλη για ολόκληρη την διαδικασία.
Το σύστημα ξεκινά την λειτουργία του με την εμφύτευση ενός αισθητήρα, στον φλοιό του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.
Υπερήρωες (5)
Αυτός ο αισθητήρας, ανιχνεύει τα σήματα των νεύρων που ο εγκέφαλος θα έστελνε υπό κανονικές συνθήκες για να ωθήσει το σώμα να κινηθεί.
Αλλά, αντί να στέλνονται πλέον τα σήματα σε ένα πόδι ή ένα χέρι, συνδέονται με έναν υπολογιστή, ο οποίος αποκρυπτογραφεί την πληροφορία και την μετατρέπει σε κίνηση.
Έτσι όταν σκέφτεσαι μια κίνηση, η σκέψη αυτή θα μεταβαίνει αυτόματα στον υπολογιστή, ο οποίος θα ενεργοποιεί μια συσκευή που θα πραγματοποιεί την κίνηση αυτή!
Το μόνο πρόβλημα είναι πως αν η τεχνολογία προχωρήσει τόσο πολύ που θα μπορούμε να πραγματοποιούμε όλες τις δραστηριότητές μας, με μια απλή σκέψη, κανείς δεν θα σηκώνεται καν από την πολυθρόνα του!

3) Spider-Man

Υπερήρωες (7)
Οι υπερδυνάμεις του συμπαθέστατου ήρωα της Marvel, Spider Man, βασίζονται κυρίως στην ικανότητά του να εκτοξεύει ιστό από τις παλάμες του αλλά και να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας, σκαρφαλώνοντας τοίχους σαν αράχνη.
Ο άνθρωπος αράχνη, ή αλλιώς Peter Parker απόκτησε τις δυνάμεις του, όταν τον δάγκωσε μια ραδιενεργή αράχνη, η οποία του μετέδωσε μερικές από τις ικανότητές της.
Πως μπορεί να μας τις προμηθεύσει αυτές η επιστήμη;
Με τεχνολογία νανοσωλήνων άνθρακα και νανοκόλλας φυσικά!
Να εξηγήσουμε…οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να σχηματίσουν σειρές γάντζων και κενών που συνδέονται μεταξύ τους, ενώ έχουν μικροσκοπικό μέγεθος.
Μπορούν δε, να προσκολληθούν πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Υπερήρωες (9)
Ο δημιουργός των νανοσωλήνων αυτών, ο Ιταλός επιστήμονας Nicola Pugno, δήλωσε πως όταν τους εφάρμοσε σε γάντια και σε μπότες, μπόρεσε να “κρεμαστεί” από το ταβάνι!
Η δεύτερη υπερδύναμη του Spider-Man, που ίσως αποκτήσουμε κάποτε, βασίζεται σε κάτι που ονομάζεται νανοκόλλα.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Rensselaer Πολυτεχνικό Ινστιτούτο, εργάζονται με μοριακές αλυσίδες από μόρια άνθρακα με στοιχεία όπως η σιλικόνη, το οξυγόνο και το θείο, τα νανοστρώματα, ενώ ανακάλυψαν πως άμα θερμαίνονται νανοστρώματα κοινής κόλλας, μεταξύ στρωμάτων από πυρίτιο και χαλκό, τότε δημιουργείται ένας δεσμός, ο οποίος είναι πάρα πολύ ισχυρός και σχεδόν αδύνατο να σπάσει.
Υπερήρωες (8)
Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο καθηγητής Ganapathiraman Ramanath, υποστηρίζει πως αυτή η “νανοκόλλα” θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν τον ιστό που εξαπολύει ο Spider-Man.
Ο κίνδυνος που εμπεριέχεται είναι πως αν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, κανείς δεν θα χρησιμοποιεί άλλου είδους μεταφορικό μέσο, απλά θα αιωρείται ανάμεσα στα κτίρια!

2) Wolverine

Υπερήρωες (12)
Ο ζωώδης υπερ-ήρωας Wolverine διαθέτει την υπερδύναμη της ταχύτατης επούλωσης των πληγών του με αναγέννηση των κυτταρικών ιστών του.
Σύμφωνα με το κόμικ, ο James Howlett, γεννήθηκε με οξυμένες αισθήσεις, όπως τα ζώα και με κυτταρικούς ιστούς που μπορούν να αναγεννηθούν, όπως οι σαύρες.
Αυτές του οι ικανότητες, τον κατέστησαν ιδανικό υποψήφιο για μια πειραματική εγχείρηση, με την οποία του εμφύτευσαν αδαμάντιο στα οστά του.
Υπερήρωες (14)
Έτσι ο Wolverine, όχι μόνο είναι σχεδόν αθάνατος, αλλά έχει και μεταλλικά νύχια που μπορούν να κόψουν και την πιο σκληρή επιφάνεια.
Με εξωκυττάρια μήτρα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα!
Το 2005, ο Lee Spievack έκοψε κατά λάθος την άκρη του δαχτύλου του, καθώς εργαζόταν.
Ευτυχώς για αυτόν, ο αδερφός του Spievack, εργαζόταν στην έρευνα για την αναγέννηση των ιστών.
Ο αδερφός αυτός εφάρμοσε μια σκόνη, κατασκευασμένη από το εκχύλισμα της κύστης ενός χοίρου, η οποία ονομάζεται εξωκυττάρια μήτρα.
Η σκόνη περιέχει μια ουσία βασισμένη σε πρωτεΐνες και μπορεί να εντοπιστεί και στα ανθρώπινα έμβρυα.
Συμβάλλει δε, όταν εφαρμοστεί σε πληγή, στην αναγέννηση του ιστού, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στο έμβρυο, όταν βρίσκεται μέσα στη μήτρα.
Αυτό θεωρητικά θα έδινε τη δυνατότητα να επουλώνουν οι πληγές σε δευτερόλεπτα, με τον ίδιο τρόπο που το κομμένο δάχτυλο του Spievack, “φύτρωσε” ξανά.
Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη πολλών γιατρών, που εξέτασαν τον Spievack, η οποία υποστηρίζει πως το δάχτυλό του θα επουλωνόταν και χωρίς τη σκόνη.
Υπερήρωες (13)

1) Sue Storm, η Αόρατη Γυναίκα

Υπερήρωες (10)
Όπως λέει και το όνομα, η Sue από τους Fantastic Four, έχει την ικανότητα να γίνεται αόρατη!
Αυτό το καταφέρνει με το να χειραγωγεί την κοσμική ενέργεια, ώστε να “λυγίζει” με το μυαλό της όλα τα μήκη κύματος του φωτός καθώς και την υπέρυθρη αλλά και την υπεριώδη ακτινοβολία, γύρω από το σώμα της.
Ο Susumu Tachi, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, εργάζεται πάνω σε μια πρωτοποριακή τεχνολογική εφεύρεση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.
Ο Tachi δημιούργησε ένα ύφασμα, το οποίο με την χρήση μιας κάμερας, καταγράφει μέσω αυτού, την εικόνα του φόντου που υπάρχει από πίσω του!
Υπερήρωες (11)
Αυτή η εικόνα, προβάλλεται μέσω μιας συσκευής, ενώ μπορεί να γίνει ορατή μόνο πάνω σε ένα ειδικό υλικό, το οποίο είναι γνωστό ως retro-reflectum.
Το υλικό αυτό είναι φτιαγμένο από χιλιάδες μικροσκοπικές χάντρες, που σχεδιάστηκαν ειδικά για να καταγράφουν την προβαλλόμενη εικόνα.
Έτσι το retro-reflectum επιτρέπει στην εικόνα να προβάλλεται και στις τρεις διαστάσεις.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου