Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τροφές για υγιή επιδερμίδα

Για την ομορφιά του δέρματός μας απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή, να τρώμε απ’ όλα και να προσλαμβάνουμε τα … απαραίτητα υγρά.
Οφέλη
• Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθάνε στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος και ρυθμίζουν τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
• Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καύσου).
• Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί σκληροδερμία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα.
• Πολύ μικροί μώλωπες γίνονται ορατοί σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης C.

• Το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φυλλικού οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων.
• Τέλος, όσοι παρουσιάζουν ακμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου.
Κατά της γήρανσης
Η κατάλληλη διατροφή προστατεύει, όμως, το δέρμα και από τη γήρανση. Με τα χρόνια οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται, με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να δημιουργούνται ρυτίδες. Οι αντιοξειδωτικές, λοιπόν, ουσίες (βιταμίνη Α, Ε, C, σελήνιο, φλαβονοειδή) μπορούν να καθυστερήσουν το ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ εξουδετερώνουν κάπως και την αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και των άλλων παραγόντων που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες.
Προσοχή!
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C, με παράλληλη τοπική εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προσφέρει σημαντική προστασία από την ηλιακήακτινοβολία.
Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Ας δούμε παρακάτω σε τι ωφελούν αυτά και σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε:
Βιταμίνη Α:
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βοηθάει το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του. Όταν λείπει αυτή η βιταμίνη, παρατηρείται ευερεθιστότητα του δέρματος και ξηροδερμία.
Πηγές: Ιχθυέλαια, μαργαρίνη, συκώτι, κρόκος αβγού. Επίσης, σε τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Προσοχή!
Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 30 mg της ουσίας καθημερινά μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που προκαλούνται από ηλιακό έγκαυμα.
Βιταμίνη Β:
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθάνε στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της λίπανσης του δέρματος).
Πηγές: Πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αβγά.
Βιταμίνη C:
Βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου, συντελεί στη γρήγορη επούλωση των πληγών, ενώ η έλλειψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών, που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος.
Πηγές: Εσπεριδοειδή, ντομάτες, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
Βιταμίνη Ε:
Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.
Πηγές: Σολομός, όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.
Σελήνιο:
Μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Πηγές: Σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής άλεσης.
Ψευδάργυρος:
Βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Πηγές: Οστρακοειδή, γαλοπούλα, μανιτάρια.
Πηγή:belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου