Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είναι το RAID; Όλες οι πληροφορίες

RAID συστοιχίαΤι είναι αυτο το ξακουστό RAID; Πως λειτουργεί και τι καλό μπορεί να κάνει στον υπολογιστή μας και στα δεδομένα; Διαβάστε όλα τα σχετικά εδώ!...

RAID = Redundant Array of Independent Disks
Καταλάβατε τώρα, έτσι; :)

Δηλαδή:

Είναι μία συστοιχία(ή ακόμα πιο απλά ένα σύνολο) από σκληρούς δίσκους, που "συνεργάζονται" μεταξύ τους για να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν μόνο δίσκο.

Τι κερδίζετε με το RAID

πληροφορίες raid
1. Μπορείτε, οτιδήποτε αποθηκεύετε στον έναν σκληρό δίσκο, να φυλάσσεται αυτόματα και στον άλλον (χωρίς να κάνετε ούτε καν copy-paste, γίνεται αυτόματα).
2. Μπορείτε να κάνετε το σύστημά σας να πετάει από θέμα ταχύτητας.

Τα βασικά είδη RAID

Οι βασικές κατηγορίες είναι το RAID 0(stripping), το RAID 1(mirroring) και το RAID 0+1.


To RAID 0 είναι μία συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. 
raid 0Όταν λειτουργούν σε αυτό το mode (το 0), το σύστημα βλέπει αυτούς τους δύο δίσκους σαν έναν, με συνολική χωρητικότητα το άθροισμα της χωρητικότητας καί των δύο δίσκων. Για παράδειγμα έχετε δύο δίσκους 500GB σε συστοιχία raid 0, το σύστημα θα σας δείχνει έναν μόνο δίσκο, αλλά με χωρητικότητα 1000GB(1TB).

Αυτή η συστοιχία κάνει τον υπολογιστή σας πιο γρήγορο για τον εξής λόγο:
πείτε πως εγκαθιστούμε το photoshop σε αυτή τη συστοιχία. Αμέσως αμέσως, τα μισά αρχεία που χρειάζονται για να "τρέξει" το photoshop, βρίσκονται στον έναν δίσκο και τα άλλα μισά στον άλλον. Οπότε φανταστείτε πως αν ήταν το photoshop εγκατεστημένο μόνο σε έναν δίσκο(απλό, χωρίς raid 0) και για να ανοίξει έκανε 40 δευτερόλεπτα, σημαίνει πως για να διαβάσει όλα αυτά τα αρχεία ο ένας αυτός δίσκος, έκανε σχεδόν 40 δευτερόλεπτα. Με το raid 0 όμως που "μοιράζονται" τα αρχεία, δεν θα κάνει 40 δευτερόλεπτα, αλλά 20, γιατί πολύ απλά θα διαβάζει τα μισά αρχεία από τον ένα δίσκο και τα άλλα μισά από τον άλλον παράλληλα!

Δεν είναι βέβαια 100% έτσι απόλυτα τα πράγματα γιατί παίζουν κι άλλοι παράγοντες στη μέση, απλά σας το έκανα πιο απλό για να το καταλάβετε.

Όλα καλά αλλά αυτή η συστοιχία έχει ένα βασικό μειονέκτημα: αν χαλάσει ο ένας δίσκος τότε την βάψατε, απλά χάνετε τα πάντα και δεν μπορείτε να επαναφέρετε τίποτα (επειδή τα δεδομένα είναι μοιρασμένα, και ακόμα και μικρά αρχεία πχ των 30kbytes είναι μοιρασμένα στους δύο δίσκους...). Υπάρχει όμως λύση, δείτε λίγο πio κάτω (RAID 0+1) ;)

raid 1
Το RAID 1 είναι επίσης μια συστοιχία από δύο ίδιους δίσκους. Αλλά εδώ συμβαίνει το εξής: ο ένας δίσκος χρησιμεύει μόνο για να εποπτέυει τι γράφεται και τι σβήνεται στον άλλον δίσκο και κάνει και αυτός το ίδιο, με αποτέλεσμα να έχει ακριβώς τα ίδια δεδομένα με τον δίσκο που εποπτεύει! Έτσι, όπως είναι λογικό, αν έχουμε δύο 500άρηδες, το σύστημα θα τους βλέπει μόνο σαν έναν 500άρι!

Εδώ δεν κερδίζουμε τίποτα σε ταχύτητα αλλά έχουμε πάντα ένα άριστο backup όλων των δεδομένων μας. Δηλαδή, σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας, έχουμε όλα τα δεδομένα μας όμορφα και ωραία στον άλλον!

raid 10 ή 0+1

Το RAID 0+1 (ή 10) είναι απλά ένας συνδιασμός των δύο παραπάνω! Εδώ όμως απαιτούνται τέσσερις δίσκοι το ελάχιστο (εννοείτε ίδιοι). Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι το εξής: οι δύο δίσκοι δουλεύουν μεταξύ τους σε raid 0, οπότε έχουμε αυξημένη ταχύτητα, και οι άλλοι δύο τους εποπτεύουν, κρατώντας πιστό backup! Είναι ίσως η πιο καλή λύση για αυξημένες επιδόσεις και για ασφάλεια των δεδομένων μας!

σκληροί δίσκοι

Τι χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε συστοιχίες RAID



Χρειάζεστε έναν controller για συστοιχίες raid (οι motherboards σχεδόν όλες πλέον έχουν πάνω τους τέτοιον controller και το υποστηρίζουν) καθώς επίσης και 2 πανοποιότυπους δίσκους (για raid 0 ή για raid 1) ή τέσσερις πανομοιότυπους δίσκους για το raid 0+1.

Έτσι, εγκαθιστάτε το κατάλληλο λογισμικό από το cd της motherboard και δημιουργείτε όποια συστοιχία θέλετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου