Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι η απιστία στη φύση της γυναίκας;

Μπορεί οι άνδρες να διατηρούν εδώ και χρόνια τον τίτλο του παραδοσιακά άπιστου φύλου, τα σύγχρονα δεδομένα όμως αποκαλύπτουν την ολοένα αυξανομένη ροπή των γυναικών προς την ερωτική απιστία.

Μία πρώτη εξήγηση του φαινομένου μπορεί να επιχειρηθεί μέσω της κοινωνικής χειραφέτησης της γυναίκας, της σεξουαλικής της απελευθέρωσης και της αυξημένης κοινωνικής δικτύωσης που στοιχειοθετούν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Σε ένα ψυχολογικό επίπεδο το φαινόμενο της γυναικείας απιστίας έχει κατά καιρούς προσεγγιστεί με όρους ναρκισσισμού, ενώ παράλληλα συχνά ενοχοποιούνται η γυναικεία ματαιοδοξία, η ανάγκη για επιβεβαίωση και η εκδικητική συμπεριφορά της γυναίκας σαν απάντηση στην ανδρική απιστία.

Η στερεοτυπική αντίληψη θέλει την απιστία να είναι στη φύση του άνδρα και τοποθετεί τη γυναίκα στη θέση της πιστής Πηνελόπης που τον περιμένει καρτερικά να επιστρέψει από τις περιπέτειες, κρατώντας το θεσμό του γάμου αλώβητο. Η άπιστη γυναίκα, αποτελεί απειλή για τη κοινωνία και τους θεσμούς της και εξοστρακίζεται ως ανήθικη.

Άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν και τα ήθη και η άπιστη γυναίκα αναγνωρίζεται στη σημερινή κοινωνία δίπλα στον άπιστο άνδρα. Αναλαμβάνουν αμφότεροι την ευθύνη των επιλογών τους κι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες χωρίς ουσιαστικές διαφορές. Το ερώτημα είναι αν η απιστία είναι συμβατή με τη φύση της γυναίκας και η νέα κοινωνική δομή έχει απλά διευκολύνει την έκφρασή της, ή αν αποτελεί καθαρό επιτέλεσμα κοινωνιολογικής εξέλιξης.

Μία μελέτη Βρετανών επιστημόνων σε ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων, έδειξε ότι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τη γυναικεία απιστία και τον αριθμό των εραστών που έχει μια γυναίκα. Εκτιμήθηκε ότι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων των γυναικών και η τάση τους για απιστία επηρεάζονται σε ποσοστό περίπου 40% από γενετικούς παράγοντες. Αντιθέτως η στάση τους απέναντι στην απιστία δε φάνηκε να επηρεάζεται από τα γονίδια , αλλά από την ανατροφή και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ακριβώς τα γονίδια που επηρεάζουν την σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών, έχουν όμως αρκετές ενδείξεις και η έρευνα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τη βιολογία άλλωστε, ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό ον, γεγονός που εξυπηρετεί την εξέλιξη του είδους. Ο άνδρας γονιμοποιεί πολλές γυναίκες και η γυναίκα επιλέγει τον ισχυρότερο κάθε φορά άνδρα με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς, δυνατού απογόνου. Η αλλαγή συντρόφων λοιπόν είναι στη φύση τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Όταν η φυσική αυτή τάση συναντά τους κοινωνικούς θεσμούς και τους ηθικούς φραγμούς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε ερωτική απιστία.

Το άρθρο υπογράφει η Αλ. Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.



[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου