Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πως να μην σας ληστέψουν το σπίτι (Συμβουλές)


Οι περισσότερες ληστείες που πραγματοποιούνται είναι από ερασιτέχνες ληστές. Στατιστικές από αστυνομικές εκθέσεις δείχνουν ότι στις 2 από τις 10 διαρρήξεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν χρησιμοποιηθεί  εργαλεία παραβίασης σπιτιών αλλά συνήθως μπαίνουν με εύκολους τρόπους όπως από ανοιχτή πόρτα ή παραθύρο.
Γι’ αυτό λοιπόν στα παράθυρα  θα πρέπει να υπάρχουν κλειδαριές, θα πρέπει να ελέγχουμε όταν φεύγουμε ή πάμε για ύπνο ότι είναι κλειδωμένα καθώς επίσης και στα παράθυρα που δεν είναι δρόμοι διαφυγής, μπορούμε να τοποθετήσουμε κάγκελα ασφαλείας. Ακόμη και τα μικρά παράθυρα όπως οι φεγγίτες ή τα παράθυρα των λουτρών χρειάζονται κλειδαριές και κάγκελα ασφαλείας. Έτσι ο διαρρήκτης θα πρέπει να προβεί σε άλλες μεθόδους εισβολής όπως π.χ να σπάσει το γυαλί του παραθύρου με αποτέλεσμα να γίνει το έργο του δύσκολο. 
Οι πόρτες και συνήθως η κύρια είσοδος  είναι εύκολος στόχος, επειδή πολλοί  αγοράζοντας μία θωρακισμένη πόρτα εφησυχάζονται και δεν την κλειδώνουν πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν στόχος. Ακόμη λόγω αισθητικής υπάρχει το φαινόμενο της συχνής  χρήσης γυαλιού σε μέρος της πόρτας, το οποίο είναι εύκολο να παραβιαστεί. Σιγουρευτείτε ότι οι πορτές και τα πλαίσια είναι κατασκευασμένα από ισχυρά υλικά και βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Ένας επιπλέον τρόπος παραβίασης, τον οποίο πολλοί αγνοούν, είναι τα κλειδιά. Ποιο συγκεκριμένα ο χώρος στον οποίο αφήνουμε τα κλειδιά. Χρησιμοποιούμε π.χ το εφεδρικό κλειδί κρύβοντας το σε εξωτερικό χώρο νομίζοντας ότι μόνο εμείς το γνωρίζουμε, αγνοόντας όμως ότι ο επίδοξος διαρρήκτης γνωρίζει κι αυτός. 
Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας κοντά σε μια πόρτα ή ένα παράθυρο. Έχει καταγραφεί το φαινόμενο, μερικοί κλέφτες να χρησιμοποιούν έναν μαγνήτη σε ένα ραβδί για να τα  κλέψουν. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε για  έναν ασφαλή χώρο για τα κλειδιά σας και να τον χρησιμοποιήτε πάντα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα βρείτε σε περίπτωση ανάγκης. 
Εάν είστε νέοι ένοικοι πρώτη σας μέριμνα είναι να αλλάξετε τις κλειδαριές των πορτών της κύριας εισόδου καθώς και όποια άλλη κλειδαριά κρίνεται απαραίτητο να αλλαχθεί. 
Επιπροσθέτως μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα θυροτηλεφώνων σε κοινές ή  μή είσοδους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανή εισβολή διαρρήκτη καθώς ως γνωστό οι δαρρήκτες προσπαθούν να εξαπατήσουν με κάθε τρόπο το υποψήφιο θύμα τους (εμφανίζονται ότι είναι από την υπηρεσία νερού, το αέριο, την ηλεκτρική επιχείρηση ή το τοπικό συμβούλιο. Ακόμη μπορούν να ζητήσουν ένα ποτήρι νερό, ή να πλύνουν τα χέρια τους ή να υποστηρίξουν ότι έχουν χάσει ένα κατοικίδιο ζώο).
Επίσης ένας καλά εξωτερικά φωτιζομένος χώρος βοηθάει σημαντικά να προλάβουμε την εισβολή του επίδοξου ληστή.
Μην ξεχνάτε , εάν παραστεί ανάγκη να λείψετε  για μεγάλο χρονικό διαστήμα  να φροντίσετε ώστε το σπίτι σας να δείχνει κατοικίσημο προς αποφυγή πιθανής παραβίασης. Εάν μπορείτε, ζητήστε από  έναν φίλο ή έναν γείτονα να φροντίσει το σπίτι σας κατά την απουσία σας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να αλλάξετε το μήνυμα αυτόματων τηλεφωνητών σας. Ακόμα αν παραστεί ανάγκη να πεταχτείτε για κάποια επείγουσα δουλειά της τελευταίας στιγμής μην αφήνετε μια σημείωση στην μπροστινή πόρτα. Πολλές φορές μια μικρή σημείωση είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι δεν είστε κατ' οίκον και ένας  κλέφτης θα το δει αυτό και θα σας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη όταν επιστρέψετε.
Ένας ακόμη τρόπος για να αποτρέψετε τους εισβολείς στο πίσω μέρος και τις πλευρές του σπιτιού σας είναι η εγκατάσταση ισχυρής περίφραξης. Μια καλή πρόταση είναι ένας ακανθώδης φράκτης κατά μήκος του ορίου της ιδιοκτησίας σας, ο οποίος  λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κλέφτες.
Τα γκαράζ και τα υπόστεγα είναι συχνά στόχος λόγω των εργαλείων, τα οποία διευκολύνουν την παραβίαση του σπιτιού.Για το λόγο αυτό μην αφήνετε ποτέ ένα γκαράζ ή υπόστεγο να γίνουν εύκολος στόχος διαρρηκτών.
Πολλοί διαρρήκτες αποφεύγουν μία ιδιοκτησία με ένα συστήμα ασφαλείας συναγερμού.
Υπάρχουν πολλά συστήματα συναγερμών στην αγορά. Αυτοί κυμαίνονται από τους αρκετά φτηνούς συναγερμούς, τους οποίους μπορείτε να εγκαταστήσετε οι ίδιοι, στα περιπλοκότερα συστήματα, που κοστίζουν ακριβά και πρέπει να  εγκατασταθούν από επαγγελματίες. 
Τα συστήματα συναγερμών είναι ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για τις απομονωμένες κατοικίες αφού είναι ένας τρόπος ο οποίος αποτρέπει δραστικά τις διαρρήξεις στο σύνολο τους. Οι διαρρήκτες παραβιάζουν σπανιότερα τα σπίτια που προστατεύονται με συστήματα συναγερμών, δεδομένου ότι ανησυχούν με την πιθανή εμφάνιση στο σπίτι της αστυνομίας  αμέσως μόλις ηχήσει ο συναγερμός.
Η πλειοψηφία των διαρρήξεων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και τότε είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να οπλίσουν το σύστημα ασφαλείας τους. Ακόμα κι αν πρόκειται να για ολιγόλεπτη απουσία σας , υιοθετήστε τη συνήθεια της ενεργοποιήσης του συστήματος ασφαλείας σας. Με αυτό τον τρόπο αφήνετε το σπίτι ασφαλισμένο και προτρέπετε  και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο.
Με τη σωστή νοοτροπία, μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλειά των σπιτιών σας και κατ’ επέκταση της  ψυχικής σας ηρεμίας ενώ απουσιάζετε από την κατοικία σας για οποιοδήποτε λόγο. 


Ευχαριστούμε το mat-security.com  Πηγή: http://ta-psagmena.blogspot.com/2011/09/blog-post_10.html#ixzz1YL7x7T1J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου