Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί τρώμε ποπ-κορν στο σινεμά;

Tumblr_lqig3audi51qivq7co1_500_large

Οι «πρόχειρες» τροφές ή αλλιώς junk food, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και αποτελούν βασική διατροφική συνήθεια.
Όμως για πιο λόγο τελικά οι άνθρωποι προτιμούν το πρόχειρο φαγητό; Ο πρώτος λόγος φυσικά είναι ο περιορισμένος χρόνος και για πολλούς το γεγονός ότι είναι νόστιμο. 
Έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει τον τελευταίο ισχυρισμό και υποστηρίζει πως καταναλώνουμε τις «πρόχειρες» τροφές επειδή τις έχουμε συνδέσει με μια συγκεκριμένη συνήθεια – πράξη.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια, πραγματοποίησαν ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τεστ, για να συμπεράνουν τον πραγματικό λόγο που οι άνθρωποι καταναλώνουν τις «πρόχειρες» τροφές.
Στο πείραμα έλαβαν μέρος δεκάδες άνθρωποι, τους οποίους οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που συνηθίζουν να καταναλώνουν ποπ-κορν κάθε φορά που βλέπουν ταινία και σε αυτούς που δεν το κάνουν. Τους συγκέντρωσαν όλους σε ένα σινεμά για να παρακολουθήσουν ταινία και στην είσοδο της αίθουσας τους περίμεναν δύο κάδοι γεμάτοι ποπ-κορν. Ο ένας περιείχε φρέσκο και ο άλλος μπαγιάτικο.
Κατά τη διάρκεια της ταινίας, όσοι δεν κατανάλωναν τακτικά ποπ-κορν στο σινεμά, προτίμησαν το φρέσκο, ενώ όσοι το είχαν σαν βασική τους συνήθεια στις σκοτεινές αίθουσες, κατανάλωσαν και από τα δύο. Ο λόγος που οι πρώτοι δεν έφαγαν το μπαγιάτικο ήταν επειδή δεν είχε καλή γεύση, ενώ οι δεύτεροι επειδή δεν τους ένοιαζε τόσο η γεύση και η απόλαυση, αλλά επειδή είχαν συνδέσει το σινεμά με την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που έχει διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια, τότε δεν λαμβάνεται υπόψη τόσο πολύ η ποιότητα της τροφής. Ο επικεφαλής της έρευνας τόνισε πως « Όταν καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη τροφή στο ίδιο μέρος, τότε ο εγκέφαλος μας συνδέει το φαγητό αυτό με το περιβάλλον και όσο διαρκούν τα ερεθίσματα αυτά, τόσο θα κρατάει και η ανάγκη κατανάλωσης αυτής της τροφής».
Η μελέτη, θα δημοσιευτεί στο τρέχον τεύχος του περιοδικού «Personality and Social Psychology Bulletin» και περιέχει οδηγίες για τον τρόπο που μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες που ζημιώνουν την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου