Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τι συμβολίζει η μάσκα του V for Vendetta


Tumblr_lw7eikbwmp1qgfz7so1_500_large
 Η μάσκα του V γίνεται όλο και περισσότερο πιο διαδεδομένη και έχει την ξεχωριστή...



της θέση ιδιαιτέρως σε λαϊκές εξεγέρσεις. Έχει πλέον καταστεί σύμβολο σε επαναστάσεις και πολλοί πολίτες την προτιμούν στις λαϊκές διαδηλώσεις κατά του συστήματος, την είδαμε πρόσφατα και στις πλατείες της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας .

Η μάσκα έγινε γνωστή κυρίως από την ταινία V for vendetta του 2006 αλλά θα πρέπει να πούμε ότι αρχικά ήταν κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ, πίσω όμως από την μάσκα κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία... 
Tumblr_lht3zfgxe01qcf0z1o1_500_large


Η μάσκα απεικονίζει το πρόσωπο του Guy Fawkes (1570- 1606) ο οποίος ήταν Άγγλος στρατιώτης αλλά και μέλος των καθολικών συνωμοτών. Οι καθολικοί συνωμότες ήταν μια ομάδα που σχεδίαζε την δολοφονία του βασιλιά Ιάκωβου Α' καθώς και της οικογένειας του ενώ ταυτόχρονα σχεδίαζαν την ανατίναξη του Βρετανικού κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 1605. Το σχέδιο απέτυχε και ο Fawkes συνελήφθη, βασανίστηκε και θανατώθηκε με αγχόνη και διαμελισμό . Η συνωμοσία αυτή είναι γνωστή με το όνομα η συνωμοσία της πυρίτιδας.


Η ομάδα των καθολικών συνωμοτών δημιουργήθηκε σαν αντίδραση για την τυραννική βασιλεία του Ιάκωβου Α' και τα σκληρά του μέτρα απέναντι στον λαό και ιδιαιτέρως τους καθολικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Fawkes και η ομάδα του ήταν έτοιμοι να ανατινάξουν με 36 βαρέλια πυρίτιδας το Βρετανικό κοινοβούλιο, όμως τελευταία στιγμή κάποιοι σύντροφοι του φοβήθηκαν πως αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να κοστίσει την ζωή και των καθολικών του κοινοβουλίου κι έτσι πρόδωσαν τις προθέσεις τους στις αρχές. 




Η ιστορία του Γκάι Φωκς αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικς των Άλαν Μουρ καιΝτέιβιντ Λόιντ V for Vendetta, κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Γκάι Φωκς. Αποτελεί πρότυπό του και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου ενός μελλοντικού Λονδίνου, επιχειρώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος φασισμού και τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Χαλαρή διασκευή του κόμικ αυτού είναι και η ομώνυμη ταινία του 2006.


Σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται ακόμα σαν νύχτα του Guy Fawkes και κατά την διάρκεια της μέρας καίγονται ομοιώματα του. 


eglimatikotita 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου