Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

15 Πεντανόστιμες Γιορτινές Συνταγές! (βήμα -βήμα!)

1.Κουραμπιεδομπουκιές με παραδοσιακό βούτυρο


dsc01734_400


Υλικά:
  • dsc01729_400600gr βούτυρο «όχι απλά Ηπείρου» (σε θερμοκρασία δωματίου, έχω χρησιμοποιήσει και χύμα βούτυρο καθώς και βούτυρο γκλούρπακ, ξέρετε τι εννοώ)
  • 250gr αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα βανίλια (εγώ έβαλα δύο συσκευασίες)
  • 220gr ζάχαρη άχνη
  • 50gr ρούμι μαύρο (εγώ δεν είχα κι έβαλα κονιάκ)
  • 1200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αρκετή ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
dsc01730_400Αν έχουμε αμύγδαλα με τη φλούδα τα μουλιάζουμε σε καυτό νερό για λίγο κι έπειτα τα ξεφλουδίζουμε. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα καβουρδίζουμε στο φούρνο στους 150οC μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα χοντοκόβουμε στο multi και σ' αυτό το σημείο εγώ τα ξαναβάζω στο φούρνο έτσι ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία.
Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ μέχρι να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το baking powder και τις βανίλιες και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τώρα το αλεύρι κι ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε το ρούμι και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε και πάλι με το χέρι.
dsc01731_400Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες με διάμετρο 3 εκατοστών πιέζοντας τη ζύμη με τα χέρια μας και κάνοντας μια μικρή βουλίτσα στο πάνω μέρος για να κρατήσει περισσότερη ζάχαρη άχνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε σε ένα μπολ με άχνη. Τους τοποθετούμε σε πιατελίτσα και πασπαλίζουμε με extra ζάχαρη άχνη.

2.Χριστουγεννιάτικη Σοκολατόπιτα

christmas_chocho_400
Υλικά
Για το παντεσπάνι
  • 4 αυγά
  • 100γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 50γρ. κακάο
  • 85 γρ βούτυρο
  • 50γρ εσπρέσο
  • 2 κουτ. γλυκού Tia maria
Για την μους
  • 3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδι-κροκο
  • 50γρ καστανή ζάχαρη
  • 175 σκούρα σοκολάτα
  • 200γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200. Ενα μεσαίο ταψι , το βουτυρώνουμε. Χτυπαμε τα αυγά μ τη ζάχαρη για 7 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το βούτυρο. Το μείγμα μας το βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτι και το βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για 10 λεπτά και μετά βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.
Για τη μούς. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα. Μετά λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί και και βάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το μείγμα στά αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα ασπράδια αφου τα έχουμε χτυπήσει. Ανακατεύουναι για περίπου 5 λεπτά.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε τρια ανισομερή μέρη. Ρίχνουμε το λικέρ για να ποτίσει καθως και το εσπρέσο. Φτιάχνουμε τη σοκολατόπιτα γεμίζοντας και σκεπάζουμε τη μους.
Γαρνίρουμε με κομμάτια έτοιμης σοκολάτας πικρής και γλυκιάς (ασπρη και μαύρη).



3.Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
  pc090037_400

Υλικά
  • 2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα
  • 1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
  • 1/2 - 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ Robin hood)
  • 300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
pc090004_400
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύεις το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτεις την σόδα που την διαλύεις στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνεις το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
pc090008_400
Σιγά - σιγά προσθέτεις και το αλεύρι. Ανάβεις το φούρνο σου στους 170 στον αέρα. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί σου. Πλάθεις σε ότι σχήμα θές. 
Ψήνεις για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνεις να κρυώσουν. Τραβάς την λαδόκολλα και τα αφήνεις μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζεις το σιρόπι με το μισό μέλι.
pc090011_400
Το ρίχνεις ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάς το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνεις το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζεις με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνεις έτσι όλο το βράδυ.
Το πρωί θα δεις ότι το σιρόπι που έμεινε στο ταψί είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονά σου έχουν πιεί όσο θέλανε.
pc090020_400

Η μόνη αλλαγή που έκανα στην συγκεκριμένη συνταγή είναι στους βαθμούς ψησίματος, τους οποίους ανέβασα στους 180 και αυτό γιατί επέμενε ο σύζυγος (φούρναρης είναι μπορώ να του κοντραριστώ σε θέματα ψησίματος!)
Και φυσικά εγώ έφτιαξα τη διπλή δόση. Τι να μας κάνει μία. Ήδη πέρασε ο αδελφός μου από το σπίτι και πήρε το μερτικό του.


4.Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη (με γέμιση) 



p1010458_400 
Υλικά (για 1 γαλοπούλα 4- 4,5 κιλά με θερμόμετρο)
Για τη γέμιση:
  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξυνόμηλο
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 200 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • ¾ φλιτζανιού ρύζι σπυρωτό
  • 1 πορτοκαλόφλουδα
  • Από τα εντόσθια μόνο τα συκωτάκια πολύ ψιλοκομμένα προαιρετικά
  • 1 ποτηρακι κρασιού κρασί λευκό
  • 1 φλιτζανάκι μικρό πουμαρο
  • Αλάτι πιπέρι
  • Σταφίδες μουλιασμένες στο κρασί προαιρετικά


Για τη σάλτσα:
  • 2κ.σ μουστάρδα
  • 1 ποτηρακι κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτηρακι κρασί
  • 1 ποτηρακι πορτοκάλι χυμό ή μισό μισό με λικέρ grand marnier
  • 1 κύβο ζωμό κρέατος
Για τη γαλοπούλα:
  • Φυτινη για άλειμμα εσωτερικά και εξωτερικά
  • Μουστάρδα για άλειμμα εσωτερικά
  • Φέτες πορτοκαλιού στα τοιχώματα της κοιλιάς
Εκτέλεση:
  • Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και το ξυνόμηλο σε κυβακια.βαζουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση.
  • Όταν τελειώσουμε και το μείγμα έχει γίνει χλιαρό ρίχνουμε το ρύζι.
  • Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα μας
  • Αλατοπιπερωνουμε
  • Αλείφουμε μέσα κα έξω με τη φυτινη κα ιμονο εσωτερικά με μουστάρδα
  • Βάζουμε τις ροδέλες από το πορτοκάλι στα τοιχώματα της κοιλιάς
  • Και γεμίζουμε με γέμιση στην κοιλιά ως το λαιμό και όσο παίρνει κάτω από την πέτσα.
  • Τη ραβουμε καλα.
  • Κόβουμε ροδελες καρότο στη βάση της γάστρας μας για να μην κολλησει.βαζουμε μέσα τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τα υλικά της σάλτσας.
  • Ψήνουμε για 5-5μιση ώρες
  • Ενδιάμεσα ανοίγουμε τη γάστρα βγάζουμε λίγο από το ζουμί με μια κουτάλα και το χρησιμοποιούμε για να την περιβρέχουμε και να της κάνουμε ενέσεις στα μπουτια και στο στήθος.
  • Αν δεν έχουμε σκεύος για ενέσεις χρησιμοποιούμε μια σύριγγα αλλά προσέχουμε μη μας σπάσει η βελόνα.
  • Έτσι μένει η γαλοπούλα μας ζουμερή και αφράτη.
  • Τη γυρίζουμε στα μισά την πάνω κάτω.
  • Στο τέλος αφαιρούμε το πολύ ζουμί και το δένουμε με κορν φλαουρ.
  • Την παρουσιάζουμε στο τραπέζι σε σαλτσιέρα για έξτρα σάλτσα .


5.Σοκολατένια γιορτινά γλειφιτζούρια
img_0295_400

Υλικά
  • Σοκολάτα κουβερτουρα λευκή ή μαυρη
  • Ξυλακια 
  • Χαρτινες θηκες για μαφινς ή αλουμινόχαρτο (αν κανετε μονοι σας καλουπια)
  • Διακοσμητικα(καραμελες,τρουφα,καρυδα)
  • Χρωματα ζαχαροπλαστικης αν θελήσετε να κανετε χρωματιστά γλειφιτζούρια
 Εκτέλεση
img_0242_400Ετοιμαζουμε τα καλουπια μας.Αν τα θελουμε στρογγυλα τρυπαμε με το καλαμακι τις θηκουλες για μαφινς στην κατω μερια προσεχτικα ωστε να μη δημιουργησουμε μεγαλη τρυπα και βαζουμε το ξυλακι εως το μεσον της θήκης περιπου.
img_0260_400 Αν θελουμε αλλα σχεδια σχηματιζουμε το καλουπι με αλουμινοχαρτο ανασηκωνοντας δεξια και αριστερα τις ακρες ωστε να μη χυθει η σοκολατα και τρυπαμε παλι την κατω μερια με το καλαμακι(Αν χρησιμοποιησουμε τετοιες αλουμινενιες θήκες θα πρεπει να τις λαδώσουμε ελαφρα με το χέρι μας).
img_0247_400 Λιωνουμε την σοκολατα σε μπεν μαρι και τη μοιραζουμε στις θήκες μας(υπολογιστε για καθε θηκουλα 3 κουταλακια του γλυκου).Καθε θήκη που γεμιουμε την κουναμε λιγο για να στρωσει η σοκολατα.
img_0248_400 Τα βαζουμε στο ψυγειο να κρυωσουν και λιγο πριν σταθεροποιηθει η σοκολατα εντελως στολιζουμε με οτι θελουμε και τα ξαναβαζουμε να παγωσουν καλα.
img_0254_400 Οταν εχουν γινει βγαζουμε το χαρτακι ή σκιζουμε το αλουμινόχαρτο και αν θελουμε να τα δωρισουμε τα βαζουμε σε διαφανο σακουλακια δενοντας με μια κορδελιτσα.
img_0285_400_02 
    Σημειώσεις:
  • Με ακριβως την ιδια διαδικασια μπορουμε να κανουμε και γλειφιζουρια καραμελας(θα επανέλθω με συνταγη συντομα).
  • Μπορουμε να τα κανουμε λευκα ή διχρωμα ή ακόμα και χρωματιστα.Να τα διακοσμησουμε με ενα κορνε με αντιστροφο χρωμα σοκολατας απο αυτο που χρησιμοποιησαμε ως βαση ή και να γραψουμε επανω τους ευχές ή το όνομα του παιδιου που θελουμε να τα προσφερουμε.


6.Μάτια αγγέλων (Engelsaugen) 
engelsaug_400
Άλλη μία συνταγή με γερμανικά χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια!
Υλικά:
  • 240γρ. Αλεύρι
  • 150γρ. Βούτηρο
  • 2 κρόκους αυγού
  • 70γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. Γλυκού βανίλια
  • Ξύσμα λεμονιού από ένα λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  • Και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το μίξερ ή με το χέρι. Βάζουμε την ζύμη για μία με δύο ώρες στο ψυγείο.
  • Έπειτα παίρνουμε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και πλάθουμε μικρά μπαλάκια από την ζύμη μας.
engelsaugen1_400
  • Πάρτε μία ξύλινη κουτάλα, βουτάτε την σε αλεύρι και κάντε τρύπες στην μέσα από κάθε μπαλάκι (προσοχή να μην τρυπήσει μέχρι την κάτω πλευρά). 
  • Παίρνουμε την μαρμελάδα της αρεσκείας μας και βάζουμε στις τρύπες.
engelsauge_400
  • Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 200βαθμούς και ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά, αλλά τα παρακολουθούμε για να μην πάρουν πολύ χρώμα.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

7.Χριστουγεννιάτικα Γερμανικά μπισκοτάκια(με νούγκατ) 
41740bignougattaler_400_01
Υλικά
  • 200γρ. Βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • 75γρ. Ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 250γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό κουταλάκι γλυκού μπέικιν
  • 150γρ. Φουντούκια αλεσμένα
  • 125γρ. Νουγκατ
  • Κουβερτούρα
Εκτέλεση 
  • Ανακατέβουμε με το μίξερ όλα τα υλικά μαζί κι έπειτα δουλεύουμε λίγο με το χέρι. 
  • Απλώνουμε την ζύμη και κάνουμε σχέδια. 
  • Το κάθε σχέδιο πρέπει να έχει το ίδιο του για να μπορείτε να τα σκεπάσετε.  
18357bignougattaler_400
  • Λιώνουμε το νούγκατ. 
  • Αφού κρυώσουν τα μπισκοτάκια παίρνουμε ένα και το αλείφουμε με νούγκατ, παίρνουμε το ίδιο του και το σκεπάζουμε. 
  • Το αφήνουμε να στεγνώσει και βουτάμε το μισό στην κουβερτούρα που έχουμε λιώσει.

8.Χριστουγεννιάτικα Ραφαέλλο 
weihnachtsraffaello3_400
Υλικά:
  • 200γρ. βούτηρο
  • 200γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 4 βανίλιες
  • 600γρ. Άσπρη σοκολάτα
  • 8 κουτ. Φαγητού ρούμι
  • 8 κουτ. Φαγητού χυμό πορτοκάλι
  • 350γρ. Ινδοκάρυδο
  • 150γρ. Αμύγδαλα ολόκληρα και αποφλυωμένα
Εκτέλεση:
weihnachtsraffaello1_400Πέρνουμε ένα μπολ και ανακατεύουμε την ζάχαρη, τις βανίλιες και το βούτηρο. Την άσπρη σοκολάτα την περνάμε από τον τρίφτη και την προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το ρούμι, τον χυμό πορτοκάλι και το ινδοκάρυδο. Ζυμώνουμε καλά και αρχίζουμε να πλάθουμε μικρά μπαλάκια και στην μέση βάζουμε ένα αμύγδαλο.
weihnachtsraffaello2_400

Έπειτα σε ένα μπολ βάζουμε κι άλλο ινδοκάρυδο και βάζουμε τα μπαλάκια μέσα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε μία μέρα να τραβήξουν κι έτοιμα για κατανάλωση!


9.Βασιλόπιτα  (με ξηρούς καρπούς) 

dsc_0530_420
Η συνταγή ειναι του Σ.Παρλιάρου!!
Υλικά
  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
  • 6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κονιάκ
Διαδικασία:
  • Βάζουμε τα ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα) σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ. 
  • Την επομένη, τα πολτοποιούμε όλα μαζί.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα.
  • Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον πολτό των ξερών φρούτων και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη. 
  • Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. 
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. 
  • Ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Αφηνουμε να κρυωσει εντελως και στολιζουμε με αχνη ζαχαρη ή γλασσο και το ετος.
Πηγή:Γαστρονόμος



10.Δίπλες (πολύ πετυχημένες!) 


img_3003_400_01
Υλικά: 
  • 10 αυγά ολόκληρα
  • 2 Κ. σ. ξίδι
  • 1 Κ. σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. καφέ ούζο
  • 2 Κ. σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • corn flower ή αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό½ ποτήρι μέλι
  • 1 φλούδα κανέλα
  • Καρύδια χοντροτριμμένα
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ ρίχνοντας τελευταίο το αλεύρι και λίγο-λίγο. Φτιάχνουμε μια μπάλα το ζυμάρι και το κλείνουμε σε καθαρό πλαστικό σακουλάκι. Το αφήνουμε να σταθεί ½ ώρα. 
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε λεπτό φύλλο, είτε με πλάστη είτε με μηχάνημα. Κόβουμε με μαχαίρι λουρίδες απ το φύλλο και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι διπλώνοντας το κάθε κομμάτι στα 3 (δίπλες). 
  • Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τις βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. 
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι και περιχύνουμε τις δίπλες. Πασπαλίζουμε με το καρύδι.
Μπορούμε να βάλουμε και σκέτο μέλι ή να τις βουτήξουμε σε καυτό μέλι. 




11. White Christmas tree (με μπεζέδες) 

img_0324_400
Υλικά (για 20 τεμαχια)
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 1/2 κουταλάκι κρεμόριο ή 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη ψιλή
  • 1/4 κουταλάκι βανίλια
  • 250 γρ. σαντιγύ
  • Χωνάκια παγωτου
  • καραμέλες για στολισμο
Εκτέλεση
Για τους Μπεζέδες : Χτυπήστε τ' ασπράδια με το κρεμόριο στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, να πήξουν και να αφρατέψουν. Αν χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, ρίξτε τον λίγο-λίγο καθώς χτυπιούνται τ' αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε τη μισή ζάχαρη σε μικρές δόσεις. Σταματήστε το χτύπημα, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά μ' ένα κουτάλι την υπόλοιπη ζάχαρη ή χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο, ώστε ν' ανακατεύεται απλώς η μαρέγκα και ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη σε 3-4 δόσεις, πασπαλίζοντάς τη στην επιφάνεια μ' ένα κουτάλι
 Βάλτε τη μαρέγκα σε κορνέ και με μύτη σε σχήμα αστεριού μεγάλη, βγάλτε επάνω σε λαδόχαρτο ροζέτες. Αφήστε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί οι μαρέγκες θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Βάλτε τες σε προθερμασμενο φούρνο στους 70-80 βαθμους  για 1 ωρα περιπου και μετα αφηστε μεσα με σβηστο φουρνο μεχρι να κρυωσει εντελως ο φουρνος(εγω τις αφησα μεσα γυρω στις 3 ωρες).Αν δειτε οτι ακομα εινα νωπες ξανααναβετε το φουρνο στους 50 βαθμους αλλα προσοχή μη σας ροδίσουν!pb270053_400
Για το Δεντράκι:
Περνουμε ενα χωνάκι παγωτου και το γυρναμε αναποδα.Το καλυπτουμε ολοκληρο με σαντιγυ και αρχιζουμε να κολλαμε κυκλικα απο κατω προς τα επανω τους μπεζεδες .Αναμεσα στα κενα που μενουν βαζουμε μικρες καραμελιτσες για στολισμα.Αν θελουμε να αποφυγουμε τη σαντιγυ για να διατηρηθει περισσοτερο καιρο εκτος ψυγειου μπορουμε να τα κολλησουμε και με λευκο γλασσο. 
pb270054_400
Τους υπολοιπους μπεζέδες  τους ενωνουμε με τη σαντυγί και εχουμε ατομικά μπεζεδάκια.
img_0324_400


12.Lebkuchen cookies


lebkuchen_400
Χριστουγεννιάτικα γερμανικά μπισκοτάκια Λέμπκουχεν (Lebkuchen)
Υλικά
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. καφέ ζάχαρη
  • 1 μπέικιν
  • 2 κ,γ. μέλι
  • 1 κ.γ. αλεσμένα γαρύφαλλα
  • 1/2 κ.γ. αλεσμένη κανέλλα
  • 1/2 κ,γ. αλεσμένο κάρδαμο
  • 1/2 κ.γ.   μοσχοκάρυδο
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 150 -200 γρ. γάλα
Οδηγίες
  • lebkuchen2_400Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Βάζουμε  το βούτυρο και την ζάχαρη να ζεσταθούν, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά
  • Σε ένα ταψί βάζουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε την ζύμη μέσα
  • Ψήνουμε για 20-30 λεπτά
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
  • Όταν ψηθεί το κόβουμε αμέσως σε κομμάτια τετράγωνα. μπακλαβαδωτά ή τρίγωνα
  • Άμα θέλουμε το αλείφουμε με λιωμένη σοκολάτα και βάζουμε επάνω ασημένιες μπιλίτσες ή ξυρούς καρπούς
  • Την νοστιμιά του την καταλαβαίνετε μετά από 2 μέρες.

13.Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο σπιτάκι


img_0393_400
Τρώγεται και η παραμικρή του λεπτομέρεια!
Υλικά
  • 4 σοκολατες brake (προτεινω αυτες γιατι ειναι τετραγωνες και καλυτερα να προτιμησετε γαλακτος για να ειναι η πισω οψη λια)
  • 2 σοκολατες γαλακτος τυπου lacta για τη σκεπη (προτιμησα αυτες γιατι μου αρεσε το σχεδιακι που κανει επανω σαν κεραμιδι)
  • 1 λευκη κουβερτουρα (για τα παραθυρα και την πορτα εγω βρηκα σε σταγονες)
  • 1 χαρτινος δικος απο αυτους του ζαχαροπλαστειου για να βαλουμε επανω την κατασκευη.
Για τη διακόσμηση
  • Λιγα πουρακια και γκοφρετες
  • Καραμελες και ζαχαρωτα της αρεσκειας σας.
  • royal icing γλασσο λευκο
Για το royal icing
  • 350 γρ ζαχαρη αχνη
  • 2 ασπραδια απο μεγαλα αυγα
  • 2 κ.γ λεμονι
  • 1 βανιλια
Εκτέλεση
img_0363_400img_0364_400_01img_0366_400
  • Λιωνουμε τη λευκη σοκολατα σε μπεν μαρι και σχεδιαζουμε με το κορνε μας την πορτα και τα παραθυρα στην λια οψη της μιας απο τις τετραγωνες σοκολατες μας. Αφηνουμε λιγο στο ψυγειο να κρυωσει.   
  • Ξεκιναμε να κολλαμε τους τοιχους.
  • Υπαρχουν πολυ τροποι, με καραμελα, με γλασσο, με σοκολατα. Εγω θεωρω οτι η σοκολατα κολλαει καλυτερα με κουβερτουρα και ειναι και λιγοτερο χρονοβορο αφου εχουμε ηδη λιωσει σοκολατα για το σχεδιασμο των παραθυρων.
  • Φροντιουμε να κολλαμε ενα τοιχο τη φορα με την λια οψη της σοκολατας προς τα εξω. Βαζουμε ενα στηριγμα (πχ ενα ποτηρι) και αφηνουμε για λιγα λεπτα στο ψυγειο.
  • Μολις εχουμε ενα τετραγωνο με τα παραθυλοφυλλα μπροστα κολλαμε τη σκεπη.
img_0367_400img_0371_400img_0378_400
  • Στη σκεπη θα πρεπει να εχετε λιγη υπομονη και να την κρατατε για λιγο μεχρι να κολλησει καλα.
  • Το κενο που μενει αναμεσα στη σκεπη και την προσοψη το καλυπτουμε με ζαχαρωτα ή πουρακια.
  • Το σπιτακι μας ειναι ετοιμο και αρχιζουμε να στολιζουμε αφου πρωτα φτιαξουμε το γλασσο.
  • Χτυπαμε στο μιξερ τα ασπραδια στη δυνατη ταχυτητα μαζι με το λεμονι και μετα χαμηλωνουμε και ριχνουμε σταδιακα την αχνη και τη βανιλια. Συνεχιζουμε με δυνατο χτυπημα μεχρι να εχουμε ενα πηχτο γλασσο που στεκεται στους γαντζους του μιξερ (αν προκειτε να καθυστερησετε καλο ειναι να το σκεπασετε με μεβρανη γιατι σε επαφη με τον αερα σκληραινει σταδιακα).
  • Στη συνεχεια στολιζουμε με κορνε το σπιτακι κολλαμε οτι στολιδι θελουμε και απλωνουμε το υπολοιπο γλασσο στο χαρτινο δισκο.
  • Στολιζουμε και την αυλη μας και το σπιτακι μας ειναι ετοιμο!!!!!!!!!
14.Χριστόψωμο
p1020324_400


Υλικά 
  • 4 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο
  • 1 ½ κούπες νερό
  • Λίγο αλάτι
  • Σουσάμι καρύδια
  • Λίγο λάδι για το ταψί
Διαδικασία
  • Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά. Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια .
  • Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
  • Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.

15.Dark Fruit Cake (Εγγλέζικη πουτίγκα)
cake_400_01
Original Εγγλεζικη Πουτιγκα Dark Fruit Cake 
Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συνταγή του Grahamme's Schorocks & Shiree's Hanes
Υλικά
  • 2 κούπες σταφίδες ξανθιές, χωρίς σπόρους
  • 1 κούπα μαύρη σταφίδα
  • 1 ½ κούπα καραμελωμένα κεράσια, κομμένα στην μέση
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα
  • 1 ½ κούπα κομμένα και ανακατεμένα καραμελωμένα κόντιτα {ξερά φρούτα}
  • 1 κούπα πεκάνς, αμερικάνικα μακρουλά πικάντικα καρύδια
  • κουτάλι σούπας καλά κομμένα καραμελλωμένο τζίντζερ
  • 3 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουτάλι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι του τσαγιού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του τσαγιού ψίχα καρύδας ινδικής
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τριμμένου τζίντζερ
  • ¼ κουτάλι του τσαγιού μπαχαρικό από ψίχα ινδικής καρύδας
  • ¼ κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλο τριμμένο
  • ¼ κουταλάκι του τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 ¼ κούπα μαύρη ζάχαρη πακεταρισμένη
  • 6 αυγά
  • ¼ κούπα μολάσσα
  • 1/3 κούπα κρύο δυνατό καφέ
  • Τσέρι, ρούμι ή μπράντι { το ρούμι του ταιριάζει καλλίτερα}
  • 2 Τουλπάνια
  • 1 μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
  • Ζεσταίνω τον φούρνο στους 125ο Κελσίου. Βουτυρώνω και στρώνω λαδόκολλα σ΄ ένα ταψί-φόρμα σωληνωτό 25 εκατοστών
  • Ανακατεύω σ΄ ένα μπολ τα φρούτα, τα καρύδια το τζίντζερ, ρίχνω επίσης το αλεύρι το αλάτι το μπέικιν και τα μπαχαρικά όλα μαζί στο μείγμα των φρούτων. Ανακατεύω καλά ώστε όλα τα φρούτα να είναι καλά καλυμμένα με το αλεύρι.
  • Χτυπάω το βούτυρο να γίνει κρέμα προσθέτοντας την ζάχαρη και κτυπώ μέχρι να γίνει ελαφρύ και φουσκωτό. 
  • Προσθέτω τα αυγά με προσοχή ένα- ένα αφού έχει ανακατευθεί καλά το προηγούμενο. 
  • Ανακατεύω και ρίχνω τις μολάσσες. Προσθέτω το μείγμα φρούτων και μολάσας στο βούτυρο κρέμα, εναλλάσσοντας με τον καφέ, φρούτων και αλευριού, ανακατεύοντας χωρίς σταμάτημα μετά από κάθε πρόσθεση.
  • Ρίχνω στο προετοιμασμένο ταψί–φόρμα και ψήνω για 3 ½ ώρες μέχρι να γίνει.
  • Βγάζω το κέικ απ΄το ταψί όταν κρυώσει. Βγάζω το χαρτί, και βουτώ αρκετό τουλπάνι στο αγαπημένο μου ποτό και τυλίγω το κέικ σφιχτά στο πανί και κατόπιν στο αλουμινόφυλλο. Αποθηκεύω σε ένα αεροστεγές τάπερ για αρκετές εβδομάδες. Αν το πανί ξαναστεγνώσει το ξαναβουτάω πάλι.
 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
  • Σιγουρεύομαι ότι το κέικ είναι τελείως κρύο πριν το τυλίξω και το αποθηκεύσω γιατί μπορεί να σαπίσει. 
  • Αν ρίξω λίγες κουταλιές λικέρ πάνω στο κέικ καθώς και στο πανί θα πάρω ένα πιο υγρό κέικ. 
  • Μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα με άλλα της αρεσκείας μου χωρίς να επηρεάσω το αποτέλεσμα.
Στο τέλος κατά το σερβίρισμα μπορώ να φλαμπάρω {να το ανάψω} το κέικ και να το ζεστάνω, αναδεικνύοντας έτσι, το ωραίο του άρωμα.!!!


Πηγή :http://www.greekmasa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου