Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ (MILLENIUM: THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO)

του Νιλς Άρντεν Όπλεφ
με τους Νούμι Ραπάς, Μάικλ Νίκβιστ, Λένα Έντρε  

Υπόθεση: Ο μαχητικός δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλόμκβιστ προσλαμβάνεται από έναν πάμπλουτο βιομήχανο, προκειμένου να ανακαλύψει όλη την αλήθεια γύρω από την εδώ και 36 χρόνια εξαφανισμένη ανιψιά του. Εκείνος συνεργάζεται με μια νεαρή χάκερ, την Λίσμπετ, μια κοπέλα τρομακτικής ευφυΐας αλλά με αρκετές ιδιαιτερότητες.
Μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία ξεκινά μεταξύ τους την στιγμή που, από την Σουηδία στο Λονδίνο και από εκεί στην Αυστραλία, αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της εξαφάνισης, που κρύβει απίστευτες οικογενειακές ίντριγκες, σεξουαλικές διαστροφές, οικονομικές απάτες και στυγερά εγκλήματα. 

trailers:



Πρωταγωνιστούν:
Mv5bmtg0mta0ntkyml5bml5banbnxkftztcwmju4ndaymw@@._v1._sx640_sy382__large
Tumblr_lwq7wbpusi1r8md7co1_500_large
Noomi Rapace ... Lisbeth Salander
    Michael Nyqvist ... Mikael Blomkvist
    Sven-Bertil Taube ... Henrik Vanger
    Peter Andersson ... The Lawyer Nils Bjurman
    Peter Haber ... Martin Vanger
    Marika Lagercrantz ... Cecilia Vanger
    Lena Endre ... Erika Berger
    Ingvar Hirdwall ... Dirch Frode
    Gosta Bredefeldt ... Harald Vanger
    Bjorn Granath ... Morell
    Ewa Froling ... Harriet Vanger
    Stefan Sauk ... Wennerstrom
    Gunnel Lindblom ... Isabella Vanger
    Willie Andreason ... Birger Vanger
    Tomas Kohler ... 'Plague'
    Michalis Koutsogiannakis ... Dragan Armanskij
    Annika Hallin ... Annika Giannini
    Sofia Ledarp ... Malin Erikson
    Georgi Staykov ... Alexander Zalachenko
    Barbro Enberg ... Older lady
    Emil Almen ... Police officer
    rest of cast listed alphabetically:
    Lisbeth Akerman ... Tv - reporter
    Linn Bjorlund ... Young Anita Vanger
    Sofia Brattwall ... Marie
    David Dencik ... Janne Dahlman
    Alexandra Eisenstein ... Murder victim
    Jacob Ericksson ... Malm
    Christian Fiedler ... Otto Falk
    Yasmine Garbi ... Mimmi
    Jan Mybrand ... Economic director
    Fredrik Ohlsson ... Gunnar Brannlund
    Pale Olofsson ... Judge
    Alexandra Pascalidou ... Tv - reporter
    Mikael Rahm ... Editor
    Louise Ryme ... Receptionist
    Reuben Sallmander ... Enrico
    Julia Sporre ... Young Harriet Vanger
    Magnus Stenius ... Prison Guard 'Pliten'
    Margareta Stone ... Birgit Falk
    Lennart R. Svensson ... Police officer in woods
Σκηνοθεσία
Niels Arden Oplev 

Σενάριο
Nikolaj Arcel
Rasmus Heisterberg
Stieg Larsson
 (μυθιστόρημα)
Παραγωγή
Soren Staermose

Μουσική
Jacob Groth 

Φωτογραφία
Eric Kress
Marcos Engman 


Μοντάζ
Anne Osterud 

Casting
Tusse Lande 


Σχεδιασμός Παραγωγής
Niels Sejer 

Κοστούμια
Cilla Rorby 

Βοηθός Σκηνοθέτη
Daniel Chilla
Εταιρείες Παραγωγής 
Danish Filminstitute
Danmarks Radio (DR)
Film i Vast
Filmpool Stockholm Malardalen
Nordisk Film
Nordisk Film
Nordisk Film- & TV-Fond
Sveriges Television (SVT)
Swedish Film Institute
TV2 Norge
Yellow Bird Films
ZDF Enterprises
Διανομή
Rosebud (Ελλάδα)
Alliance Vivafilm
Benelux Film Distribution
Nordisk Film Biografdistribution
Nordisk Film
UGC Distribution
BIM Distribuzione
Clardin
Frenetic Films
Gussi Films
Lumiere Home Entertainment
Momentum Pictures
Monolith
Rialto Distribution
Vertigo Films

Ειδικά Εφέ
Filmgate
Panorama film & teatereffekter

Χρονολογία παραγωγής
2009
Χώρα παραγωγής
ΣΟΥΗΔΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΑΝΙΑ
Γλώσσα
ΣΟΥΗΔΙΚΑ
Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ 2.35 : 1
Είδος ταινίας
ΘΡΙΛΕΡ, ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
AKA
Maend der hader kvinder
Millennium: Part 1 - Men Who Hate Women
The Girl with the Dragon Tattoo
Verblendung 


Διάρκεια
152' 


Ήχος
Dolby Digital 

Τοποθεσίες Γυρισμάτων
Gamla Enskede, Stockholm, Stockholms lan, Σουηδία

Καταλληλότητα
Norway:15 | Sweden:15 | Switzerland:16 (canton of Vaud) | Switzerland:16 (canton of Geneva) | France:-12 | Finland:K-15 | Spain:18 | Switzerland:18 (canton of Bern) | Italy:VM14 | Canada:13+ (Quebec) | Iceland:16 | Netherlands:16 

top of the page



Περισσότερα για την ταινία (Δελτίο Τύπου)

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Στιγκ Λάρσον παρέδιδε στον εκδότη του την τριλογία "Millennium" (της οποίας το πρώτο αυτοτελές μέρος είναι "Το Κορίτσι με το Τατουάζ"), κανένας δε φανταζόταν ότι βρισκόμασταν στην αρχή ενός φαινόμενου. Δυο χρόνια μετά, ο Λάρσον πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, ενώ τα βιβλία του κατακτούν μέρα με τη μέρα ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κινηματογράφος ήταν λογικό να εκμεταλλευθεί την επιτυχία μιας ιστορίας που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Οι Συντελεστές

Ο σκηνοθέτης Νιλς Αρντέν Όπλεφ γεννήθηκε το 1961 στη Δανία και έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες "Chop Chop", "We Shall Overcome", "Worlds Apart", καθώς και επεισόδια των τηλεοπτικών σειρών "Unit One" και "Defense".
Η Νούμι Ραπάς γεννήθηκε το 1979 και άρχισε να αναπτύσσει ένα πάθος για την υποκριτική από την ηλικία των επτά ετών. Μετά από μια δύσκολη εφηβεία, η Ραπάς άρχισε να στρέφεται ξανά προς την υποκριτική όταν είδε τον Γκάρι Όλντμαν στην ταινία "Sid and Nancy". Τελικά φοίτησε στο Skara Skolscen School of Performing Arts και ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο. Το 2007 τράβηξε την προσοχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με την ερμηνεία της στην ταινία "Daisy Diamond", για την οποία κέρδισε τα Δανέζικα βραβεία Robert και Bodil, ως Καλύτερη Ηθοποιός.
Ο Μάικλ Νίκβιστ γεννήθηκε το 1960 στην Στοκχόλμη και έχει χτίσει ένα πλούσιο βιογραφικό στον κινηματογράφο, που περιλαμβάνει τα υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας "As It Is In Heaven" και "Best of Mother".
Ο Συγγραφέας
Ο Στιγκ Λάρσον γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του σουηδικού πολιτικού περιοδικού Expo. Η τριλογία του με τίτλο "Millennium" αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού πρώτα βρέθηκε στις λίστες ευπώλητων βιβλίων στη Σκανδιναβία, και στη συνέχεια απογειώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει εκδοθεί. Οι πωλήσεις των βιβλίων έχουν ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα και τα δικαιώματα της τριλογίας έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 38 χώρες. Το "Κορίτσι με το Τατουάζ" τιμήθηκε το 2005 με το Glasnyckeln, το πιο σημαντικό σκανδιναβικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας, και το 2008 με το ITV3 Crime Thriller Award, ενώ το 2009 κέρδισε το βραβείο Que Leer Prize. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, "Το Κορίτσι που Έπαιζε με τη Φωτιά", βραβεύτηκε το 2006 ως το καλύτερο σουηδικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ενώ το τρίτο βιβλίο, "Παλάτια στον Ουρανό", τιμήθηκε με το Glasnyckeln το 2008. Δυστυχώς ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να γευτεί τον λογοτεχνικό του θρίαμβο αφού, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή.
Λίγα Λόγια από τον Σκηνοθέτη
"Ήθελα μια ταινία με δυνατά συναισθήματα, δυνατούς χαρακτήρες και με μια επίμαχη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτό είναι το στιλ των ταινιών μου και αυτό το βιβλίο περιείχε όλα αυτά. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αλλά δεν το βλέπω σαν θρίλερ. Το βλέπω περισσότερο ως ένα δράμα μυστηρίου με δυνατούς και ξεχωριστούς χαρακτήρες, οι οποίοι εξελίσσονται καθώς ξετυλίγεται η ιστορία. Ένιωθα αμέσως να με συνδέει κάτι με την ιστορία, με την σκοτεινή επαναστάτρια Λίσμπετ και τον αριστερό αντικομφορμιστή Μίκαελ.
Ο Σουηδός πρωταγωνιστής Μάικλ Νίκβιστ αποπνέει την ανθρωπιά, την συμπάθεια και την οξεία νοησιαρχία, που περιμένουμε από τον χαρακτήρα του, τον Μίκαελ Μπλόμκβιστ. Τα καταφέρνει τόσο καλά, που αιχμαλωτίζει και συναρπάζει το κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας.
Η Λίσμπετ Σαλάντερ είναι κατά πάσα πιθανότητα ο χαρακτήρας με τις μεγαλύτερες προσδοκίες στο σύγχρονο Σκανδιναβικό δράμα. Δεν μπορώ να πιστέψω το πόσο τυχεροί ήμασταν που βρήκαμε την Νούμι Ραπάς για το ρόλο αυτό. Η Νούμι έχει μεταμορφωθεί με ανατριχιαστική ακρίβεια στον χαρακτήρα της Λίσμπετ και η ερμηνεία της είναι εξαιρετική. Η γενική ατμόσφαιρα στο πλατό ήταν πως κάθε μέρα γυρισμάτων ήταν και μία μάχη για ποιότητα. Μια μάχη που ήμασταν αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η ταινία, ξέρω πως τα καταφέραμε…"
Μια Συζήτηση με την Πρωταγωνίστρια
"Οι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν με γνωρίζουν, δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Πολλοί ίσως φαντάζονται πως θα καθόμουν και θα κοιτούσα με απλανές ύφος το τραπέζι" δηλώνει η Νούμι Ραπάς. Σχετικά με την προτίμησή της στους σκοτεινούς ρόλους, η Ράπας λέει: "Δεν έχω πάρει καμιά απόφαση να επιλέγω αποκλειστικά σκοτεινούς και πολύπλοκους ρόλους. Αυτοί όμως είναι οι χαρακτήρες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υποκριτικά. Με ενδιαφέρει απίστευτα η κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού. Προσπαθώ παθιασμένα να κατανοήσω το τέρας που κρύβουμε όλοι μας. Κρύβω κι εγώ ένα; Υπάρχει η πιθανότητα να φτάσω κι εγώ στα άκρα;"
Η ταινία "Το Κορίτσι με το Τατουάζ" έχει ήδη προβληθεί στη Σουηδία, όπου και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, ενώ έχει επίσης ξεκινήσει τη θριαμβευτική της πορεία σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, με πρώτη τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να έχουν προσεγγίσει την Ράπας παραγωγοί από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. "Θα μου άρεσε να δουλέψω στο εξωτερικό αλλά δεν νιώθω καμιά ιδιαίτερη λαχτάρα για το Χόλιγουντ. Το να συμμετάσχω σε 90 λεπτά ελαφριάς διασκέδασης με σέξι κι ελκυστική εμφάνιση, δεν είναι κάτι που μου κινεί το ενδιαφέρον. Θα μου άρεσε όμως να αναλάβω ένα δεύτερο ρόλο μιας αφελούς γυναίκας, αν σκηνοθετούσε κάποιος τον οποίο θαυμάζω. Αν ενδιαφέρονται οι Ζακ Οντιάρ, Γκασπάρ Νοέ ή οι αδερφοί Νταρντέν, τότε επικοινωνήστε μαζί μου, είμαι όλη αυτιά!" 

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ



top of the pageπηγή











2 σχόλια: