Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μπρέιβικ ίσως δεν είναι τρελός


"Η επιτροπή είναι απολύτως διχασμένη". Αυτό αναφέρει το κρατικό δίκτυο της Νορβηγίας, NRK, σχετικά με το πόρισμα της έκθεσης των διορισμένων από το δικαστήριο ψυχιάτρων για τον Μπρέιβικ, σύμφωνα με την οποία είναι ψυχωτικός και επομένως δεν πρέπει να σταλεί στη φυλακή αλλά σε ψυχιατρικό ίδρυμα...



Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ τον Ιούλιο σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησί Οτόγια, ανοίγοντας ανεξέλεγκτα πυρ και με την τοποθέτηση βόμβας, πράξη για την οποία έχει ομολογήσει. Ο ίδιος υπεραμύνεται των ακροδεξιών του πιστεύω και ομολόγησε ότι προέβη στις πράξεις αυτές στο όνομα μιας αντιμεταναστευτικής ιδεολογίας. Από πολλούς θεωρείται ότι έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που τον οδήγησαν να προκαλέσει αυτή την τραγωδία.
Σύμφωνα με τον NRK, τρία μέλη της επιτροπής είχαν "σοβαρές ενστάσεις" ως προς την διάγνωση της 29ης Νοεμβρίου από δύο διορισμένους από το δικαστήριο
  ψυχιάτρους και τουλάχιστον ένας από αυτούς αμφισβήτησε το πόρισμα ότι ο Μπράιβικ δεν μπορεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Εξάλλου, κάποιοι επικρίνουν το γεγονός ότι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις του Μπρέιβικ δεν αναφέρονται στην έκθεση.

Αν στο τέλος του μήνα, η επιτροπή συμφωνήσει με την διάγνωση περί ψύχωσης, ο Μπρέιβικ, βάσει του νορβηγικού νόμου, δεν μπορεί να πάει στη φυλακή.

tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου