Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο Εφραίμ Και Τα Θαύματα Των Χριστουγέννων


Ένα από τα πράγματα που δεν αναπαράγεται πάρα πολύ στην κουβέντα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι πως όλη αυτή η σκοτεινή και αδιανόητη ιστορία πιθανότατα δεν θα ήταν δυνατό να έχει συμβεί αν ένας άνθρωπος, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού συγκεκριμένα, δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι μια μαγική ζώνη του θεράπευσε τον καρκίνο.

Το «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» εν τάχει είναι η εξωφρενική ανταλλαγή άχρηστης Γης που το μοναστήρι υποστήριζε ότι είχε με οικόπεδα-φιλέτα που ανήκαν στο κράτος -δηλαδή σε εμάς. Για να γίνει αυτή η αδιανόητη ταρζανιά έπρεπε να υπογράψουν διάφοροι υπουργοί και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός σε βαθμό πρωτοφανή. Μιλάμε για το μηχανισμό που σε ταλαιπωρεί δυο μήνες για να σου δώσει ένα απλό χαρτί -ε, αυτός ο μηχανισμός υλοποίησε μια τρομακτικά περίπλοκη (και φυσικά παράνομη) διαδικασία σε χρόνο dt για το χατήρι των μοναχών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει έτσι απλά. Χρειαζόταν να πέσουν τηλέφωνα και να ασκηθεί πίεση σε σημαντικούς ανθρώπους και πολυάσχολοι άνθρωποι επιφορτισμένοι με τη διακυβέρνηση της χώρας έπρεπε να αφιερώσουν χρόνο για την υλοποιήσουν.
(στοιχεία εδώ κι εδώ)
Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Τι είδους δύναμη είναι αυτή που είχαν οι μοναχοί στο πολιτικό σύστημα για να το αναγκάσουν να κάνει το (παράνομο, αδιανόητο) θέλημά τους; Να τί δύναμη: ΜΑΓΙΚΗ.
Θα σου πώ τώρα κάτι που ισχύει για πάρα πολλούς ισχυρούς Έλληνες, επιχειρηματίες και πολιτικούς, και εννοώ τους πολύ ισχυρούς, αυτούς που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια και ελέγχουν ολόκληρους κλάδους και διαφεντεύουν τύχες:
Πιστεύουν στη μαγική δύναμη του χριστούλη και της παναγίτσας.
Πιστεύουν στ’ αλήθεια. Δεν είναι θέμα Χριστιανικής πίστης -είναι θέμα δεισιδαιμονίας. Πιστεύουν ότι φορώντας το τάδε βραχιολάκι απ’ το τάδε μοναστήρι ο θεούλης θα τους φυλάει. Φοράνε ματάκια και κομποσκοίνια. Ψωνίζουν πανάκριβες εικόνες και δωρίζουν λεφτά σε μοναστήρια για να αγοράσουν θεϊκή προστασία.
Δεν διανοείσαι πόσοι είναι αυτοί. Είναι πάρα πολλοί και τα πιστεύουν όλα αυτά ακράδαντα.
Η δύναμη που έχει ο κάθε Εφραίμ πάνω τους είναι πιο σημαντική από οικονομικά συμφέροντα ή πολιτική επιρροή: Γι’ αυτούς ο Εφραίμ είναι ο Γκάνταλφ ο Μαύρος, ένας γέροντας με μαγικές δυνάμεις που μιλάει με το υπερπέραν και μπορεί να τους προστατέψει από το θάνατο και τη δυστυχία. Γι’ αυτό ο Γιάννης ο Αγγέλου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όταν νίκησε την αρρώστια του το απέδωσε σε μια μαγική ζώνη που του έστειλε ο Εφραίμ για να τη φορέσει (ή να τη φιλήσει, ή ό,τι κάνουν με τα μαγικά αντικείμενα οι πιστοί τέλος πάντων), και έτσι μετά δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει τα τηλέφωνα και να κινητοποιήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Γκάνταλφ. Τι σημασία έχει που ταυτόχρονα η χώρα βούλιαζε;  Τη χώρα θα κοιτάμε; Έχει μαγικές ζώνες η χώρα;
Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτός είναι ο λόγος που η σύλληψη του Εφραίμ έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η θρησκοληψία δεν είναι φαινόμενο που συναντάται μόνο στους πολιτικούς και τους πλούσιους -συναντάται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, και σε ποσοστό τρομερά υψηλό (ευθέως ανάλογο με το επίπεδο της παιδείας στη χώρα), πράγμα λίγο δύσκολο να το χωνέψει κανείς όταν η εικόνα του για την κοινωνία είναι το timeline του Twitter του. Οι Έλληνες εξ’ ορισμού δεν ενδιαφέρονται και πολύ για τα θέματα της δικαιοσύνης όταν δεν τους αφορούν προσωπικά, καθώς δεν νιώθουν μέρος μιας κοινωνίας, οπότε η εφαρμογή των νόμων δεν τους νοιάζει και πολύ. Δεν έχουν πρόβλημα με το ότι η δολοφονία του Γκιόλια παραμένει ανεξιχνίαστη, δεν έχουν πρόβλημα με το ότι ο Μάκης ο Ψωμιάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, δεν τους απασχολεί το ότι απόψε ο Άκης ο Τσοχατζόπουλος θα πίνει το ουισκάκι του ατενίζοντας τη θέα της Ακρόπολης από το πανάκριβο σπίτι του. Για την υπόθεση του Εφραίμ οι περισσότεροι Έλληνες είναι αδιάφοροι. Δεν τους νοιάζει. Το ότι οι Εφραίμ αυτής της χώρας φταίνε με ευθύ και άμεσο τρόπο για το ότι χάνουν τη δουλειά τους και μειώνεται η σύνταξή τους δεν μοιάζει να τους απασχολεί. Δεν μπορούν να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά στη συγκεκριμένη την περίπτωση υπάρχουν και οι άλλοι, αυτοί που είναι ενάντιοι σε κάθε μορφής δίωξη κατά του σεβάσμιου γέροντα, γιατί είναι μάγος. Κι αυτοί θα υπάρχουν και στα media και στην κυβέρνηση και στην πολυκατοικία σου και στο γραφείο σου και παντού όσο παραμένουμε μια χώρα που ορκίζει τους κυβερνήτες της στο ευαγγέλιο και υποδέχεται μια φλόγα με τιμές αρχηγού κράτους.

Παρεμπιπτόντως: Η μαγική ζώνη που θεραπεύει τα πάντα έχει site. Η απορία μου είναι η εξής: Αφού ο μοναχός Εφραίμ έχει τόσες μέρες πυρετό, γιατί δε τη φοράει/φιλάει (ή ότι άλλο κάνουν με τα μαγικά αντικείμενα) για να του περάσει; Κρίμα δεν είναι, κοντζάμ μαγικό αντικείμενο, να κάθεται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου