Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το προσωπικό αρχείο του Αϊνστάιν δημοσιεύεται στο internet!

Las_mejores_mentes_de_espana_se_reunen_en_a_coruna_originalarticleimage_large
Ένας πολύτιμος θησαυρός ιστορικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος άρχισε πλέον να διατίθεται online. Πρόκειται για το πλήρες αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο ανεβάζει στο Internet το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (όπου και ανήκει). Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα online γύρω στα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν και τα άλλα στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες…

Το αρχείο περιλαμβάνει άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του σπουδαίου φυσικού, καθώς και επιστημονικά σημειωματάριά του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται για πρώτη φορά τυπωμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC²).
Ο μεγάλος φυσικός έγραφε συχνά και όχι μόνο για επιστημονικά θέματα. Το αρχείο περιλαμβάνει σημειώσεις για την πολιτική και ζητήματα της καθημερινότητας, επιστολές στις γυναίκες που αγαπούσε, γράμματα στη φιλάσθενη μητέρα του, ενώ κρατούσε ακόμη και ταξιδιωτικά ημερολόγια.
Tumblr_lw2y7krh8t1r80jjso1_500_large
Χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο. Μέσα από την σχετική ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης σε τεκμήρια που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστο ότι είχαν διασωθεί (φυλάσσονταν επιμελώς σε χρηματοκιβώτια).
Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C).
Ένα ακόμη έγγραφο που αναμένεται να ανέβει online, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή γραμμένη το 1930 στα γερμανικά που έστειλε στην αραβική εφημερίδα «Falastin», προτείνοντας τη σύσταση ενός μυστικού συμβουλίου που θα συνέβαλλε στον τερματισμό της εβραιο-αραβικής σύγκρουσης στην υπό βρετανική κατοχή Παλαιστίνη.
Ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του (μαζί με τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του) μετά το θάνατό του το 1955. 

Το online αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.alberteinstein.info/



e-radio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου