Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο Αϊνστάιν ήταν ο χειρότερος μορφωμένος σύζυγος στον κόσμο!

Ο Αϊνστάιν ήταν ο χειρότερος μορφωμένος σύζυγος στον κόσμο!
Είχε αναρτήσει στο σπίτι.. 10 εντολές, σύμφωνα με τις οποίες η Μιλέβα Μάριτς όφειλε να πλένει, να καθαρίζει, να σερβίρει φαγητό τρεις φορές την ημέρα αλλά να μην τον αγκαλιάζει, να μην τον φιλάει και να μην κοιμάται μαζί του. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο διάσημος βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον.
O αρχισυντάκτης του Time, γνωστός για τις βιογραφίες του Χένρι Κίσινγκερ, του Μπέντζαμιν Φράνκλιν και του Στιβ Τζομπς ισχυρίζεται στο νέο του βιβλίο για τον σπουδαίο φυσικομαθηματικό ότι δεν φερόταν καθόλου καλά στην πρώτη του σύζυγο και σε αντίθεση με τις επιστημονικές του έρευνες, στην προσωπική του ζωή δεν κατάφερνε να βρει ισορροπία, όπως αναφέρει το iefimerida.gr

Στο «Αϊνστάιν: Η ζωή τού και το Σύμπαν» ο Γουόλτερ περιγράφει τον Αλμπερτ Αϊνστάιν μισογύνη σχεδόν ή τουλάχιστον ως έναν άντρα που έβλεπε τον γάμο του με την Σέρβα Μιλέβα Μάριτα (η οποία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ευρώπη που σπούδασαν φυσική και μαθηματικά) σαν μαθηματική εξίσωση.
Οταν έπειτα από 11 χρόνια γάμου ο Αϊνστάιν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πια κανένα σημείο επαφής ανάμεσα σε εκείνον και τη σύζυγό του (με την οποία είχε παντρευτεί το 1903) αποφάσισε να φτιάξει έναν κανόνα «εσωτερικής διαχείρισης» προκειμένου να συνεχίσουν τη συμβίωση για το καλό των παιδιών τους….
Σύμφωνα, όμως, με τη λίστα αυτή η Μάριτς θα έπρεπε να μεταμορφωθεί από σύζυγος σε… υπηρέτρια και μάλιστα χωρίς κέρδος. Ο επιστήμονας απαιτούσε -προκειμένου να αποφευχθεί το διαζύγιο- η γυναίκα του να καθαρίζει τακτικά το δωμάτιό του, να του ετοιμάζει τρία γεύματα την ημέρα τα οποία θα του τα σέρβιρε στο υπνοδωμάτιο, να του πλένει τα ρούχα, να τατακτοποιεί με σχολαστικότητα, να διατηρεί το γραφείο του απολύτως καθαρό και να μην χρησιμοποιεί καθόλου τους δικούς του χώρους.
Ξεκαθάριζε επίσης ότι η κυρία Μάριτς δεν θα έπρεπε να περιμένει ως αντάλλαγμα ψήγματα τρυφερότητας, ούτε να συναναστρέφεται μαζί του εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Επιπλέον θα έπρεπε να βγαίνει από το δωμάτιό του ή να σταματήσει να μιλάει αμέσως μόλις το ζητούσε εκείνος!
Η Μάριτς υπέγραψε τη λίστα με τις εντολές του αλλά λίγους μήνες αργότερα πήρε τους γιους τους, Χανς, Αλμπερτ και Εντουαρντ (η κόρη τους είχε δοθεί για υιοθεσία), άφησε τον Αϊνστάν στο Βερολίνο και μετακόμισε στη Ζυρίχη. Το 1919 ζήτησε διαζύγιο και τον έβγαλε τελείως από τη ζωή της.
Ο βιογράφος ωστόσο επισημαίνει ότι η Μάριτς ήταν από καιρό έτοιμη να χωρίσει τον πατέρας της θεωρίας της σχετικότητας επειδή την απατούσε! Οκτώ χρόνια μετά την γαμήλια τελετή τους εκείνος έκανε δεσμό με την πρώτη του ξαδέρφη Ελσα Αϊνστάιν, την οποία παντρεύτηκε το1919 (όταν γνωρίστηκαν ήταν και εκείνη παντρεμένη), έφυγαν μαζί για Αμερική και απέκτησαν δύο παιδιά.
Τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα του γάμου τους ωστόσο την απάτησε και εκείνη με τηνγραμματέα του και ανιψιά ενός καλού του φίλου, Μπέτι Νιούμαν.
tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου