Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα ζαχαρωτά είναι το νέο «ναρκωτικό»;


Tumblr_m211hmsxdg1r04xe5o1_400_large
Πέρα από κάθε έλεγχο έχει ξεφύγει η κατανάλωση ζάχαρης παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Δείχνει άραγε αυτό ότι η ζάχαρη είναι το νέο «ναρκωτικό»; Αρκετοί διαιτολόγοι απαντούν πως ίσως αυτό είναι αλήθεια.

Συγκεκριμένα, πολλοί κάνουν ήδη λόγο για ένα «designer drug» που πολλά ζαχαροπλαστεία αξιοποιούν ως πρόταση σνακ με ...
διάφορα σχέδια και χρώματα, προσλκύνοντας ιδίως γυναίκες που αναζητούν μια λιχουδιά χωρίς πολλές θερμίδες. Πόσες από εμάς δεν προτιμάμε ένα κομματάκι σοκολάτα αντί για ένα ολόκληρο σνακ με υδατάνθρακες, για να «ξεγελάσουμε» την πείνα μας άλλωστε;
Τον εθισμό στα ζαχαρωτά, που εξαπλώνεται, επισημαίνει και στο βιβλίο «Little Sugar Addicts» η Κάθλιν Ντεμεζόν. «Η κατάστασή αυτή επιστημονικά ονομάζεται «υπερευαισθησία στη ζάχαρη» και συνδέεται με τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα.
Decorate-easter-cupcakes-cookies-800x800_largeΗ κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αυξομειώσεις των χημικών εκκρίσεων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της βήτα-ενδορφίνης και να διαταράσσονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός αντιδρά στη ζάχαρη σαν να ήταν ναρκωτικό, και τα βάζει σε ένα φαύλο κύκλο στέρησης και επιθυμίας», αναφέρει.
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη λύση για την α
ντιμετώπιση αυτού του μικρού αλλά μάλλον επικίνδυνου εθισμού.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

1 σχόλιο: