Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ποιος δημιούργησε τη μίνι φούστα;

Πρωτοστάστησε στη μόδα των 60's και δεν αποχώρησε ποτέ... Το πρώτο όνομα που σας ήρθε στο μυαλό είναι η Mary Quant, είμαστε σίγουροι, και δεν έχετε και (τόσο) άδικο. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας είναι μία εκ των ...
διεκδικητών της πατρότητας/ μητρότητας του μίνι φορέματος. Ο άλλος διεκδικητής είναι ο Γάλλος André Courrèges και ο τρίτος ο Λονδρέζος John Bates.



H Mary Quant πρωτοστάτησε στο κίνημα mod στα 60's και είναι μία από τους σχεδιαστές που «χρεώθηκαν» την ύπαρξη της μίνι φούστας και των καυτών σορτς και των πολύχρωμων οπάκ καλσόν στους δρόμους της Βρετανίας και ολόκληρου του κόσμου και καθιέρωσε την pop art στη μόδα.



Ο John Bates, εκτός από τα πλαστικά φορέματά του, τα διάσημα κοστούμια του για την iconic τηλεοπτική σειρά των 60's «Οι Εκδικητές» είναι, επίσης, γνωστός και για τα μίνι του και, σύμφωνα με την Marit Allen, σχεδιάστρια μόδας και fashion editor της Βρετανικής Vogue είναι και ο εμπνευστής του.



Τρίτος διεκδικητής της «εφεύρεσης» ο Γάλλος André Courrèges που, αφού τελείωσε τις σπουδές του σαν μηχανικός, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μόδα και προσανατολίστηκε στην space age εποχή της δημιουργώντας, ανάμεσα σε άλλα, το διάσημο Moon Dress του. Τα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα των ρούχων του κυκλοφόρησαν και στη μίνι εκδοχή τους και έκαναν θραύση.



Απόφαση για το ποιος εκ των τριών ήταν ο πρώτος που σχεδίασε τη μίνι φούστα και το μίνι φόρεμα δεν έχει βγει. Και οι τρεις, πάντως, έγραψαν πολλές σελίδες στην ιστορία της μόδας και μας άφησαν παρακαταθήκη ένα ρούχο βολικό, σέξι, girlie και διαχρονικό: το μίνι.

QUEEN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου