Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Οι 10 πιο συνηθισμένες φοβίες


Flat_550x550_075_f_largeΕίστε … από αυτούς που παραλύουν στη θέα μιας αράχνης; Μένετε ξάγρυπνοι από το φόβο ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από μία θανατηφόρα ασθένεια; Τρέμετε να μπείτε σε ασανσέρ; Ή μήπως παθαίνετε ίλιγγο πολύ πριν διαβείτε την πόρτα του αεροπλάνου; Όλα αυτά είναι δυσάρεστα, αλλά συμβαίνουν σε τόσο πολύ κόσμο, που καταλήγουν να είναι σχεδόν φυσιολογικά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μία ή περισσότερες φοβίες. Ιδού οι δέκα πιο συνηθισμένες, όπως τις κατέγραψε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Ακροφοβία – Υψοφοβία
Η ακροφοβία είναι ο γενικός όρος που έχει να κάνει με το φόβο του ύψους. Περιλαμβάνει φοβίες όπως η αεροφοβία. Παρόλο που μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ίλιγγο που οφείλεται σε σωματικά αίτια.
Κλειστοφοβία
Η κλειστοφοβία μπορεί να είναι ελαφράς μορφής ή τόσο βαριά ώστε να μην επιτρέπει στο άτομο να μένει σε ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν σε περιορισμένους χώρους, από τους οποίους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως ασανσέρ, υπόγειες αίθουσες, καμπίνες πλοίων και αεροπλάνα.
Νυχτοφοβία
Αυτή η φοβία είναι πολύ συνηθισμένη στα μικρά παιδιά και συνήθως περνά καθώς το παιδί μεγαλώνει. Στους ενήλικες είναι σπάνια.
Οφιδιοφοβία
Για τα άτομα που πάσχουν από οφιδιοφοβία, ακόμη και μία φωτογραφία ή ένα σκίτσο φιδιού αρκεί για να τους προκαλέσει ακόμη και λιποθυμία. Υπάρχει και ο όρος ερπετοφοβία, στις περιπτώσεις που τα άτομα τρέμουν στη σκέψη και την όψη οποιουδήποτε ερπετού.
Αραχνοφοβία
Αυτή είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη μορφή φοβίας. Τα άτομα δεν φοβούνται μόνο την αράχνη, αλλά ακόμη και τον ιστό της, ενώ ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάπου κοντά τους να βρίσκεται μία αράχνη. Δυσκολεύονται να κοιτάξουν ακόμη και εικόνες αραχνών, ενώ όταν έρχεται η «άτυχη» στιγμή μιας συνάντησης με αράχνη, τη βλέπουν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα!
Τρυπανοφοβία
Αυτή είναι μία φοβία που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς που έροχνται αντιμέτωποι με τον φοβερό τροχό του οδοντιάτρου! Είναι πολύ σοβαρή μορφή φοβίας και συχνά οδηγεί σε λιποθυμίες, ενώ, εξαιτίας της, το άτομο μπορεί να αποφεύγει την επίσκεψη σε οδοντίατρο, ακόμη και όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη!
Αστραποφοβία
Η αστραποφοβία κατατρύχει πολλά παιδιά, αλλά και ουκ ολίγους ενήλικες. Τα άτομα τείνουν να αναζητούν «καταφύγιο» σε χώρους που δεν έχουν παράθυρα ή κάτω από σκεπάσματα.
Νοσοφοβία
Η νοσοφοβία είναι συγγενής της υποχονδριακής συμπεριφοράς. Τα άτομα ζουν υπό το καθεστώς του φόβου ότι έχουν προσβληθεί ή ότι κινδυνεύουν να προσβληθούν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Η φοβία μπορεί είτε να οδηγεί συνεχώς τα άτομα στο κατώφλι του γιατρού είτε να τα κάνει να αποφεύγουν την ιατρική συμβουλή, από φόβο μήπως μάθουν κάτι δυσάρεστο για την υγεία τους.
Η νοσοφοβία μπορεί να εκδηλώνεται και ως «διαταραχή του φοιτητή ιατρικής». Το άτομο, δηλαδή, τείνει να αναζητά πληροφορίες για μία νόσο και να του δημιουργείται η πεποίθηση ότι πάσχει από αυτήν!
Μικροβιοφοβία
Κλασική και διαδεδομένη φοβία που επίσης συνδέεται με την υποχονδριακή ή την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά . Τα άτομα φοβούνται ότι θα μολυνθούν από μικρόβια, Κάνουν υπερβολική χρήση αντισηπτικών και αντιμικροβιακών, πλένουν εμμονικά τα χέρια τους και αποφεύγουν να αγγίζουν αντικείμενα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση αντισηπτικών τους κάνει, εν τέλει, πιο ευάλωτους στα μικρόβια που τόσο φοβούνται.
Τρεισκαιδεκαφοβία
Αυτή η φοβία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προλήψεις. Η δύναμη της πρόληψης είναι τόσο μεγάλη, ώστε έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της δυτικής κουλτούρας. Σε πολλά πολυόροφα κτίρια δεν υπάρχει 13ος όροφος, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει 13η σειρά καθισμάτων.
medicalnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου