Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Η καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε


 Η πιο σημαντική φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε
Το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό World Press Photo 2011 κέρδισε μία φωτογραφία που τράβηξε στην Υεμένη ο Ισπανός φωτογράφος Σαμουελ Αράντα, των New York Times, στην οποία εμφανίζεται μια γυναίκα με τη μουσουλμανική ενδυμασία που ...
καλύπτει σχεδόν όλο το πρόσωπο και το σώμα να κρατάει στην αγκαλιά της έναν τραυματισμένο συγγενή της.
Η φωτογραφία που αναγνωρίστηκε ως η σημαντικότερη δημοσιογραφική φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε είναι ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της περιόδου της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου ‘Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, όταν διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ένα τζαμί σαν υπαίθριο νοσοκομείο για να φροντίσουν τους τραυματίες. Όμως, κατά την άποψη της κριτικής επιτροπής, η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτυπώνει γενικότερα την Αραβική Άνοιξη.
«Η φωτογραφία αποτυπώνει μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, τον αντίκτυπο ενός τεράστιου γεγονότος, ενός γεγονότος σε εξέλιξη», δήλωσε ο Έινταν Σάλιβαν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, για τη φωτογραφία του Αράντα, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό με τις φωτογραφίες που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε.
«Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ ποια είναι γυναίκα αυτή, η οποία κρατάει στην αγκαλιά της ένα τραυματισμένο συγγενή της, αλλά οι δύο τους είναι μια ζωντανή εικόνα του θάρρους των απλών ανθρώπων που βοήθησαν ν’ ανοίξει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Σάλιβαν.
Εξάλλου, ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς Ντάμι Σαγκόλι (Sagolj) κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Daily Life Singles με τη φωτογραφία του που απεικονίζει τον ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ επάνω σε τοίχο της Πιονγκγιάνγκ.
Δείτε τις φωτογραφίες…
 Η πιο σημαντική φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε
 Η πιο σημαντική φωτογραφία της χρονιάς που πέρασε
troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου