Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κι όμως υπάρχουν...μπλε άνθρωποι!!!


Δεν πρόκειται για Photoshop, αλλά για πραγματική νόσο.
Στα Απαλάχια όρη στηρίζεται ένα ιατρικό παράδοξο, το οποίο είναι τόσο ...ασυνήθιστο που αρχικά φαίνεται σαν μια τεράστια απάτη.

Πίσω στο 1800, μια απομονωμένη οικογένεια στο ανατολικό Κεντάκι, με γαλλικές ρίζες, βίωνε μια άκρως περίεργη κατάσταση, καθώς τα παιδιά που γεννιούνταν είχαν μπλε… επιδερμίδα!

Αποτέλεσμα της επιμειξίας και ενδογαμίας, τα μέλη της οικογένειας Fugate γεννήθηκαν με μια σπάνια πάθηση που οδηγούσε στον αποχρωματισμό της επιδερμίδας τους.

Το μυστήριο πίσω από την οικογένεια, που έχει μπερδέψει και εκπλήξει χιλιάδες ανθρώπους, φαίνεται ότι επιτέλους λύθηκε.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Γάλλος Martin Fugate, εγκαταστάθηκε στις όχθες του ανατολικού Κεντάκι στις αρχές του 19ου αιώνα.

Παντρεύτηκε μια κοκκινομάλλα Αμερικανίδα, ονόματι Elizabeth Smith, η οποία είχε πολύ χλωμή επιδερμίδα και η ένωση τους σχημάτισε μια γενετική μετάλλαξη που είχε ως αποτέλεσμα την μπλε επιδερμίδα των απόγονών τους. 

Κοιτάζοντας το πορτρέτο, φαίνεται σαν έχει δεχτεί η φωτογραφία επεξεργασία από το Photoshop ή ότι πρόκειται για τα… Στρουμφάκια. Ωστόσο, η επιστήμη αποδεικνύει ότι πρόκειται αληθινό γεγονός.

Η πάθηση ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως met-H) και μειώνει την ικανότητα του ατόμου να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του. Ως αποτέλεσμα, το αίμα του είναι πιο σκούρο από εκείνο που συναντάμε συνήθως στις φλέβες των ανθρώπων.

Επειδή η οικογένεια Fugate ζούσε σε μια τόσο απομονωμένη περιοχή, αλληλοπαντρευόταν με τη γειτονική οικογένεια για γενεές, κάτι που σημαίνει «φτωχή» ανταλλαγή γονιδίων και συχνότερη εμφάνιση του γονιδίου met-H.

Η οικογένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν ένας εκ των μπλε ανδρών, Luke Combs, απόγονος της οικογένειας Fugate, πήγε τη λευκή του σύζυγο στο νοσοκομείο του Κεντάκι, στο οποίο οι γιατροί ασχολήθηκαν περισσότερο με τον ίδιο παρά με τη γυναίκα του.

Εκτός από το πλήρη αποχρωματισμό του δέρματος, δεν εντοπίζονται άλλα σοβαρά προβλήματα που να σχετίζονται με τη νόσο.

Το 1980, βρέθηκε η θεραπεία, όπου ο μπλε άνθρωπος πίνει μια χημική ουσία που είναι και η ίδια μπλε. Αυτή μετατρέπει το αίμα στη κανονική του απόχρωση και αλλάζει και ο τόνος του δέρματος. Ωστόσο, λόγω της διασποράς των υγρών, η λύση διαρκεί μόνο για μια ημέρα, οπότε ο πάσχων θα πρέπει να πίνει το υγρό κάθε μέρα.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου