Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Λύθηκε το μυστήριο των εξωσωματικών εμπειριών

Λύθηκε το μυστήριο των εξωσωματικών εμπειριών
Κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν βιώσει εξωσωματικές εμπειρίες, ή όπως είναι αλλιώς γνωστές οι εμπειρίες αποχώρησης της συνείδησης από το σώμα ως… «αστρικά ταξίδια».
Οι περισσότεροι περιγράφουν τις εμπειρίες αυτές ως εξής: νιώθουν ότι «βγαίνουν» από το σώμα τους, ότι πετούν στον αέρα και παρακολουθούν τους εαυτούς τους έξω από αυτό.
Μία ομάδα ερευνητών από τον Καναδά βρήκε μια γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να βιώσει ένα «αστρικό ταξίδι» όποτε αυτή το θελήσει και αποφάσισαν να μελετήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό της.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν κάτι πάρα πολύ περίεργο, γράφει η Jordan Kushins στο sploid.gizmodo.com.
Οι Andra M. Smith και Claude Messierwere από το πανεπιστήμιο της Οτάβα, περιέγραψαν την ικανότητα της γυναίκας αυτής σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers of Human Neuroscience, ως εξής:
«Μπορούσε να δει τον εαυτό της να περιστρέφεται στον αέρα, επάνω από το σώμα της, το οποίο ήταν ξαπλωμένο σε οριζόντιο επίπεδο. Ανέφερε ότι κάποιες φορές είδε τον εαυτό της να κινείται από επάνω, όμως είχε επίγνωση ότι το ‘πραγματικό της σώμα’ ήταν ακίνητο. Η συμμετέχουσα δεν ανέφερε συγκεκριμένα συναισθήματα που συνδέονταν με την εμπειρία».
«Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να συμβαίνει όντως στην πραγματικότητα;» αναρωτιέται η αρθρογράφος.
Οι ερευνητές παρατήρησαν, όπως αναφέρει η Kushins, ότι «κάτι» περίεργο συνέβη στον εγκέφαλό της.
Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι σημειώθηκε μια «απενεργοποίηση του οπτικού φλοιού, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε η αριστερή πλευρά αρκετών περιοχών που συνδέονται με τις κιναισθητικές εικόνες, που περιλαμβάνουν τις ψυχικές εικόνες σωματικής κίνησης». Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και τους κάνει να αντιλαμβάνονται πού βρίσκεται το σώμα τους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο που έχουν γύρω τους.
Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοιου είδους εμπειρία αναλύεται και τεκμηριώνεται επιστημονικά.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες μπορούν να προκληθούν μεταξύ άλλων από «εγκεφαλικά τραύματα, αισθητηριακή στέρηση, επιθανάτιες εμπειρίες, ψυχεδελικά φάρμακα, αφυδάτωση, ύπνο και ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, καθώς επίσης και να προκληθούν σκόπιμα από κάποιους». Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση αυτής της γυναίκας είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ανθρώπου που «μπαίνει σκόπιμα σε αυτήν την κατάσταση».
  • Είναι αλήθεια ή όχι;
Η απάντηση είναι «ναι», υπό την έννοια ότι η γυναίκα αυτή βίωσε όντως κάτι. Οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου της έδειξαν ότι έζησε αυτό που η ίδια ισχυρίζεται.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η «ψυχή» της «βγήκε έξω από το σώμα της». Αυτό δεν είναι ένα «αστρικό ταξίδι», όπως το περιγράφουν οι μυστικιστές. Δεν υπάρχει καμία παραφυσική δραστηριότητα κανενός είδους, προσθέτει η αρθρογράφος.
Γεγονός είναι, ότι παρότι δεν έχουν γίνει πολλά πειράματα και μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι εξωσωματικές εμπειρίες είναι ένα είδος ψευδαισθήσεων, που προκαλούνται από κάποιο νευρολογικό μηχανισμό.
Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, υποψιάζονται ότι αυτός ο νευρολογικός μηχανισμός μπορεί να υπάρχει και σε άλλους ανθρώπους, και πως ορισμένοι –όπως αυτή η γυναίκα- μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να τον ενεργοποιούν κατά βούληση.
Η ίδια τους είπε ότι παρατήρησε πρώτη φορά την ικανότητά της αυτή, όταν ήταν μικρό παιδί, την ώρα που έπεφτε για ύπνο.
Ίσως οι εξωσωματικές εμπειρίες να καταλήξουν να είναι κάτι σαν την συναισθησία, ένα νευρολογικό φαινόμενο που οι ερευνητές αγνοούσαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Η συναισθησία -καταλήγει η αρθρογράφος- η οποία προκαλεί σε μερικούς ανθρώπους το να βλέπουν αυτόματα χρώματα μέσα στον εγκέφαλό τους όταν ακούν ή διαβάζουν γράμματα, νούμερα και λέξεις πλέον έχει γίνει αποδεκτή, έχει μελετηθεί και κατανοηθεί από τους ειδικούς.

Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου