Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το Μπόινγκ 777

Οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε στον αέρα, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο…


πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου νωρίς χθες το πρωί, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει συντρίμμια στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την οποία πετούσε το αεροσκάφος.
Κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης του Βιετνάμ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.
«Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια», είπε η ίδια πηγή που συμμετέχει στις έρευνες στη Μαλαισία.
Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια, εκτίμησε η ίδια πηγή.
Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.
Παράλληλα, μαλαισιανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας και ανακρίνουν φρουρούς ασφαλείας και αξιωματικούς της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ καθώς δεν αποκλείουν την πιθανότητα η εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines να συνδέεται με κάποια παραβίαση των κανόνων ασφαλείας του αεροδρομίου.
Τα σενάρια που θέλουν στο αεροσκάφος να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή βομβιστική επίθεση πληθαίνουν καθώς τουλάχιστον δύο επιβάτες του αποδείχτηκε ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.
Οι μαλαισιανές αρχές με τη βοήθεια του FBI ερευνούν τις ταυτότητες τεσσάρων επιβατών, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο μαλαισιανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα της έρευνας.
Οι δύο ύποπτοι είχαν Ευρωπαϊκά διαβατήρια —ενδεχομένως Ουκρανικά— και οι άλλοι δύο ένα κλεμμένο Αυστριακό κι ένα Ιταλικό, είπαν οι δύο πηγές. Εξάλλου, το BBC μετέδωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα διαβατήρια είχαν αγοράσει το αεροπορικό τους εισιτήριο μαζί και θα ταξίδευαν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου —μία εβδομάδα μετά την δολοφονία 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της νοτιοδυτικής πόλης Κούνμινγκ της Κίνας— προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ένας από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ουιγούρων επισημαίνοντας ότι Ουιγούροι απελάθηκαν στην Κίνα από την Μαλαισία το 2011 και το 2012 επειδή διέθεταν πλαστά διαβατήρια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου