Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η καισαρική τομή συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία;



Νεογνά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, υποδεικνύει αμερικανική έρευνα.Ερευνητές από το Boston Children's Hospital στη Μασαχουσέτη ανακάλυψαν ότι υπάρχουν διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 3 ετών.

Η ομάδα δήλωσε ότι τοκετός με καισαρική τομή μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια στο έντερο που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον τρόπο πέψης της τροφής.



Η έρευνα εξέτασε 1.255 ζευγάρια μητέρων και παιδιών από το 1999 έως το 2002.

Οι γυναίκες έλαβαν μέρος στην έρευνα πριν τις 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Τα νεογνά τους μετρήθηκαν και ζυγίστηκαν όταν γεννήθηκαν και στην ηλικία των 3 ετών.

Περίπου 1 στους 4 τοκετούς έγιναν με καισαρική τομή και οι υπόλοιποι με φυσιολογικό τοκετό.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μάζας σώματος, της σκληρότητας του δέρματος και του τρόπου με τον ποίο γεννήθηκε ένα παιδί. Ανακάλυψε επίσης ότι μητέρες που γέννησαν με καισαρική τομή έτειναν να ζυγίζουν περισσότερο από όσες γέννησαν φυσιολογικά-κάτι που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την παχυσαρκία.

Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι άλλη πιθανή εξήγηση είναι η διαφορά στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου που αποκτήθηκαν στη γέννηση μεταξύ των 2 μεθόδων.

Υπέδειξαν ότι έγκυες που επιλέγουν καισαρική τομή θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά τους.

Ο Patrick O'Brien, του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, δήλωσε ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα έρευνα αλλά μικρή. Χρειάζεται να αναπαραχθεί σε μεγαλύτερο δείγμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Archives of Disease in Childhood’.



tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου