Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το ΣΔΟΕ υποκλίνεται στην 92χρονη ρακοσυλλέκτρια!

Η 92χρονη ρακοσυλλέκτρια με τις καταθέσεις των 3 εκατομμυρίων ευρώ, τα 16 ακίνητα που της άρεσε να τζογάρει σε αμοιβαία κεφάλαια και να κλέβει την Εφορία! Η μυστηριώδης «κυρα-Αννα» αποτελεί έναν πραγματικό γρίφο για τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ και η ιστορία της είναι όχι μόνο πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά αλλά ικανή να σταθεί ακόμη και στο βιβλίο Γκίνες.   

 Το protothema.gr αποκαλύπτει όλο το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την 92χρονη Αννα Β. και παρουσιάζει την «αφήγηση» του γιου της και μοναδικού κληρονόμου, για το πώς μια γυναίκα που έμεινε χήρα το 1962 με μια μικρή σύνταξη και δήλωνε οικιακά κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος και μάλιστα να κλέβει με αριστοτεχνικό τρόπο για πολλά χρόνια την Εφορία. 



Η ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να δώσει εξηγήσεις στα στελέχη του ΣΔΟΕ καθώς «έσβησε» τον περασμένο Σεπτέμβριο μόνη και έρημη σε ένα μικρό διαμέρισμα της Ομόνοιας περιτριγυρισμένη από δεκάδες αντικείμενα που μάζευε στα σκουπίδια αλλά και βιβλιάρια τραπεζών με καταθέσεις-μαμούθ που όμως ποτέ δεν άγγιξε. «Επειδή είχε βιώσει δύσκολές εποχές (Κατοχή, πείνα κ.λπ.), ζούσε εντελώς λιτά και ανέξοδα. Όλα δε τα εισοδήματά της τα αποταμίευε παρά χρήμα χωρίς να ξοδεύει το παραμικρό για τα ατομικά της έξοδα και ανάγκες μέχρις αρρωστημένου βαθμού. Τα τελευταία χρόνια, προφανώς λόγω της μεγάλης ηλικίας της και λόγω ψυχικής διαταραχής, ζούσε ως ρακοσυλλέκτρια», περιγράφει ο γιος της Γιώργος Β. στο υπόμνημα που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ, προσθέτοντας πως «είχε πάθος να επενδύει σε τραπεζικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, όπως προθεσμιακές καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια, προθεσμιακές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα κ.λπ.».
 
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, στο πόρισμά τους που εξέδωσαν πριν από λίγες ημέρες, δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς μια ηλικιωμένη γυναίκα, ρακοσυλλέκτρια, με γνώσεις δημοτικού, χειριζόταν άψογα τα οικονομικά μοντέλα, διέθετε 16 πανάκριβα ακίνητα σε όλη την Αθήνα χωρίς να δηλώνει το παραμικρό στην Εφορία. Ισως, λένε, πίσω από την υπόθεση να κρύβεται κάτι πιο βαθύ και περιμένουν και την εισαγγελική έρευνα για να ξεδιαλύνουν το μυστήριο και να λύσουν το οικονομικό «θαύμα» που έκανε η Αννα Β. 




Εκατομμύρια στα σκουπίδια 

Η «κυρα-Αννα», όπως τη φώναζαν όλοι στη μικρή γειτονιά της Ομόνοιας, φαίνεται να είχε πάθος με το χρήμα. «Η μητέρα μου υπήρξε χήρα από νεαρή ηλικία, όμως τα συγκεκριμένα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από τις οικονομίες μιας ζωής. Συγκεκριμένα από το εφάπαξ που έλαβε λόγω θανάτου του πατέρα μου που ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ και απεβίωσε το 1962, από τη σύνταξη που ελάμβανε μέχρι και το θάνατό της ως χήρα και μητέρα ανήλικου παιδιού καθώς δεν ξαναπαντρεύτηκε, από μια κληρονομιά του θείου μου Δημήτρη Γυφτέα ο οποίος πέθανε στη Μεσσήνη αλλά είχε δημιουργήσει μεγάλη περιουσία στην Αμερική, από τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία της καθώς είχε απασχοληθεί ως πλασιέ καλλυντικών και ιδιωτική υπάλληλος στα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τα ενοίκια που έπαιρνε από διάφορα ακίνητα που είχε και τους τόκους των αποταμιεύσεων», υποστηρίζει ο γιος και μοναδικός κληρονόμος της. 
Ο ίδιος λέει ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε καμία σχέση με τη μητέρα του καθώς ζούσε μονίμως στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τον θάνατό της. 

Το ΣΔΟΕ πριν από μερικούς μήνες άρχισε να ψάχνει την υπόθεση της εκατομμυριούχου ρακοσυλλέκτριας όταν από το πληροφορικό σύστημα ICIS ήρθαν πληροφορίες ότι έχει καταθέσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ και 16 ακίνητα που δεν δηλώνει στην Εφορία. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε πολλούς λογαριασμούς που είχε σε διάφορες ελληνικές και ξένες τράπεζες έμπαιναν μικρά και μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορους καταθέτες, που άλλες φορές δήλωναν και άλλες όχι το ονοματεπώνυμό τους. Από το πόρισμα προκύπτει πως η 92χρονη, από το 2000 έως το 2010, είχε δηλώσει συνολικά στην Εφορία ως εισόδημα το ποσό των 27.888,91 (!) ευρώ. Το ΣΔΟΕ δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει αν πραγματικά η ρακοσυλλέκτρια κληρονόμησε την περιουσία του πλούσιου θείου από την Αμερική, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει καμία ανάληψη (ούτε ένα ευρώ) από τη σύνταξη που έπαιρνε ή τα ενοίκια των ακινήτων. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο γιος της, «ζούσε στα όρια της επαιτείας από επιλογή της, παρόλο που διέθετε μεγάλη περιουσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει τίποτε περίεργο στην υπόθεση και ότι τα 3 εκατομμύρια στις τράπεζες προέρχονται από τις οικονομίες των τελευταίων 50 ετών!

Η «κυρα-Αννα» έζησε μια ζωή γεμάτη στερήσεις, ζητιανεύοντας χρήματα από περαστικούς και ψάχνοντας στα σκουπίδια για πολύτιμα αντικείμενα. Αν και είχε 16 σπίτια, έμενε σε ένα άθλιο μικρό διαμέρισμα στην οδό Βούλγαρη στην Ομόνοια και περνούσε την ημέρα της τριγυρίζοντας σαν σκιά στα βρόμικα στενά της περιοχής. Με τους συγγενείς της δεν είχε καμία επαφή και τελικά απεβίωσε στις 28 του περασμένου Σεπτέμβρη μέσα στο σπίτι της χωρίς κανένας να καταλάβει τίποτα. Μια ζωή μοναχική γεμάτη αντιφάσεις και μυστήριο… 

Στο αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν πώς αυτή η γυναίκα, παρά το κοινωνικό της προφίλ, χειριζόταν με τόσο άψογο τρόπο τα οικονομικά της ζητήματα και προσπαθούν να καταλάβουν αν πράγματι είχε αυτές τις «μαγικές» ικανότητες ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία. 


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου