Καταλαβαίνετε πως μιλώ για τις τροφές της «παρηγοριάς», έτσι όπως ονομάζονται, που συνήθως δεν κάνουν καλό στην υγεία μας μακροπρόθεσμα, αλλά βοηθούν στην άμεση βελτίωση της διάθεσής μας.
Αυτή η επίδραση οφείλεται στην παραγωγή των ενδορφινών, μιας κατηγορίας ουσιών που διεγείρουν τα θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι προσωρινή. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία τους, και ο εγκέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας είναι το φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Reviews», το 38% των ενηλίκων που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια φυλλικού οξέως. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές η συγκεκριμένη ανεπάρκεια μπορεί να περιορίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει τους νευροδιαβιβαστές που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.
Η θειαμίνη είναι μία άλλη βιταμίνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Public Health Nutrition». Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις διπλά τυφλές κλινικές δοκιμές έδειξαν πως η αύξηση των επιπέδων της θειαμίνης οδήγησε στη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων. Τα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα θειαμίνης, αντίθετα, παρουσίαζαν συμπτώματα ανορεξίας, μυϊκής αδυναμίας, ευερεθιστότητας και κατάθλιψης.
Για τη διατήρηση μιας καλής διάθεσης εξίσου σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει άρθρο του περιοδικού «Medical Hypotheses» έπειτα από τη λήψη συμπληρώματος μαγνησίου για επτά ημέρες με κάθε γεύμα, ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη έδειξαν σημαντικά σημεία ανάρρωσης. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην είναι τυπικά, αφού σε κάθε περίπτωση αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποζητούν ειδική ψυχοθεραπεία. Πάντως, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου που να οδηγούν σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Για να καταπολεμήσετε, λοιπόν, σωστά και υγιεινά την αρνητική διάθεση, καταναλώστε μία διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά:
Φυλλικό οξύ: Ο χυμός πορτοκαλιού, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, τα όσπρια και τα εντόσθια αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέως.
Θειαμίνη: Το μοσχαρίσιο συκώτι, η μαγιά μπύρας, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, το ρύζι, οι σπόροι ηλίανθου, η χοιρινή μπριζόλα, τα φύτρα σιταριού, τα μπιζέλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, η φάβα, το πλιγούρι βρώμης και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι οι κυριότερες πηγές θειαμίνης.
Μαγνήσιο: Το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα θαλασσινά και το κακάο είναι τροφές-πηγές του ασβεστίου.
Πηγή: iator.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου