Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

10 σενάρια για το τέλος του κόσμου!

Είναι τα 10 πιο δηµοφιλή σενάρια για την καταστροφή του κόσµου το 2012, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Telegraph».
Η καταστροφή αυτή, που κάποιοι επιµένουν ότι θα επέλθει στο τέλος της επόµενης χρονιάς, µπορεί να έχει τη µορφή κάποιας εξωγήινης επίθεσης ή να εκδηλωθεί εξαιτίας της καταστροφής του Ηλίου, της σύγκρουσης της Γης µε άλλον πλανήτη ή εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής.
Ας δούµε λοιπόν τις αλήθειες και τους µύθους που κρύβονται πίσω από αυτές τις θεωρίες καταστροφής...

1. Επίθεση από εξωγήινους

War_of_the_Worlds
Το σενάριο µιας εισβολής από εξωγήινους έχει αποτελέσει το αγαπηµένο θέµα σηµαντικών έργων επιστηµονικής φαντασίας, κυρίως µετά το 1898 όταν κυκλοφόρησε ο «Πόλεµος των Κόσµων» του Ορσον Γουέλς. Ωστόσο, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο φόβος των ανθρώπων για µια ενδεχόµενη επίθεση εξωγήινων αυξάνεται όταν υπάρχει µεγάλη ανησυχία για την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.
Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γη θα παραδοθεί σε εξωγήινους, παραθέτουν πολλά πειστήρια που περιλαµβάνουν την αµφιλεγόµενη συντριβή ιπτάµενου δίσκου στο Ρόσγουελ του Μεξικού, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο µυστηριωδών ιπτάµενων αντικειµένων.
Σε όλα αυτά προστίθενται επίσηµες ανακοινώσεις που αποδεικνύουν πως κάποιες κυβερνήσεις κατέγραφαν για περισσότερο από 50 χρόνια τη δραστηριότητα εξωγήινων. Οµως, ακόµη κι αν αυτά ισχύουν, αρκούν για να µας πείσουν ότι κάποια µέρα θα αιχµαλωτιστούµε από µια φυλή ανθρωποειδών µε µεγάλα µαύρα µάτια;  Πιθανότητες: 0,1/10

2. Ο πλανήτης Νιµπίρου

nibiru
Χιλιάδες φόρουµ στο Ιντερνετ και δικτυακές σελίδες προκρίνουν την πεποίθηση ότι κάποια στιγµή, στις αρχές του 21ου αιώνα, ένας πλανήτης άγνωστος µέχρι πρόσφατα θα συγκρουστεί µε τη Γη ή θα περάσει πολύ κοντά µας, µε αποτέλεσµα να αφανιστεί η ανθρωπότητα ή να προκληθεί ένας τεράστιος πλανητικός κατακλυσµός.
Ο πλανήτης Νιµπίρου αναφέρθηκε σε ένα βιβλίο, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, από τον Ζεχάρια Σίτσιν, ο οποίος έγραψε ότι πρόκειται για έναν πλανήτη του ηλιακού µας συστήµατος που ακολουθεί ακατάστατη τροχιά και έτσι εισέρχεται κάθε 3.700 χρόνια στο εσώτερο ηλιακό µας σύστηµα.
Ο Σίτσιν δεν ανέφερε πουθενά ότι ο Νιµπίρου µπορούσε να απειλήσει τη Γη. Ορισµένοι «πατούν» σε µια ανακοίνωση της NASA το 2005 που έλεγε ότι ανακαλύφθηκε ο 10ος πλανήτης στις παρυφές του ηλιακού µας συστήµατος και κάποιοι προχωρούν ακόµη περισσότερο λέγοντας ότι ο πλανήτης αυτός θα µας πλησιάσει το 2012.  Πιθανότητες: 0,2/10

3. Μαζικές απώλειες από τροµοκρατία

terrorist
Μετά την 11η Σεπτεµβρίου 2001 και τον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, γεννήθηκαν φόβοι ότι η Αλ Κάιντα ή κάποιο άλλο τροµοκρατικό δίκτυο ήταν σε θέση να αφανίσει κάποια µεγάλη πόλη στη ∆ύση χρησιµοποιώντας όπλα µαζικής καταστροφής ή καταφεύγοντας σε χηµικό πόλεµο. Ο Οσάµα Μπιν Λάντεν διακήρυξε πριν από λίγα χρόνια ότι η οργάνωσή του διαθέτει αρκετές πυρηνικές συσκευές και ορισµένοι εκφράζουν φόβους για κάµποσα πυρηνικά όπλα που χάθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση και ειδικότερα για έξι «βαλίτσες».
Ωστόσο καµία ένδειξη δεν υπάρχει ότι κάποια τροµοκρατική οργάνωση διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ οι όποιες απόπειρες τροµοκρατών στη Βρετανία να εξαπολύσουν χηµικό πόλεµο απέτυχαν παταγωδώς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν φόβοι ότι η Αλ Κάιντα ή κάποια οµάδα Ταλιµπάν θα µπορούσε να βάλει στο χέρι πυρηνικά όπλα του Πακιστάν, εκµεταλλευόµενη κυβερνητική αστάθεια. Πιθανότητες: 2/10

4. Η καταστροφή του Ηλίου

Αυτό είναι ένα από τα πιο αδύναµα σενάρια καταστροφής που σχετίζονται µε το τέλος του ηµερολογίου των Μάγια. Σύµφωνα µε το σενάριο αυτό, µία τεράστια ηλιακή έκρηξη τον ∆εκέµβριο του 2012 θα τυλίξει τον πλανήτη µας, αφανίζοντας ανθρώπους και οικοσυστήµατα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καµία ένδειξη ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη στο παρελθόν.
Ωστόσο, µπορεί να υπάρχει κάποιος συσχετισµός µεταξύ του παρατηρούµενου 11ετούς ηλιακού κύκλου και των κύκλων του χρόνου που εµφανίζονται στο ηµερολόγιο, χωρίς να είναι ισχυρός. Οµως, ενώ µια ηλιακή έκρηξη µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στις δορυφορικές επικοινωνίες και στους απροστάτευτους αστροναύτες, δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να καταστρέψει τη Γη, και µάλιστα το 2012. Πολλοί επιστήµονες δέχονται ότι κάποια στιγµή, όταν ο Ηλιος ξεµείνει από ενέργεια, θα µετατραπεί σε έναν κόκκινο γίγαντα καταπίνοντας τη Γη. Οχι όµως νωρίτερα από 5 δισ. χρόνια. Πιθανότητες: 0,3/10

5. Μετατόπιση µαγνητικού πεδίου

Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, µια δραµατική αντιστροφή των µαγνητικών πόλων της Γης είναι προ των πυλών και θα έχει ως αποτέλεσµα την αναστροφή της περιφοράς του πλανήτη µε καταστροφικά αποτελέσµατα. Οσοι αποδέχονται τη θεωρία επικαλούνται ενδείξεις για µετακίνηση των πόλων της Γης κατά το παρελθόν και λένε ότι το γεγονός αυτό µπορεί να υπολογιστεί από τη µελέτη των ηλιακών κηλίδων.
Κάποιοι λένε ότι οι Μάγια και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν ενδείξεις για µελλοντική αντιστροφή των πόλων της Γης, αλλά κρατήθηκαν µυστικές από σηµερινές κυβερνήσεις. Μελέτες που έγιναν από ειδικούς στο Πανεπιστήµιο Πρίνστον και το Πανεπιστήµιο Πολ Σαµπατιέ στην Τουλούζη υποδηλώνουν ότι η Γη όντως επαναπροσδιόρισε την… ισορροπία της πριν από 800 εκατοµµύρια χρόνια.
Μελέτησαν µαγνητικά ορυκτά σε ιζηµατογενή πετρώµατα στη Νορβηγία και βρήκαν ότι ο βόρειος πόλος µετατοπίστηκε κατά 50 µοίρες. Οµως αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί είναι ότι οποιαδήποτε µετατόπιση των πόλων δεν πρόκειται να συµβεί νωρίτερα από ένα εκατοµµύριο χρόνια. Πιθανότητες: 1/10

6. Υπερηφαίστειο

Η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου θα µπορούσε να είναι µεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία. Σύµφωνα µε ερευνητές αυτό θα µπορούσε να συµβεί αν το µάγµα που ανέβαινε στον φλοιό της Γης δεν έβρισκε διέξοδο.
Η συσσωρευµένη πίεση θα είχε ως αποτέλεσµα τον αφανισµό µιας τεράστιας χερσαίας έκτασης, τη στιγµή που το µάγµα θα εκτοξευόταν στον ουρανό. Στην περίπτωση αυτή, εκατοµµύρια τόνοι στάχτης και δηλητηριωδών αερίων θα σκορπίζονταν στην ατµόσφαιρα επιφέροντας στον κόσµο τον επονοµαζόµενο «πυρηνικό χειµώνα», και ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε µία καινούργια εποχή των πάγων και στον αφανισµό ενός µεγάλου µέρους της ζωής.
Οσοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα συµβεί το 2012, στρέφουν την προσοχή τους στη λεγόµενη υπερκαλντέρα που βρίσκεται κάτω από το πάρκο Γιέλοουστοουν στις ΗΠΑ. ∆ορυφορικές παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν διαπιστώσει αλλαγές στην κίνηση ρευστών πετρωµάτων 16 χιλιόµετρα κάτω από την επιφάνειά του. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα εκραγεί η καλντέρα.Πιθανότητες: 1/10

7. Τρίτος Παγκόσµιος Πόλεµος

Σχεδόν αµέσως µετά το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου το 1945 και τον χωρισµό του κόσµου σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ήταν έκδηλη η ανησυχία ότι ένας νέος πόλεµος µπορούσε να ξεσπάσει και ν’ αφανίσει τον κόσµο µε τα ατοµικά όπλα που είχαν εφευρεθεί.
Από το 1947 που η Ρωσία κατασκεύασε τη δική της ατοµική βόµβα, ξεκίνησε ένας αχαλίνωτος ανταγωνισµός που κορυφώθηκε µε την λεγόµενη κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962. Η αύξηση των πυρηνικών οπλοστασίων συνεχίστηκε τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όµως από το 1990 και ύστερα, µετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η κούρσα των εξοπλισµών ατόνησε. Ορισµένοι πιστεύουν ότι η αυξανόµενη δύναµη της Κίνας και µία πιθανή αντίδραση της Αµερικής ή ένας πόλεµος ανάµεσα στην Ινδία και το Πακιστάν ή ανάµεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα θα µπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσµια σύρραξη. Πιθανότητες: 1,5/10.

8. Ο θάνατος των µελισσών

Εδώ τα πράγµατα σοβαρεύουν. Περισσότερο από το 1/3 των µελισσιών στις ΗΠΑ χάθηκε τον χειµώνα του 2008 από άγνωστη αιτία. Πρόκειται για ένα σύνδροµο που προκαλεί αιφνίδιο θάνατοστις εργάτριες µε αποτέλεσµα ηβασίλισσα να περιπλανιέται µόνη στην άδεια κυψέλη. Το σύνδροµο εξαπλώθηκε και σε χώρες της Ευρώπης, περιλαµβανοµένων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η αιτία θανάτου των µελισσών, όπως η κλιµατική αλλαγή, οι συχνότητες των κινητών τηλεφώνων, συγκεκριµένα εντοµοκτόνα ή κάποιοι ιοί. Κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται ότι είναι ο πραγµατικός ένοχος ενώ καµία θεραπεία δεν έχει βρεθεί ώς τώρα.
Αν εκλείψουν οι µέλισσες, θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα καθώς το 1/3 των πηγών διατροφής του ανθρώπου εξαρτάται άµεσα από τις δραστηριότητες των µελισσών. Πιθανότητες: 7/10

9. Καταστροφή του περιβάλλοντος

Τις προηγούµενες δεκαετίες κυριότερες περιβαλλοντικές απειλές θεωρούνταν µεταξύ άλλων η µόλυνση της ατµόσφαιρας, η καταστροφή του εδάφους και του στρώµατος του όζοντος. ∆εν υπάρχει η παραµικρή αµφιβολία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα υποβαθµίζει το πλανητικό οικοσύστηµα, έστω κι αναρκετοί θεωρούν ότι η πολυθρύλητη κλιµατική αλλαγή και η σταδιακή αύξηση της θερµοκρασίας του πλανήτη δεν είναι τίποτε άλλο από µια συνωµοσία.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος από µια επερχόµενη αύξηση της θερµοκρασίας ή από τη µόλυνση ξηράς και θάλασσας θα µετέτρεπε σε σχεδόν ακατοίκητες τεράστιες περιοχές της Γης. Το Ινστιτούτο ∆ιαστηµικών Μελετών της NASA, Goddard, έχει διαπιστώσει ότι η µέση παγκόσµια θερµοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθµούς Κελσίου από το 1880.    Πιθανότητες: 7/10

10. Tελειώνει το πετρέλαιο

Η µείωση των αποθεµάτων του µαύρου χρυσού είναι µία πραγµατικότητα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι οικονοµίες ολόκληρου του κόσµου είναι συνυφασµένες µε το πετρέλαιο και πολλοί καταστροφολόγοι συνδέουν το «στέγνωµα» των πετρελαιοπηγών µε το τέλος του ηµερολογίου των Μάγια το 2012. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι το πετρέλαιο κάποτε θα τελειώσει.
Ωστόσο υπάρχουν δύο ερωτήµατα. Πότε αυτό θα συµβεί και αν θα υπάρχει έγκαιρα κάποια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Ορισµένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα τελειώσει µέχρι το 2020 ενώ άλλοι θεωρούν πως αυτό έχει ήδη αρχίσει να συµβαίνει, επικαλούµενοι την παραδοχή ορισµένων πετρελαϊκών εταιρειών ότι έχουν στραγγίξει τα αποθέµατά τους. Πιθανότητες: 4/10
via – via

1 σχόλιο: