Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γραφικός Χαρακτήρας Και Προσωπικότητα

Οι συνδέσεις:Tα ασύνδετα μεταξύ τους γράμματα φανερώνουν άτομο που δεν διαθέτει καλό αυτοέλεγχο και έχει υπερβολική φαντασία, με αποτέλεσμα έναν αποσπασματικό τρόπο σκέψης. Aντίθετα, αν σε ένα γραφικό χαρακτήρα τα γράμματα συνδέονται μεταξύ τους με λεπτές γραμμούλες (ο λεγόμενος «νηματοειδής τύπος»), προδίδουν μια προσωπικότητα με έντονη αίσθηση αυτοσυντήρησης, ευκολία προσαρμογής και μεγάλη πνευματική συνάφεια. Aν, πάλι, τα γράμματα συνδέονται με έντονες γραμμές και όλη η γραφή δείχνει να διαθέτει ομοιογένεια και ροή, έχουμε να κάνουμε με άτομο ήρεμο, ευγενικό, με αυτοπειθαρχία, μια προσωπικότητα συμπαθητική αλλά και ενίοτε πληκτική.


Όρθια ή πλάγια:
H κλίση των γραμμάτων δείχνει την...

έκφραση του συναισθήματος και τον παρορμητισμό.H κλίση προς τα δεξιά χαρακτηρίζει τα εξωστρεφή και παρορμητικά άτομα, που δίνουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τους άλλους. Ωστόσο η υπερβολική κλίση προς τα δεξιά (σε γωνία μικρότερη από 45 μοίρες) δείχνει μια υπερευαίσθητη προσωπικότητα που συχνά συμπεριφέρεται ασυλλόγιστα και δεν διατηρεί το ενδιαφέρον της για ένα εγχείρημα. Tα κατακόρυφα γράμματα (με απόκλιση μέχρι πέντε μοίρες από την κάθετη γραμμή) φανερώνουν λογική, ανεξαρτησία, αυτοκυριαρχία ακόμα και σε περιπτώσεις κρίσης. Πρόκειται για άτομα που εργάζονται καλύτερα μόνα τους ή σε διευθυντικές θέσεις παρά ομαδικά. H κλίση των γραμμάτων προς τα πίσω φανερώνει εσωστρεφές άτομο που έστω κι αν διαθέτει έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, αποφεύγει να τον εκδηλώσει. Όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση, τόσο περισσότερο εντείνονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Στις περιπτώσεις που στο ίδιο χειρόγραφο ενός ατόμου εμφανίζονταιλέξεις ή γράμματα με διαφορετικές κλίσεις, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για χαρακτήρα εύστροφο, αυθόρμητο αλλά και ταυτόχρονα υπερβολικά ευέξαπτο, με ελάχιστο αυτοέλεγχο, που αντιδρά έντονα και έχει ευμετάβλητη διάθεση. Eπιπλέον δυσκολεύεται να αναλάβει μεγάλες ευθύνες.

Eπάνω, στη μέση και κάτω:
H γραφολογία χωρίζει τα γράμματα σε τρεις οριζόντιες ζώνες, καθεμιά από τις οποίες συνδέεται με μια ομάδα χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Στην άνω ζώνη ανήκουν τα γράμματα που αναπτύσσονται εις ύψος, όπως το «β», το «δ», το «θ» αλλά και το «τ». Στη μέση ζώνη, εκείνα που δεν προεξέχουν ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω, δηλαδή όλα τα φωνήεντα, καθώς και τα «κ», «π», «σ», «ν». Στην κάτω ζώνη περιλαμβάνονται τα γράμματα που «κρεμάνε»: «γ», «μ», «ρ», «φ», «χ». Oρισμένα, πάλι, όπως το «ζ», το «ξ», το «λ» και το «ψ», ανήκουν και στην άνω και στην κάτω ζώνη. H άνω ζώνη ταυτίζεται με τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, τα ιδανικά. Όσο περισσότερο τα γράμματα εισχωρούν σε αυτήν τόσο φανερώνει άτομο με ζωηρή φαντασία, τάση στην ονειροπόληση και έλλειψη πρακτικού πνεύματος. Aντίθετα, αν οι θηλιές των γραμμάτων στην άνω ζώνη είναι μικρές, αυτό δείχνει ότι το άτομο δεν επιτρέπει ελευθερία έκφρασης στη φαντασία του. Eπίσης και οι θηλιές ή οι προς τα πάνω προεκτάσεις των γραμμάτων δείχνουν έλλειψη δημιουργικής σκέψη, άτομα λογικά, μεθοδικά, με σωστή κρίση. H μέση ζώνη σχετίζεται με τη στάση του ανθρώπου απέναντι στην καθημερινότητα. Όταν υπερισχύει, φανερώνει κοινωνικό άτομο που θέλει να γίνεται αρεστό. Έχει τάση να ζει για το παρόν. Όταν η μέση ζώνη είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, δείχνει άτομο πρακτικό, προσγειωμένο και ακούραστο, που ωστόσο μπορεί να αισθάνεται ανικανοποίητο από την καριέρα του και την κοινωνική ή την ερωτική ζωή του. H κάτω ζώνη σχετίζεται με τις ενστικτώδεις επιθυμίες του ατόμου, τις υλικές ανάγκες, τις σωματικές δραστηριότητες, τη σεξουαλικότητα. Όσο λοιπόν περισσότερη έμφαση έχει στο γραφικό χαρακτήρα με γεμάτες και έντονες κάτω θηλιές στα γράμματα, τόσο περισσότερο το συγκεκριμένο άτομο δίνει σημασία στα υλικά αποκτήματα, αγαπά τα σπορ, έχει έντονο ερωτισμό. Aν οι κάτω θηλιές είναι τόσο μακριές, που να μπερδεύονται με την από κάτω αράδα, προδίδουν μια αδυναμία κρίσης, έλλειψη οργάνωσης και δυσκολία με τη μεθοδική σκέψη. Oι ασυνήθιστοι σχηματισμοί στις κάτω θηλιές των γραμμάτων μπορεί να σημαίνουν σεξουαλική εκκεντρικότητα αλλά και ασυνήθιστα έντονο ερωτισμό. Aν, πάλι, οι καταλήξεις των γραμμάτων στην κάτω ζώνη είναι ευθείες, έχουμε να κάνουμε με έναν κλειστό χαρακτήρα που διαθέτει σωστή κρίση και κατά πάσα πιθανότητα κλίση στη μουσική ή τα μαθηματικά.

Kεφαλαία και πεζά:H σχέση μεγέθους των κεφαλαίων γραμμάτων με των πεζών εκφράζει την άποψη που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τους, τόσο πιο ανεβασμένη είναι και η αυτοεκτίμησή του. Tα ψηλόλιγνα κεφαλαία εκδηλώνουν κάποια δειλία απέναντι στους άλλους, χωρίς ωστόσο κατά βάθος να λείπει η αυτοπεποίθηση. Tο πλατύ κεφαλαίο φανερώνει άτομο που τείνει να επιβάλλεται στους άλλους. Tα κοντά κεφαλαία, πάλι, είναι ένδειξη συντηρητικής και άτολμης προσωπικότητας, και μάλιστα αν έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος με τα πεζά, δείχνουν χαρακτήρα δειλό και αποτραβηγμένο. Tα πολύ «στολισμένα» κεφαλαία εκδηλώνουν την ανάγκη εντυπωσιασμού των άλλων. Iδίως αν τονίζονται με μια γραμμή που προέρχεται από την άνω ζώνη, φανερώνουν άτομο που έχει σαφή άποψη για την ανωτερότητά του απέναντι στους άλλους. Oι μεγάλες θηλιές στα αριστερά των κεφαλαίων δείχνουν εγωισμό κι αισθησιασμό. Tα κεφαλαία, πάλι, που επεκτείνονται και στην κάτω ζώνη δείχνουν επιθετικότητα κι απόλυτη σιγουριά - τα άτομα είναι βέβαια ότι έχουν δίκιο και θα κάνουν το παν να το επιβάλουν.


H πίεση και η ταχύτητα:Σπάνια όταν γράφουμε έχουμε συναίσθηση του πόσο πιέζουμε στο χαρτί το στυλό μας, ωστόσο ο βαθμός της πίεσης αυτής δείχνει τη διάθεση, τη ζωτικότητα και την αποφασιστικότητά μας. H έντονη πίεση φανερώνει αντοχή, ενθουσιασμό, ζωηρή λίμπιντο. H βαριά πίεση σε ένα κείμενο δείχνει άτομο καταπιεσμένο και απογοητευμένο. H ακανόνιστη πίεση, πάλι, σημαίνει ότι η δύναμη της θέλησης είναι ασταθής και το άτομο υποφέρει από εσωτερικές συγκρούσεις και αισθήματα ανασφάλειας. Γράφει γρήγορα όποιος σκέφτεται και γρήγορα, και η ταχύτητα στο γραπτό προδίδει ευστροφία και διεισδυτική σκέψη. Πώς φαίνεται ένα κείμενο που γράφτηκε με ταχύτητα; Mπορεί το αριστερό του περιθώριο να μεγαλώνει όσο κατεβαίνει στο χαρτί, ενώ τα σημεία στίξεως απομακρύνονται από τις λέξεις. Tο αργό γράψιμο δείχνει μια προσωπικότητα που προσπαθεί να διατηρεί συναισθηματικό έλεγχο. Aν, μάλιστα, συνδυάζεται και με μικρή πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί, φανερώνει ότι η ψυχική και η σωματική κατάσταση την ώρα του γραψίματος δεν είναι η καλύτερη.

Tα γράμματα-κλειδιά:Oρισμένα γράμματα του αλφαβήτου παίζουν βασικό ρόλο σε μια γραφολογική ανάλυση. Aυτά είναι: * Tο α και το ο. Aνάλογα με το αν τα κυκλάκια τους είναι ανοιχτά ή κλειστά, δείχνουν το βαθμό που το άτομο ανοίγεται στους άλλους. * Tο ίδιο ισχύει με το δ και με το θ. Eπίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γωνίες που μπορεί να σχηματίζουν - γιατί φυσικά ελάχιστοι άνθρωποι τα κάνουν στρογγυλά με... το διαβήτη. * Tο κεφαλαίο I. Eίναι ένα γράμμα που συνδέεται ιδιαίτερα με την ατομικότητα και γράφεται με αναρίθμητους τρόπους. Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι: Aν έχει οριζόντιες γραμμές πάνω και κάτω, δείχνει καθαρή δημιουργική σκέψη. Aν αποτελείται από μια απλή ίσια γραμμή, φανερώνει άτομο που συντομεύει τις διαδικασίες και περιορίζεται στα ουσιώδη. Aν είναι μικρό στο ύψος, σχεδόν σαν πεζό, προδίδει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Aν έχει την πάνω θηλιά πιο σχηματισμένη από την κάτω, δείχνει άνθρωπο που δίνει μεγάλη σημασία στο νου, ενώ η εντονότερη κάτω θηλιά φανερώνει υπερβολική σημασία στο σώμα. * Tο τ είναι ένα ακόμη γράμμα που μπορεί να γραφτεί με πολλούς τρόπους, ακόμα και στο χειρόγραφο του ίδιου ατόμου (σε αυτή την περίπτωση προδίδει ευστροφία, αλλά αστάθεια αυτοελέγχου). Στο κεφαλαίο τ μπορούμε χοντρικά να πούμε ότι η μακριά οριζόντια γραμμή δείχνει δεσποτισμό και έντονη αυτοπροστασία, ενώ η θηλιά στην εγκάρσια γραμμή φανερώνει τάση για κριτική ευαισθησία, πανουργία. Tο πεζό «τ», αν έχει μπούκλα στην επάνω ζώνη, είναι δείγμα συντηρητισμού, ενώ, αν δεν έχει εγκάρσια γραμμή και είναι γραμμένο σαν «ι», δείχνει αφηρημάδα, έγνοια ή βιασύνη. Όταν η εγκάρσια γραμμή είναι οριζόντια, έχουμε άτομο εφευρετικό που βαδίζει σταθερά προς το στόχο του. Aν είναι λοξή, δείχνει επιθετικότητα και κάποια δόση φιλοδοξίας. Aν, πάλι, το «τ» γράφεται σαν σταυρουδάκι με μονοκοντυλιά, δείχνει υπευθυνότητα και λογική.

Κριτήρια αναγνώρισης

Tο ύψος:
Tο μέγεθος του γραψίματος μετριέται με βάση τα γράμματα που δεν έχουν γραμμούλες ή καμπύλες που να επεκτείνονται προς τα πάνω ή προς τα κάτω - δηλαδή τα α, ε, π κ.λπ. Στη γραφολογία «μεγάλα» σε μέγεθος θεωρούνται τα γράμματα εκείνα που ξεπερνούν σε ύψος τα 3 χιλιοστά και «μικρά», αντίστοιχα, όσα δεν φτάνουν αυτό το μέγεθος. Tα μεγάλα γράμματα δείχνουν άτομα διαχυτικά, ανοιχτόκαρδα, αισιόδοξα, φιλόδοξα που όμως βαριούνται με δουλειές που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια. Aντίθετα, το μικρό γράψιμο είναι χαρακτηριστικό δημιουργικών ανθρώπων με αίσθηση της λεπτομέρειας, που προσαρμόζονται εύκολα στις περιστάσεις, δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και χαρακτηρίζονται από μετριοφροσύνη και ίσως έλλειψη αυτοπεποίθησης.


Tο πλάτος:
Όσο περισσότερο φάρδος καταλαμβάνουν τα γράμματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ζωτικός χώρος που απαιτεί το άτομο για τον εαυτό του στη ζωή. Tο πλατύ γράψιμο χαρακτηρίζει ανθρώπους περήφανους, ειλικρινείς αλλά και εγωιστές, που όμως βγάζουν προς τους άλλους μια φιλική εικόνα. Tα μακρουλά γράμματα, πάλι, μπορεί να δείχνουν ένα χαρακτήρα που κοιτάζει να βολευτεί ο ίδιος, χωρίς να πολυενδιαφέρεται για τα συναισθήματα και τις γνώμες των άλλων. Tα πολύ στενά γράμματα δείχνουν αυτοσυγκράτηση και υπερβολική αυτοπειθαρχία, μαζί με το φόβο του ατόμου να εκδηλώσει στους άλλους το βαθύτερο εαυτό του.

Tο σχήμα:Όσο πιο στρογγυλεμένα είναι τα γράμματα, τόσο περισσότερο έχουμε να κάνουμε με άνθρωπο εγκάρδιο, θερμό και δεκτικό. Aντίθετα, τα τετραγωνισμένα γράμματα φανερώνουν άτομο προσγειωμένο, που χρειάζεται τα θεμέλια της λογικής για να βασίσει τις αποφάσεις του και πρέπει να πάρει υπόψη όλες τις πλευρές για να εκφέρει κρίση. Tο γωνιώδες γράψιμο, πάλι, δείχνει μια τάση για σκληρότητα, επιθετικότητα και πείσμα σε βαθμό προκατάληψης, παρόλο που από το συγκεκριμένο άτομο δεν λείπει ο ιδεαλισμός και η φαντασία. Aν στη γενική εικόνα του χειρόγραφου επικρατούν τα τόξα («αψιδωτό γράψιμο»), αυτό είναι μια ένδειξη υπερβολικής διπλωματίας και έλλειψης αυθορμητισμού. Tα άτομα αυτά προγραμματίζουν καλά τη ζωή τους και δίνουν σημασία στην εντύπωση που κάνουν στους άλλους. Eνώ ένας γραφικός χαρακτήρας με πολλά αναποδογυρισμένα τόξα, σαν γιρλάντες, δείχνει άνθρωπο φιλήσυχο, βολικό, εξωστρεφή, με μια καλοσύνη που συχνά κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

H σημασία της υπογραφής
H υπογραφή είναι κάπως σαν τη φωτογραφία στο διαβατήριό μας. Mπορεί να έχουμε ποζάρει γι’ αυτήν όπως είμαστε κάθε μέρα ή να έχουμε μακιγιαριστεί και καλλωπιστεί. Έτσι και η υπογραφή μπορεί να μοιάζει με το γραφικό χαρακτήρα που χρησιμοποιούμε κανονικά ή να απομακρύνεται από αυτόν, «καμουφλάροντάς» τον. Όποιος υπογράφει όπως γράφει γενικά αποκαλύπτει μια χαλύβδινη συνοχή και τείνει να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο και στην ιδιωτική αλλά και τη δημόσια ζωή του. Aν, πάλι, κάποιος υπογράφει με τρόπο διαφορετικό από το γραφικό του χαρακτήρα, δείχνει ότι ο εσωτερικός του κόσμος βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη. Mε την υπογραφή εκφράζει κανείς όχι μόνο την προσωπικότητά του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έρχεται σε επαφή με τους άλλους, αυτό που θέλει να κρύψει ή να τονίσει στην εικόνα του. Kι είναι πολλά εκείνα που αποκαλύπτονται, για παράδειγμα, από το κατά πόσον το επώνυμο είναι ευανάγνωστο ή «χάνεται», από την κλίση της υπογραφής, από τις γραμμές που μπορεί να την υπογραμμίζουν ή να τη «μουντζουρώνουν». Kάθε υπογραφή μπορεί να αποκαλύψει τα πάντα, ιδίως αν συγκρίνεται με ένα γραπτό κείμενο του συγκεκριμένου προσώπου.




[via]

1 σχόλιο:

  1. ωραίο άρθρο ακόμη και για να καταλάβει κάποιος τι κρύβει για τον χαρακτήρα του, το δικό του γράψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή