Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ευθύνονται τα κινητά για προβληματικές συμπεριφορές στα παιδιά;

Ερευνητές που μελετούν την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία δηλώνουν ότι ανακάλυψαν ενδείξεις ότι όταν τα χρησιμοποιούν τακτικά οι έγκυες, τα παιδιά τους είναι περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.
Η έρευνα δεν καταδεικνύει ότι η χρήση των κινητών τηλέφωνων προκαλεί τα προβλήματα συμπεριφοράς ούτε... υποδεικνύει πιθανό τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσε.
Ωστόσο οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα αξίζουν να ελεγχθούν.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Leeka Kheifets, από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί πώς μπορεί να έχουν επίδραση τέτοιες χαμηλής έκτασης εκθέσεις και ότι πρέπει να συνεχιστεί.
Η Kheifets εξέτασε στοιχεία 28.000 παιδιών, ηλικίας 7 ετών και των μητέρων τους, που έλαβαν μέρος σε μεγάλη έρευνα στη Δανία που παρακολουθούσε 100.000 γυναίκες που ήταν έγκυες μεταξύ του
1996 και 2002. Οι μητέρες περίπου 3% των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν μεταιχμιακά προβλήματα συμπεριφοράς και 3% έδειξαν μη φυσιολογική συμπεριφορά, όπως σχετικά με θέματα υπακοής ή συναισθήματος.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα στην εγκυμοσύνη και που χρησιμοποιούσαν και τα ίδια συχνά κινητά τηλέφωνα έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of Epidemiology and Community Health’.
Παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα αλλά όχι τα ίδια είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν επιληψία ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
Περίπου 5 δισ. κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Ο Π.Ο.Υ, η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ δεν έχουν ανακαλύψει αποδείξεις ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να βλάψει την υγεία.
Τον περασμένο Μάιο, ειδικοί που μελέτησαν 13.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων σε 10 χρόνια ελπίζοντας να ανακαλύψουν αν προκαλούν όγκους στον εγκέφαλο, δεν ανακάλυψαν σαφή απάντηση.
Ερευνητές από διάφορες χώρες ξεκίνησαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα σχετικά με την κινητή τηλεφωνία και την υγεία.
Οι ερευνητές εστίασαν στην κοινωνική θέση, το φύλο του παιδιού, το ιστορικό προβλημάτων συμπεριφοράς της μητέρας, την ηλικία και το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη και αν το παιδί θήλασε. Μια σκέψη ήταν ότι δεν ευθυνόταν η χρήση των κινητών τηλεφώνων αλλά η έλλειψη προσοχής της μητέρας που οδηγούσε σε προβλήματα συμπεριφοράς. Ενώ ήταν σημαντικό δεν εξηγούσε τη σχέση που ανακάλυψαν, δήλωσε η ερευνήτρια.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν τα ευρήματα. Επιφυλάξεις διατηρεί ο David Spiegelhalter, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σημειώνοντας ότι οι ερευνητές της παρούσας έρευνας υποδεικνύουν ότι χρειάζονται προληπτικά μέτρα επειδή σχεδόν δεν έχουν κόστος, αλλά αγνοούν το κόστος της ενοχλητικής συμβουλής για την υγεία με βάση ανεπαρκή επιστήμη. 
iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου