Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μία ασπιρίνη την ημέρα... τον καρκίνο κάνει πέρα

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών και διαφορετικών τύπων της νόσου- Ημερήσια λήψη συνιστούν οι ειδικοί σε όλους άνω των 40 ετών.

ΛΟΝΔΙΝΟ 
Η λήψη χαμηλών δόσεων ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης... πολλών και διαφορετικών καρκίνων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Με βάση τα καινούργια ισχυρά αποτελέσματα οι ειδικοί συνιστούν σε όλα τα άτομα άνω των 40 ετών να παίρνουν ασπιρίνη σε ημερήσια βάση ως «ασπίδα» προστασίας ενάντια σε πολλούς καρκίνους.

Η μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αφορούσε ανάλυση οκτώ κλινικών δοκιμών που περιελάμβαναν συνολικά 25.570

ασθενείς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο στην ομάδα ατόμων που έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης (της τάξεως των 75 mg) ημερησίως ήταν 21% λιγότεροι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των δοκιμών και 34% λιγότεροι ύστερα από πέντε χρόνια σε σύγκριση με την ομάδα εκείνων που δεν λάμβαναν το παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Μάλιστα σύμφωνα με τα ευρήματα η ασπιρίνη φάνηκε να παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία ενάντια σε καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος: τα συνολικά ποσοστά θανάτου εξαιτίας τέτοιων μορφών καρκίνου πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή των δοκιμών ήταν 54% χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που έπαιρναν ασπιρίνη σε σύγκριση με όσους δεν έπαιρναν. Συγχρόνως, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 20ετής κίνδυνος θανάτου φάνηκε να μειώνεται κατά 10% σε ό,τι αφορούσε τον καρκίνο του προστάτη, κατά 30% σε ό,τι αφορούσε τον καρκίνο του πνεύμονα, κατά 40% σε ό,τι αφορούσε συγκεκριμένα τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του λεπτού εντέρου και κατά 60% σε ό,τι αφορούσε τον καρκίνο του οισοφάγου.

Ο Πίτερ Ρόθγουελ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet», σημείωσε πως αν και είναι γνωστό ότι η ασπιρίνη συνδέεται με έναν μικρό κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος από τα τεράστια οφέλη που έχει το φάρμακο σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και για καρκίνο.
Μαγνητικοί παλμοί «καίνε» τους όγκους
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι μπορούν να «περικυκλώσουν» τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου τα οποία δονούνται όταν βρίσκονται μέσα σε μαγνητικό πεδίο, κάνοντάς τα... φλαμπέ. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι με τη νέα τεχνική η θερμοκρασία των καρκινικών κυττάρων μπορεί να φθάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να προκαλείται θάνατός τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η καινούργια μέθοδος, που είναι γνωστή ως υπερθερμία, θα επιτρέπει την αποκλειστική στόχευση των καρκινικών κυττάρων χωρίς να πλήττονται τα υγιή κύτταρα που τα περιβάλλουν. Ελπίζεται παράλληλα ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα απαλλάξει μελλοντικά τους ασθενείς από τις παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών για τον καρκίνο, δηλαδή της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου