Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

7 δευτερόλεπτα αρκούν για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις

Μπορεί να έχουμε δικαίωμα 15 λεπτών δημοσιότητας, αλλά χρειάζονται μόνο επτά δευτερόλεπτα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις.


Αυτό σχετίζεται με το ένστικτο των πρωτόγονων ανθρώπων, που δεν είχαν την πολυτέλεια της δεύτερης σκέψης, καθώς οι κλινικοί ψυχολόγοι δεν μιλούν για συνειδητή κρίση ή επιλογή.
Σε δημοσίευμα της Daily Mail επισημαίνεται ότι ...
η κρίση που ασκούν οι άνθρωποι στις γνωριμίες τους μέσα σε επτά δευτερόλεπτα βασίζεται στην ανάγκη επιβίωσης, οπότε το χρονικό αυτό διάστημα είναι ικανό για να κρίνουν τις προθέσεις και την προσωπικότητα των άλλων απέναντί τους.
Μπορεί η εικόνα που θα σχηματιστεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να αποδειχτεί λανθασμένη, αλλά οι άνθρωποι, όπως σημειώνει η κλινική ψυχολόγος Linda Blair, δεν μπορούν να βάλουν τέλος σε αυτή την τακτική.
Αρχικά, όπως σημειώνουν οι μελετητές, προσέχουμε μήπως δεχθούμε κάποια απειλή από την παρουσία του άλλου, ενώ παράλληλα προχωρούμε σε εκατοντάδες υποθέσεις και εικασίες σχετικά με την προσωπικότητα και τη χημεία ανάμεσά μας.
Επειδή οι άνθρωποι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο, κάνουν σύντομες κρίσεις, ώστε αν δεν τους αρέσει ο συνομιλητής τους με το πρώτο βλέμμα δεν θα επιδιώξουν δεύτερη συνάντηση μαζί του.
Μπορεί να είμαστε ικανοί να κρίνουμε τους άλλους, αλλά πάντοτε μας διαφεύγουν τα μηνύματα που εκπέμπουμε εμείς οι ίδιοι. Οι άνθρωποι πραγματικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν αντιλαμβάνονται πως ίσως φαίνονται οι ίδιοι επιθετικοί, ντροπαλοί ή αγχώδεις.
"Καλό θα ήταν πρώτα να κοιτάξουμε μέσα μας και να κρίνουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια τους άλλους", προσθέτουν οι επιστήμονες.
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου