Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σωστή διατροφή για γερή μνήμη

Η φτωχή μνήμη ή η απώλεια μνήμης είναι συνήθως συνυφασμένη με τη γήρανση. Πιο συγκεκριμένα η κακή κατάσταση της μνήμης αποδίδεται στην κακή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου λόγω της γήρανσης. Τα προβλήματα μνήμης μπορεί να συνδέονται επίσης με την δυσκολία μάθησης και τα χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας φυσιολογικών διαταραχών.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης μπορεί να παίξει η κατάλληλη διατροφή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας υδατανθράκων και ζάχαρης επηρεάζουν δυσμενώς τη... μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες.
Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κακής μνήμης είναι:
1. Η τάση να ξεχνάει το άτομο γεγονότα και προθεσμίες
2. Η ανησυχία σε καθημερινές δραστηριότητες
3. Η αδυναμία συγκέντρωσης
Αιτίες
Εκτός από τη γήρανση υπάρχουν πολλά και διαφορετικά αίτια για την κακή μνήμη, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Επιληπτικές επιθέσεις
2. Αλκοολισμός
3. Κάποιο απότομο χτύπημα
4. Νόσος του Alzheimer
5. Κατάθλιψη
6. Υποθυρεοειδισμός
7. Υπερβολικό στρες και άγχος στην καθημερινή ζωή
8. Συνθήκες υψηλής γλυκόζης στο αίμα
9. Ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
10. Κόπωση, ανεπαρκής ύπνος
Η διατροφή βελτιώνει τη μνήμη
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης. Για να βελτιωθεί η μνήμη, πρέπει το άτομο να καταναλώνει τα σωστά τρόφιμα σε σωστή αναλογία ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Πολλοί καταφεύγουν σε φυτικές θεραπείες λαμβάνοντας αφεψήματα, βότανα ή σκευάσματα.
1. Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ουσίες θεωρείται ιδανική για την ενίσχυση της μνήμης. Έρευνες έδειξαν ότι η χημική ουσία χολίνη είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και περιλαμβάνεται στις περισσότερες τροφές, που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη. Μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή, γνωστή και ως δίαιτα Atkins, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σημαντικά. Το γάλα, τα αυγά και ξηροί καρποί περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες χολίνης και δεν πρέπει να λείπουν από μία ισορροπημένη διατροφή.
2. Ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία θεωρούνται υπεύθυνα για την κακή μνήμη σε γυναίκες. Τρόφιμα πλούσια σε σίδερο, όπως τα πράσινα λαχανικά, ο κρόκος αυγού και το κόκκινο κρέας είναι απαραίτητα για να καλυφθεί η ανεπάρκεια σιδήρου.
3. Τρόφιμα που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης. Ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα, είναι ευεργετικά για το μυαλό.
4. Χρωματιστά φρούτα και λαχανικά και τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C και Ε είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κακή μνήμη πρέπει να καταναλώνουν καρότα, μπανάνες, πιπεριά και χόρτα.
5. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μνήμης. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης σε νέους αλλά και μεγαλύτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου