Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

7 συμπεριφορές των γονέων που δεν προάγουν παιδιά ηγέτες

Υπάρχουν μερικές συμπεριφορές των γονιών που δημιουργούν αδύναμους χαρακτήρες. 
Πολλές φορές οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί ή εξουσιαστικοί με αποτέλεσμα να μην αφήνουν περιθώριο στα παιδιά να αυτονομηθούν και να μεγαλώσουν. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να μιλάμε για παιδιά-ηγέτες.

Ίσως, η λέξη ηγέτης να φορτίζετε συναισθηματικά και να φέρει ευθύνη αλλά ο σκοπός μας είναι η υπερβολή. Με την υπερβολή θέλουμε να δείξουμε πως οι γονείς μέσα στην καθημερινότητα προάγουν συμπεριφορές που δεν αφήνουν χώρο για έκφραση και ανεξαρτησία. Γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά για τη μετέπειτα ζωή τους.
Αναγνωρίζετε λοιπόν κάποια από τις επόμενες συμπεριφορές; 
 • Δεν επιτρέπεται το ρίσκο. Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου μας προειδοποιούν συνέχεια για τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω μας. Η φράση «πάνω από όλα η ασφάλεια» έχει εμφυτευτεί στο μυαλό του κάθε γονέα που κάνει τα πάντα για να κρατά το παιδί του ασφαλή, ακόμη και κρατώντας το συνεχώς μέσα στο σπίτι. Οι ψυχολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι ένα υγιές παιδί είναι αυτό που παίζει έξω, που θα πέσει κάτω και θα γρατσουνίσει τα πόδια του, που θα κάνει σχέση σε πιο μεγάλη ηλικία και θα χωρίσει, που θα βιώσει δηλαδή κάποιες εμπειρίες από μόνο του. Έτσι αποκτούν γνώσεις και αυτοεκτίμηση. Αν πάθεις δεν θα μάθεις. Δεν γίνεται να μεγαλώνουμε παιδιά σε γυάλες.
 • Είστε εκεί πριν το ζητήσουν. Οι σημερινές γενιές δεν ανέπτυξαν κάποιες ικανότητες χρήσιμες για τη ζωή, όπως τα παιδιά πριν 30 χρόνια, γιατί οι γονείς είναι συνεχώς από πάνω τους για να τους λύνουν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Όταν ως γονείς τρέχουν αμέσως να βοηθήσουν τα παιδιά τους, δεν τους αφήνουν να προβληματιστούν, να νιώσουν τη δυσκολία. Θεωρούν ότι πάντα η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι εκεί για να τους βγάζουν από τους μπελάδες. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να περάσετε από το ένα άκρο στο άλλο. Το ότι μεγαλώνουν τα παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον που άμα ζητήσουν βοήθεια ξέρουν ότι θα είστε εκεί είναι πολύ σημαντικό για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.
 • Λέτε μπράβο με το παραμικρό. Το να αποκτήσει ένα παιδί αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντικό, δεν πρέπει όμως να ζει σε ψευδαισθήσεις. Το να επιβραβεύουμε συνεχώς το παιδί μας για κάτι που έκανε μέτρια ή για κάτι που έκανε λάθος λειτουργεί αρνητικά σε αυτό. Έρχεται η στιγμή που το παιδί μεγαλώνει αρκετά, για να καταλάβει ότι οι μόνοι που το θεωρούν τέλειο και ξεχωριστό είναι οι γονείς του. Και αυτό προκαλεί τεράστια απογοήτευση στο ίδιο.
 • Οι τύψεις και οι  ενοχές σας οδηγούν σε παράλογες κινήσεις. Τα παιδιά δεν έχουν την ανάγκη να είσαι μαζί τους το κάθε λεπτό. Μεγαλώνοντας, η απογοήτευση που νιώθουν για τις ώρες που τα άφηνες στη γιαγιά ή στο σχολείο για να είσαι δουλειά, περνάει. Αυτό που δεν περνάει να κάνει κανένας γονέας είναι να κακομαθαίνει το παιδί του, δίνοντας του τη σημασία που θέλει εδώ και τώρα. Οπότε αν έχετε δουλειά και το παιδί σας σας διακόπτει, πείτε «όχι τώρα» και αφήστε να κάνει κάτι από μόνο του, χωρίς να του αγοράζετε συνεχώς παιχνίδια επειδή νιώθετε τύψεις για τις πολλές ώρες απουσίας. Αντί γι’ αυτού, δώστε τους ατέλειωτη αγάπη στο χρόνο που πρέπει.
 • Δεν έχετε προσωπική επαφή μαζί τους. Αυτό ισχύει για τους έφηβους, όπου έρχεται η στιγμή να βγουν στη ζωή από μόνοι τους και να δοκιμάσουν πράγματα. Ως ενήλικες θα πρέπει να μοιράζεστε και να συζητάτε μαζί τους κάποιες στιγμές που κι εσείς οι ίδιοι βιώσατε στα εφηβικά σας χρόνια ή κάποια λάθη που ίσως κάνατε. Μ΄αυτό τον τρόπο στέλνετε το μήνυμα ότι είστε και εσείς άνθρωποι και έχετε κάνει λάθη. Τα λάθη είναι ένα υπέροχο πράγμα. Μέσα απ΄αυτά μαθαίνεις και βελτιώνεσαι. Συνεπώς, ένα τέτοιο άνοιγμα ψυχής προς τα παιδιά σας σάς φέρνει πιο κοντά. Νιώθουν ότι τα αποδέχεστε και δεν φοβούνται πως θα κριθούν.
 • Πέφτετε έξω σε ό,τι αφορά τη νοημοσύνη, τη χαρισματικότητα και την ωριμότητα τους.Όλοι οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους ως έξυπνα και ως εκ τούτου κάποιοι περνούν την εξυπνάδα και ως ωριμότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ένα έξυπνο παιδί δε σημαίνει ότι είναι ώριμο και έτοιμο να βγει μόνο του στον κόσμο. Για παράδειγμα, πολλοί νεαροί αστέρες του Hollywood, αν και είχαν αξιοθαύμαστο ταλέντο, μέχρι τα 20 τους κατέληξαν εθισμένοι στα ναρκωτικά ή το ποτό. Είναι καλό να παρατηρήσετε  γενικά τις συμπεριφορές των παιδιών σας, για να επεμβαίνετε μόνο στις περιπτώσεις που χρειάζεται, προλαμβάνοντας έτσι το κακό.
 • Δεν κάνετε πράξη αυτά που κηρύσσετε. Να θυμάστε κάτι πολύ βασικό τα παιδιά μαθαίνουν απ΄όσα κάνετε, όχι απ΄όσα τους λέτε. Ως γονείς, είναι ευθύνη σας να αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Έτσι, τα βοηθάτε να γίνουν πιο υπεύθυνα για τις πράξεις τους και πιο συνεπείς. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να καθοδηγείτε τα παιδιά σας και να λέμε ότι, το κάπνισμα δεν είναι καλό για την υγεία, αλλά την ίδια στιγμή να ανάβετε τσιγάρο. Ή όντας εσείς οι ηγέτες του σπιτιού, οφείλετε να μιλάτε πάντα με ειλικρίνεια και ευγένεια. Τους δείχνετε πόση χαρά μπορεί να δώσει η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός, συμμετέχοντας σε μία κοινωνική ομάδα, τους βάζετε μπροστά σε ηθικά διλήμματα και διώχνετε από τη ζωή μας ανθρώπους με κακή επιρροή. Τα παιδιά μας είναι ο καθρέφτης σας. Έτσι, μεγαλώνοντας θα κάνουν και αυτοί τα ίδια πράγματα και θα εξελιχθούν σε ακομπλεξάριστες ηγετικές μορφές.

1 σχόλιο:

 1. ==============
  ..........(¯`v´¯)
  ...........`•.¸.•´
  .........(●̮̮̃•̃)..(●̮̮̃•̃)
  ......... /█ ♥/█
  ============== B. E. S. O. S....★MaRiBeL★

  ΑπάντησηΔιαγραφή