Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

5 καλοί λόγοι για να μην παντρευτείς πριν τα 30

Αν σκέφτεσαι να κάνεις το μεγάλο βήμα και να παντρευτείς, καλύτερα να το κάνεις, αφού σκαρφαλώσεις στα 30. Στις μέρες μας, λίγοι είναι οι γάμοι που έχουν πετύχει, ενώ το ζευγάρι ήταν ακόμα στην ηλικία των 20-κάτι.

5 καλοί λόγοι να παντρευτείς μετά τα 30

Ίσως, να είσαι η εξαίρεση. Δεν αμφιβάλλω. Αλλά γιατί να πάρεις τέτοιο ρίσκο και να χρεωθείς ένα γάμο χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο; Πιστεύω πως η πλειοψηφία ή σχεδόν η πλειοψηφία των αποτυχημένων γάμων θα είχε επιτυχία εάν το κάποτε ευτυχισμένο ζευγάρι περίμενε μερικά χρόνια ακόμα, μέχρι να ανταλλάξει όρκους.

Ορίστε 5 λόγοι να περιμένεις να φτάσεις τα 30 για να παντρευτείς:


1. Ο γάμος είναι για πάντα ...οπότε γιατί να βιαστείς;
Αυτό είναι κάτι που αναρωτιέμαι συχνά είναι η αλήθεια. Οι περισσότεροι θεωρούν τον γάμο αντιπροσωπευτικό της σταθερότητας, της βεβαιότητας, της ασφάλειας. Αν, λοιπόν, η σχέση σου, όσο μακροχρόνια κι αν είναι, δεν είναι απόλυτα σταθερή και δεν είσαι 100% σίγουρος/η ότι ο/η σύντροφός σου δεν θα εγκαταλείψει τη σχέση σας ανά πάσα στιγμή, τότε τι σε κάνει να πιστεύεις πως όλα αυτά θα αλλάξουν με ένα "Δέχομαι";
Μεταξύ μας, αν η σχέση σου δεν είναι σταθερή τώρα, δεν θα γίνει αφού παντρευτείς. Είναι σχεδόν βέβαιο πως μετά το γάμο τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Ο γάμος κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν παγιδευμένοι, καθώς εξ' ορισμού σημαίνει "μαζί για πάντα, εως ότου ο θάνατος να μας χωρίσει"! Γιατί να βιαστείς να παντρευτείς, ενώ μπορείς να το αφήσεις για πολύ αργότερα, που τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα; Αν πάλι σε ανησυχεί πως δεν θα είστε μαζί σε λίγα χρόνια και ο μόνος τρόπος να τον/την κρατήσεις κοντά σου είναι ο γάμος ...έπαιξες κι έχασες. Καλύτερα να μην σου περνάει ούτε σαν σκέψη. Θα σώσεις τον εαυτό σου από πολλά προβλήματα. Μην αναφερθώ στα χρήματα του διαζυγίου που θα γλιτώσεις. Οι δικηγόροι είναι ακριβοί στις μέρες μας!

2. Νιώθεις ότι δεν έχεις εμπειρίες
Η δεκαετία των 20 προσφέρεται για εξερεύνηση του κόσμου, πειραματισμό και απόλαυση κάθε θετικής ή αρνητικής εμπειρίας. Είσαι αρκετά νέος για να κάνεις λάθη και εύκολα να συγχωρείς τον εαυτό σου και να συνεχίζεις. Είσαι αρκετά νέος για να πληγωθείς μια, δύο ή και τρεις φορές και να ανακτάς πάλι τις δυνάμεις σου. Είσαι αρκετά νέος για να δοκιμάζεις τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όταν μετά τα 30 θα έχεις ελάχιστο χρόνο να τα κάνεις. Η σεξουαλική σου ζωή επίσης είναι ιδιαίτερα έντονη και ενδιαφέρον. Από την άλλη δεν είσαι σε θέση να σκεφτείς πόσο πολύ χρειάζεσαι όλη αυτήν την ελευθερία κι αν αποφασίσεις να παντρευτείς, είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να αλλάξουν γρήγορα.
Αν δεν έχεις πειραματιστεί αρκετά στη δεκαετία των 20, το πιο πιθανό είναι να θες να πειραματιστείς στην ηλικία των 30 ή των 40 αλλά τότε θα είναι αργά, γιατί θα είσαι ...παντρεμένος/η. Μπορεί η λογική να βάζει σε προτεραιότητα την αγάπη, αλλά πότε ήμασταν λογικοί, για να είμαστε τώρα; Και ποιος είπε πως ένας γάμος στα 20 είναι η εμπειρία που θέλουμε να έχουμε;;

3. Τώρα μαθαίνεις τον εαυτό σου
Το αν οι άνθρωποι αλλάζουν ή όχι είναι τελείως υποκειμενικό και θέμα για πολύωρη συζήτηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως πολύ λίγα άτομα γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους στη δεκαετία των 20. Έτσι, κατά μια άποψη, μπορούμε να πούμε πως οι άνθρωποι αλλάζουν και από ανίδεοι, γίνονται πολύ σχετικοί με τον εαυτό τους.
Επίσης, η κατανόηση του εαυτού σου είναι κάτι που αντανακλά προς τα έξω. Όταν γνωρίζεις τι σου αρέσει, τι δεν σου αρέσει, τι σε ενοχλεί, ποια είναι τα πραγματικά ενδιαφέροντα σου, τότε σκέφτεσαι διαφορετικά και προφανώς, ενεργείς διαφορετικά. Όταν ξέρεις καλά ποια είναι τα θέλω και τα πιστεύω σου, θα ενεργείς με βάση αυτά και μόνο αυτά. Στα 20 σου, όμως, είναι αρκετά δύσκολο να έχεις επίγνωση όλων των παραπάνω, αφού τώρα μαθαίνεις τον εαυτό σου και είσαι λίγο της φάσης "Go with the flow"!
Και όπως εσύ θα αλλάξεις, έτσι ούτε αυτός/αυτή θα είναι το ίδιο πρόσωπο σε 10 χρόνια. Τα άτομα βρίσκονται στα στάδια ανάπτυξης της αυτογνωσίας και της αυτοκριτικής στη δεκαετία των 20 και κάποιοι συνεχίζουν και στα 30. Όταν παντρεύεσαι σε μικρή ηλικία είναι αρκετά ριψοκίνδυνο, δεδομένου ότι ο/η σύντροφος σου μπορεί να μην σου αρέσει σε μια δεκαετία από τώρα. Μπορεί να μην είναι καν συμβατοί οι χαρακτήρες σας.

4. Όσο περνάει ο καιρός, η επιτυχία γίνεται δυσκολότερη
Όλοι μας έχουμε στόχους και όνειρα, τα οποία έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιτευχθούν, αφού περάσουμε τα 30. Φυσικά και κάποιοι στόχοι χρειάζονται χρόνια για να επιτευχθούν, αλλά κάποιοι από αυτούς μπορούν να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, εκτός κι αν επιλέξουμε να τους καθυστερήσουμε. Μια τέτοια επιλογή είναι ο γάμος, που δεν επιτρέπει σε αρκετά όνειρα μας να αποδώσουν καρπούς. Κι αυτό γιατί ο γάμος απαιτεί αφοσίωση, διαφορετική από αυτή της σχέσης, και έτσι χάνεις την προσήλωση που έχεις στους στόχους σου.
Αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να αποφεύγεις το φλερτ, τα ραντεβού ή τις σχέσεις. Απλά, ο γάμος πηγαίνει πακέτο με μια σειρά υποχρεώσεων και άγχος για να τις αναλάβεις. Εάν αγαπάς πραγματικά το/τη σύντροφό σου και θες να είσαι μαζί του, πρέπει να συνεχίσεις να ακολουθείς τα όνειρα σου. Μπορείς να κάνεις τη σχέση σου να πετύχει, αλλά παράλληλα να κρατάς χώρο για τον εαυτό σου και τα σχέδια σου. Όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε ελεύθεροι, ακόμα κι αν αυτό είναι ψευδαίσθηση.

5. Έλλειψη οικονομικής σταθερότητας
Μερικοί από εμάς είναι αρκετά τυχεροί είτε να καταφέρνουν να έχουν μια δουλειά με καλές απολαβές από πολύ νωρίς είτε να έχουν οικονομική σταθερότητα από τους γονείς τους. Οι περισσότεροι, όμως, δεν είμαστε οικονομικά εύρωστοι στα 20 μας. Αυτό, βέβαια, μπορεί να φαίνεται ασήμαντο όταν είσαι τυφλωμένος/η από τον έρωτα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η οικονομική αστάθεια θα φθείρει την αγάπη σας. Θα θέλεις πράγματα, θα θέλει πράγματα, θα θέλετε και οι δύο!
Δεν θα είστε στη θέση όμως να ανταποκριθείτε οικονομικά και οι δύο και οι τσακωμοί θα είναι αναπόφευκτοι. Ας μη λάβουμε υπόψιν τα παιδιά που μπορεί να αποκτήσετε, όταν διανύετε ακόμα τη δεκαετία των 20. Τα παιδιά σημαίνουν έξοδα, πολλά έξοδα. Νομίζεις πως αν παντρευτείς θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα με δύο εισοδήματα; Ίσως ...για λίγο! Όπως ανέφερα και πριν, με το γάμο έρχεται το άγχος και χωρίς κάποια επιπλέον μετρητά για να το αντιμετωπίσεις, ο γάμος σου πιθανόν να λήξει πριν ...σφυρίξει ο διαιτητής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου