Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Οι 10 χώρες που «κολυμπούν» στο πετρέλαιο

Μετά την συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη, η οποία περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, εγείρονται φόβοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα κυριαρχήσει ξανά το Ιρανικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.


Σύμφωνα με το Business Insider, το Ιράν μπορεί να διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, όμως δεν ανήκει στις τρεις χώρες που «κολυμπούν» μέσα στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε ο αναλυτής Michael Cohen, η χώρα έχει καταλάβει παρόλα αυτά την τέταρτη θέση.


Η λίστα του Business Insider με τις πλουσιότερες σε πετρέλαιο χώρες:


10 Νιγηρία
Από την δεκαετία του 1970 η χώρα στηρίζεται στην εξαγωγή πετρελαίου. Το 2014 είχε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών και φέτος θα έρθει αντιμέτωπη με την επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές.

9 Λιβύη
Η οικονομία της Αφρικανικής χώρας στηρίζεται αποκλειστικά στην ενέργεια. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν μεγάλη πτώση το 2014, μετά από απεργίες των εργαζομένων στις δεξαμενές πετρελαίου.

8 Ρωσία
Μπορεί η Ρωσία να έχει γεωπολιτικό κέρδος από την συμφωνία, όμως η επιστροφή του Ιράν σημαίνει πως η χώρα θα βρει έναν ακόμα ανταγωνιστή στις Ευρωπαϊκές αγορές.

7 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πρόκειται για μια χώρα που εκσυγχρονίστηκε μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια, μετά την εξεύρεση πετρελαίου. Μετά την περσινή πτώση των τιμών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει να παράγουν ποσότητες αργού πετρελαίου - ρεκόρ.

6 Κουβέιτ
Πάνω από το μισό ΑΕΠ του Κουβέιτ βασίζεται στο πετρέλαιο. Η χώρα σχεδιάζει μάλιστα να αυξήσει την παραγωγή σε 4 ]εκατομμύρια bbl έως το 2020.

5 Ιράκ
Η οικονομία του Ιράκ στηρίζεται επίσης στο πετρέλαιο. Επομένως, όταν οι τιμές έπεσαν το 2014, τα κρατικά έσοδα σημείωσαν πτώση ύψους 30%. Φέτος σημείωσε παραγωγή – ρεκόρ.

4 Ιράν
Οι αναλυτές πιστεύουν πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα ρίξει τις τιμές, ενώ εκτιμάται πως θα ενταθούν οι αντιπαραθέσεις με την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία.

3 Καναδάς
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το Καναδικό πετρέλαιο είναι 20% πιο καταστρεπτικό για το περιβάλλον.

2 Σαουδική Αραβία
Πρόκειται για ένα σημαντικό παίκτη στις διεθνείς αγορές, όμως η θέση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να κινδυνέψει με την επιστροφή του Ιρανικού πετρελαίου.

1 Βενεζουέλα
Το 96% των εσόδων των εξαγωγών της Βενεζουέλα βασίζεται στο πετρέλαιο, καθώς και το 11% του ΑΕΠ.

[ΠΗΓΗ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου