Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

10 ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε για τα προβλήματά σας

Άρθρο της προπονήτριας ζωής Angel Chernoff


Το θέμα δεν είναι να έχετε απαντήσεις για όλα, αλλά να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Είναι γεγονός ότι εκείνος που διδάσκει τους άλλους διδάσκει και τον εαυτό του όχι μόνο γιατί η διαρκής επανάληψη βοηθά να εντυπωθούν τα γεγονότα ανεξίτηλα στο μυαλό, αλλά κι επειδή η ίδια η διαδικασία της διδασκαλίας δίνει περισσότερες γνώσεις για το αντικείμενο που διδάσκεται.
Αυτός είναι μερικές φορές ο λόγος που ο σύζυγός μου ο Marc κι εγώ αναλαμβάνουμε καινούριους πελάτες και γράφουμε καινούρια άρθρα προσωπικής εξέλιξης, ακόμα και όταν το πρόγραμμά μας είναι φορτωμένο. Οι στρατηγικές που διδάσκουμε στους άλλους βοηθούν κι εμάς πάρα πολύ.


Μία από τις στρατηγικές που διδάσκουμε ξανά και ξανά είναι η αυτοέρευνα – δηλαδή η τέχνη του να κάνουμε στον εαυτό μας τις σωστές ερωτήσεις. Γιατί είναι αυτή η στρατηγική τόσο σημαντική; Διότι οι ερωτήσεις που θέτουμε εμείς οι ίδιοι γίνονται σκέψεις. Οι σκέψεις στη συνέχεια γίνονται λέξεις. Οι λέξεις γίνονται πράξεις και οι πράξεις διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Και ο χαρακτήρας αλλάζει τα πάντα.

Για να πούμε την αλήθεια, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και προκύπτουν μεγάλα προβλήματα, όπως συμβαίνει αναπόφευκτα, η δύναμη του χαρακτήρα μας είναι εκείνη που μας κάνει να κατανοούμε τα πράγματα.
Δεδομένου ότι ο χαρακτήρας μας επηρεάζεται άμεσα από αυτά λέμε (και ευχόμαστε) καθημερινά, σκεφτείτε τον τρόπο που απευθύνεστε στον εαυτό σας. Χρησιμοποιείτε τα ενθαρρυντικά λόγια με τα οποία θα μιλούσατε σε έναν φίλο; Ή κάνετε υποτιμητικές παρατηρήσεις όπως ακριβώς θα κάνατε σε έναν εχθρό; Μήπως κάνετε αρνητικά σχόλια για τη ζωή σας σαν να μην έχετε καθόλου εμπιστοσύνη στον εαυτό σας;
Όλη την ημέρα μιλάτε σιωπηλά στον εαυτό σας και ένα κομμάτι του πιστεύει κάθε λέξη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνετε προσεκτικοί όταν προκύπτουν προβλήματα και να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω ερωτήματα:

Για ποιο πράγμα θα μπορούσατε να νιώσετε θετικοί και χαρούμενοι αυτή τη στιγμή, αν πραγματικά το θέλατε;
Το μεγαλύτερο όπλο σας κατά του στρες και την αρνητικότητα είναι η ικανότητά σας να επιλέξετε τις σκέψεις σας. Η ευτυχία ξεφεύγει από εκείνους που αρνούνται να δουν το καλό σε όσα διαθέτουν. Όταν η ζωή σας δίνει κάθε λόγο να είστε αρνητικοί, εσείς να σκέφτεστε θετικά.

Ποιο είναι εκείνο το πρόβλημα που δεν έχετε αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό νιώθετε ευγνωμοσύνη;
Χαμογελάστε όχι επειδή η ζωή είναι εύκολη, τέλεια ή όπως ακριβώς είχατε προβλέψει, αλλά επειδή έχετε επιλέξει να είστε ευτυχισμένοι και ευγνώμονες για όλα τα καλά πράγματα που διαθέτετε και όλα τα προβλήματα που ξέρετε ότι δεν έχετε.

Τι είναι εκείνο που πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε και να λέτε στον εαυτό σας;
Σταματήστε να τον κατακρίνετε για όσα δεν είναι και αρχίστε να τον επαινείτε γι’ αυτό που είναι. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε εμείς ο καλύτερος φίλος του εαυτού μας, επειδή μερικές φορές πέφτουμε στην παγίδα του να γινόμαστε πολύ εύκολα οι χειρότεροι εχθροί του.

Τι είναι αυτό που ακόμα κρατάτε στη ζωή σας ενώ θα έπρεπε να το έχετε διώξει;
Ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα στη ζωή είναι να αφήσετε ορισμένα πράγματα να φεύγουν από τη ζωή σας – είτε πρόκειται για ενοχές, θυμό, αγάπη ή απώλεια. Οι αλλαγές δεν είναι ποτέ εύκολες – αγωνίζεστε για να κρατήσετε κάποια πράγματα και να αφήσετε κάποια άλλα. Αλλά πολλές φορές αυτός είναι ο πιο υγιής τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά, αφού διώχνει τις τοξικές σκέψεις από το παρελθόν. Πρέπει να απελευθερωθείτε συναισθηματικά από τα πράγματα που κάποτε σήμαιναν πολλά για σας κι έτσι θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το παρελθόν και τον πόνο που σας προκαλεί. Και πάλι χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει αυτό και να επικεντρωθείτε εκ νέου τις σκέψεις σας, αλλά αξίζει κάθε προσπάθεια που θα κάνετε.

Κατηγορείτε τους άλλους και αρνείστε να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες;
Ή μήπως καταστρώνετε σχέδια δράσης για να προχωρήσετε μπροστά με τους δικούς σας όρους; Φανταστείτε πόσο πιο αποδοτικοί και χαρούμενοι θα ήσασταν αν, αντί να αρνείστε, να κατηγορείτε, να φοβάστε και να πολεμάτε ορισμένες καταστάσεις και διαδικασίες, απλώς τις χειριστείτε.

Πώς μπορείτε να αντιδράσετε ξεκάθαρα και δυναμικά κι όχι απερίσκεπτα σε μια κατάσταση;
Κάθε φορά που μπαίνετε στον πειρασμό να αντιδράσετε με τον ίδιο παλιό τρόπο, αναρωτηθείτε αν θέλετε να είστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος ή ένας πρωτοπόρος του μέλλοντος. Και να θυμάστε ότι ο χαρακτήρας μας είναι πιο φανερός όταν έχουμε σκαμπανεβάσματα. Να είστε ταπεινοί όταν φτάνετε ψηλά, να είστε δυνατοί όταν πέφτετε χαμηλά και να έχετε πίστη όταν βρίσκεστε στο ενδιάμεσο.

Πώς μπορείτε να χειριστείτε ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση αλλά και τον εαυτό σας έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι κι όχι δυσαρεστημένοι;
Η ζωή είναι ένα δώρο και μας προσφέρει το προνόμιο, την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποδώσουμε με το να γινόμαστε καλύτεροι. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να ξαναβρείτε τον εαυτό σας όταν οι καιροί είναι δύσκολοι είναι να βυθιστείτε σε έναν σκοπό ανώτερο από τον εαυτό σας.

Μήπως έχετε πολλές προσδοκίες από τον εαυτό σας ή από τους άλλους;
Οι προσδοκίες αυτές σας ευχαριστούν ή σας ταλαιπωρούν; Οι προσδοκίες είναι σαν την πορσελάνη – όσο πιο σφιχτά την κρατάτε, τόσο πιο πιθανό είναι να σπάσει. Να θυμάστε ότι η ζωή σας θα είναι πολύ πιο εύκολη όταν χαμηλώσετε τις προσδοκίες σας. Χαλαρώστε λίγο και εκτιμήστε τη ζωή και τις σχέσεις σας όπως είναι.

Ποιος ή τι χρειάζεται να συγχωρέσετε;
Η συγχώρεση δεν οδηγεί πάντα σε αποκατάσταση των σχέσεων και των καταστάσεων. Μερικές σχέσεις και καταστάσεις δεν είναι γραφτό να προχωρήσουν. Συγχωρήστε τις ούτως ή άλλως και αφήστε ό,τι είναι γραφτό να γίνει, να γίνει. Προχωρήστε και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. Όταν κρατάτε κακία σε ένα άλλο άτομο, είστε αναγκαστικά δεσμευμένοι μαζί του ή με μια συγκεκριμένη κατάσταση με έναν συναισθηματικό δεσμό που είναι πιο δυνατός κι απ’ το ατσάλι. Η συγχώρεση είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσετε αυτόν τον δεσμό και να απελευθερωθείτε.

Τι γνωρίζετε καλύτερα πλέον για την επόμενη φορά;
Μην αφήνετε τον φόβο σας για γεγονότα του παρελθόντος να επηρεάσει το μέλλον σας. Ζήστε γι’ αυτά που μπορεί να σας προσφέρει το σήμερα κι όχι για ό,τι χάσατε χθες. Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια, αλλά πιο συχνά περιοριζόμαστε από τα τείχη που χτίζουμε μόνοι μας. Αυτό που βλέπουμε εξαρτάται από την οπτική μας. Ξεχάστε όσα έχετε χάσει και επικεντρωθείτε σε όσα έχετε μάθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου