Oταν το θέμα είναι το αδυνάτισμα, ο χρυσός κανόνας είναι ο συνδυασμός υγιεινής, μεσογειακής διατροφής και συστηματικής γυμναστικής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στη ζυγαριά.
Oι άνθρωποι έχουν μεγάλη προϊστορία στις ακραίες δίαιτες – πολύ πριν λ.χ. από τη… «δίαιτα της λαχανόσουπας» υπήρχε η «δίαιτα του τσιγάρου» – και ακόμα μεγαλύτερη στην έλλειψη υπομονής όταν πρέπει να χάσουν τα περιττά τους κιλά. Αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια σωστή δίαιτα που συνδυάζεται με την τακτική γυμναστική (το λιγότερο που συνιστάται είναι περπάτημα με γρήγορο βήμα επί μισή ώρα την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα), η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες και τρικ που μπορεί να βοηθήσουν.
Μολονότι τα στοιχεία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αδιάσειστα, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε τη διεξαγωγή πολυετών και με εκατοντάδες εθελοντές ερευνών, είναι αρκετά για να δώσουν νέα πνοή στη συμβουλή «δοκίμασέ το και θα δεις αν σε πιάνει».
O κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας, παρουσιάζουν τα συχνά απρόσμενα ευρήματα των μελετών για τη δίαιτα, τις συνήθειες και τα τρόφιμα που μπορεί να χρησιμεύσουν στη μάχη εναντίον των περιττών κιλών.
1. Μην τρώτε ψωμί ή μακαρόνια το βράδυ
Παρότι αυτό που μετράει είναι το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, καλό είναι να τρώμε τους περισσότερους υδατάνθρακες στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα και να τους αποφεύγουμε στο βραδινό, διότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους «κάψουμε» με κάποια δραστηριότητα. Προτιμήστε λοιπόν για βραδινό μια σαλάτα και κάποια πρωτεϊνική επιλογή με λίγα λιπαρά (όπως αυγό, τόνο, κοτόπουλο ή άπαχο τυρί) ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκο φρούτο – και όχι μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας, όσπρια ή ριζότο (αυτά κρατήστε τα για το μεσημέρι).
2. Περισσότερα υγρά, λιγότερα κιλα
Το να ξεγελά κανείς το στομάχι του και να δημιουργεί μια ψευδαίσθηση κορεσμού πίνοντας πολλά υγρά και κυρίως νερό είναι ένας απλός τρόπος για να πετύχει τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει. Η ενυδάτωση χαρίζει επίσης οξυγόνο και ενέργεια στον οργανισμό, περιορίζοντας έτσι το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση σνακ (ιδίως γλυκών). Το κλειδί είναι να επιλέγετε ροφήματα δίχως ζάχαρη ή έστω με μια τεχνητή γλυκαντική ουσία. Πολύ θα σας βοηθήσει επίσης να πίνετε 2 ποτήρια νερό λίγο πριν από κάθε γεύμα. Τον περασμένο Αύγουστο δημοσιοποιήθηκε μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Βιρτζίνια που έδειξε πως με την τακτική αυτή χάνει κανείς κατά 30% περισσότερο βάρος. Και το καλύτερο: ακόμα κι αν σταματήσετε τη δίαιτα, το νεράκι θα σας βοηθήσει να μην ξαναπαχύνετε, σύμφωνα με την ίδια μελέτη!
3. Βάλτε ρυθμό και πρόγραμμα στα γεύματά σας
Χωρίς να επιβάλλετε στον εαυτό σας ψυχαναγκαστικά ωρολόγια προγράμματα, βάλτε μια τάξη στα βασικά και στα μικρότερα γεύματα της ημέρας για να ρυθμίσετε την πείνα αλλά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται επίσης η θερμογένεση της τροφής (είναι η επιπλέον θερμότητα που παράγεται από τον οργανισμό κάθε φορά που τρώμε) και οι θερμίδες που καίμε κατά την πέψη της. Τέλος, περιορίζεται το μέγεθος κάθε γεύματος ξεχωριστά.
4. Μην «κλέβετε»
Μελέτες έχουν δείξει πως, όταν καλούμαστε να θυμηθούμε τι φάγαμε, εστιαζόμαστε στα κύρια γεύματα και ξεχνάμε το σοκολατάκι που μας κέρασε ο συνάδελφος ή τους ξηρούς καρπούς που πήραμε από το διπλανό γραφείο. Το «αντίδοτο» είναι να κρατήσετε για λίγο καιρό ένα ημερολόγιο διατροφής. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» έδειξε πως η τακτική αυτή διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας. Αυτή η καταγραφή μπορεί να φανερώσει το διατροφικό σας προφίλ (αν τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο, αν καταναλώνετε κάθε μέρα το ίδιο πρωινό κ.τ.λ.), τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που σας οδηγούν στο ψυγείο (άγχος, θλίψη, ανία) και φυσικά τα σημεία που θα πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας (μπορεί λ.χ. να ανακαλύψετε ότι τρώτε λιγότερα φρούτα απ’ ό,τι νομίζετε ή ότι καταναλώνετε πάρα πολλά αναψυκτικά ή καφέδες με ζάχαρη).
5. Τρώτε φυτικές ίνες
Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώει κανείς τόσο πιο εύκολο του είναι να χάσει τα περιττά του κιλά. Και αυτό διότι αφενός περιέχουν λίγες θερμίδες (μόλις 1,5-2,5 ανά γραμμάριο τη στιγμή που οι υδατάνθρακες λ.χ. περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος 9), αφετέρου χρειάζονται περισσότερο μάσημα και ελαττώνουν την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από τον γαστρεντερικό σωλήνα. O ιδανικός συνδυασμός όσον αφορά τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα με μέτρο και αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως (όλ’ αυτά όχι μόνο ως σαλάτα ή για πρωινό, αλλά και ως σνακ, στις σάλτσες και γενικότερα σε κάθε ευκαιρία). Για να εξασφαλίσετε τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών, να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως και να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα.
6. Ξεχάστε τις οικογενειακές συσκευασίες
Επειδή κάθε άνθρωπος, κάνει – δεν κάνει δίαιτα, έχει δικαίωμα στους «απαγορευμένους» καρπούς, μη στερήσετε από τον εαυτό σας τα αγαπημένα του κουλουράκια ή πατατάκια. Φροντίστε μόνο να αγοράσετε την ατομική συσκευασία και να τη μοιράσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες μερίδες.
7. Μαγειρεύετε νόστιμα
Προσθέτοντας μυρωδικά αλλά κυρίως μπαχαρικά στο φαγητό σας, το κάνετε νοστιμότερο και ταυτοχρόνως μπορείτε να περιορίσετε το λίπος που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Ενα νόστιμο πιάτο ικανοποιεί επίσης περισσότερο τη γεύση, διευκολύνοντας έτσι τη συνέχιση της δίαιτας (είναι καλά τεκμηριωμένο πως πάρα πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δίαιτα διότι τους φαίνεται άνοστη και αδιάφορη).
8. Να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα και ποτήρια
Ερευνες έχουν δείξει πως όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεγάλα μπολ, πιάτα και σκεύη σερβιρίσματος καταναλώνουν περισσότερο φαγητό. Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής», 85 επαγγελματίες της διατροφής κλήθηκαν να σερβιριστούν με διαφορετικά μεγέθη μπολ και κουτάλια παγωτού. Αποτέλεσμα: όσοι χρησιμοποίησαν μεγάλα μπολ έφαγαν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο παγωτό, ενώ αυτοί που χρησιμοποίησαν μεγάλα κουτάλια έφαγαν 15% περισσότερο. Συνεπώς, μικρύνετε τα μεγέθη των σκευών που χρησιμοποιείτε. Μια παρατήρηση όμως: για να έχει νόημα αυτή η συμβουλή, θα πρέπει να γεμίζετε το σκεύος μονάχα μία φορά…
Το θέμα συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα
9. Φάτε λίγα καρύδια
Τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί μάς χορταίνουν, ενώ αποτελούν και θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών. Επειδή όμως έχουν πολλές θερμίδες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Συνιστάται έως μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα.
10. Διαβάζετε τις ετικέτες
Είναι ένα από τα κλειδιά της υγιεινής διατροφής. Με μια γρήγορη ματιά λ.χ. μία μερίδα χυμού ή σνακ μπορεί να έχει 100 θερμίδες, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά θα ανακαλύψετε ότι το πακέτο περιλαμβάνει λ.χ. δύο μερίδες, γεγονός που διπλασιάζει το θερμιδικό περιεχόμενο.
11. Ναι στις καραμέλες
Χωρίς ζάχαρη εννοείται. Είναι ό,τι πρέπει για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Προσοχή όμως: να τις τρώτε πάντοτε με γεμάτο στομάχι (καλύτερα μετά τα κύρια γεύματα).
12. Μη βιάζεστε
Oταν τρώμε αργά, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι έχει επέλθει κορεσμός της πείνας. Στόχος σας πρέπει να είναι είτε τρώτε στην καντίνα, είτε στο εστιατόριο είτε στο σπίτι να αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε σας γεύμα.
13. Προσθέστε ξίδι
Το 2009, επιστήμονες από το Κεντρικό Ερευνητικό Ιδρυμα της Χάντα στην Ιαπωνία δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε πως η προσθήκη ξιδιού στη διατροφή μειώνει κατά 10% τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Ευρήματα αντίστοιχης κλινικής μελέτης δείχνουν πως 15 ml ξίδι στα δύο κύρια γεύματα μειώνουν το λίπος (ιδίως το περικοιλιακό). Αυτό πιθανώς οφείλεται στο οξικό οξύ που φαίνεται να ενεργοποιεί έναν ενζυμικό μηχανισμό ο οποίος αυξάνει την καύση του λίπους και καταστέλλει τη συσσώρευσή του στο σώμα.
14. Αποφεύγετε τα πολτοποιημένα τρόφιμα
Oσο πιο γρήγορα προωθείται η τροφή από το στόμα στο στομάχι τόσο πιο γρήγορα συνεχίζουμε με την επόμενη μπουκιά, άρα τόσο πιο πολύ τρώμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τρόφιμα που θέλουν μάσημα. Αντί λοιπόν να πίνετε χυμούς, να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα. Αντίστοιχα, αντί για πουρέ προτιμήστε ολόκληρη την πατάτα και αντί για βραστά να τρώτε ωμά τα καρότα και το λάχανο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο πολλή μάσηση απαιτείται για το φαγητό τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο. Συνεπώς, μασουλήστε σκληρά καρότα, σέλερι και μπάρες με ίνες για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα φάτε αλλά και την πείνα σας.
15. «Αλλάξτε» τη γεύση σας
Oταν προσθέτουμε στη γεύση μας κάποια αίσθηση φρεσκάδας, περιορίζουμε τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα. Φροντίστε λοιπόν να μασάτε τσίχλες και να χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με έντονη γεύση (π.χ. μέντα, κανέλα). Η τακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη αμέσως μετά το φαγητό αλλά και το βράδυ, καθώς τα φρεσκοπλυμένα δόντια μπορεί να ανακόψουν αντιστοίχως τη λαχτάρα για επιδόρπιο και τη μεταμεσονύχτια πορεία σας προς την κουζίνα.
16. Μην πηγαίνετε νηστικοί στο εστιατοριο
Η άποψη «το βράδυ θα βγω για φαγητό, άρα όλη μέρα θα μείνω νηστικός» είναι ολέθρια για τη σιλουέτα σας. Oχι μόνο πρέπει να φάτε κανονικά (αν και με λιγότερες θερμίδες) μέσα στη μέρα, αλλά να φάτε και 1-2 μήλα ή πορτοκάλια πριν φύγετε από το σπίτι για να κόψετε την πείνα σας.
17. Πιείτε καφέ πριν από τη γυμναστική
Μελέτη έδειξε πως δύο φλιτζάνια καφέ περίπου μισή ώρα πριν από αεροβική άσκηση (λ.χ. το τζόγκινγκ) αυξάνουν την ποσότητα του λίπους που διασπά ο οργανισμός για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τους γυμναζόμενους μυς.
18. Βάλτε στη διατροφή σας τα καυτερά
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γεύματα που είναι πλούσια σε κόκκινες καυτερές πιπεριές και τσίλι μπορεί να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (η θερμογένεση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του μεταβολισμού) και ταυτοχρόνως να προκαλέσουν πιο γρήγορα κορεσμό της πείνας.
19. Μαρινάρετε το ψητό κρέας στα κάρβουνα
Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού πρώτα το μαρινάρετε σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% ορισμένες επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην «Επιθεώρηση Επιστήμης των Τροφίμων» (JFS).
20. Εν αρχή ην η σούπα
Oσο καταφέρνουμε να γεμίζουμε το στομάχι μας με χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας τρόφιμα και ροφήματα τόσο πιθανότερο είναι πως θα πετύχουμε τον στόχο της δίαιτας. Το να πιει όμως κανείς ένα ποτήρι νερό μαζί με το φαγητό του δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό όσον αφορά τον κορεσμό της πείνας σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού που θα υπάρχει «μέσα» στο φαγητό. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε νερό αλλά φτωχά σε θερμίδες φαγητά είναι πολύτιμα για όποιον προσέχει το βάρος του. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε άφθονους ζωμούς και σούπες λαχανικών ή κοτόπουλου, ακόμα κι αν τους χρησιμοποιείτε ως ορεκτικό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως, όταν το κύριο γεύμα αρχίζει με ένα κονσομέ ή μια σούπα, τρώει κανείς λιγότερο από τα επόμενα πιάτα.
21. Αρχίστε το μέτρημα
O πιο αξιόπιστος τρόπος για να ξέρετε πόσο τρώτε είναι να μετράτε την ποσότητα της τροφής – όχι με το… μέτρο βέβαια, αλλά με οικεία αντικείμενα. Ενα φλιτζάνι του τσαγιού λ.χ. είναι ό,τι πρέπει για να μάθετε να μετράτε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά, τα δημητριακά πρωινού ή και τα ψιλοκομμένα φρούτα σας. Ενα μπαλάκι του γκολφ αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαγιονέζα, ενώ μια μερίδα κρέατος ισούται με την παλάμη του χεριού σας. Αφού μάθετε στο σπίτι το ακριβές μέγεθος των μερίδων, θα μπορείτε να υπολογίζετε πόσο ακριβώς πρέπει να φάτε όπου κι αν βρίσκεστε.
22. Προμηθευτείτε αντικολλητικά σκεύη
Είναι ό,τι πρέπει για να μαγειρεύετε δίχως προσθήκη λίπους. Στη θέση του βάλτε λίγο νερό. Αν πάντως οπωσδήποτε πρέπει να προστεθεί κάτι, προτιμήστε λίγο ελαιόλαδο.
23. Να είστε συγκεντρωμένοι
Oταν τρώτε, να κοιτάζετε το πιάτο σας και τίποτε άλλο, όπως π.χ. να βλέπετε τηλεόραση ή να διαβάζετε. ‘Ετσι θα απολαμβάνετε το φαγητό με όλες σας τις αισθήσεις και ο εγκέφαλός σας θα ενημερωθεί αμέσως μόλις χορτάσετε, για να σας δώσει το μήνυμα να πάψετε να τρώτε.
24. Τον νου σας στη σειρά
Να ξεκινάτε το γεύμα σας με δύο ποτήρια νερό, μετά να τρώτε μια σούπα και στη συνέχεια μια σαλάτα. Αφήστε το κυρίως πιάτο για το τέλος, διότι μέχρι να φτάσει η σειρά του θα έχετε σχεδόν χορτάσει και θα φάτε πολύ λίγο!
25. Ανάψτε τα φώτα
O έντονος φωτισμός μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Και πάλι, αν έχετε αμφιβολίες, αναλογιστείτε γιατί τόσο πολλά εστιατόρια έχουν χαμηλό φωτισμό…
Το θέμα συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα
26. Προτιμήστε το μπλε
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν σερβιριζόμαστε σε μπλε πιάτα τρώμε λιγότερο, ενώ αντιθέτως τα έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί, μας κάνουν να τρώμε περισσότερο (γι’ αυτό εξάλλου σε πολλά ταχυφαγεία επικρατούν τέτοιου είδους έντονα χρώματα). Αν τυχόν φτιάχνετε τώρα την οικοσκευή σας, επιλέξτε αποχρώσεις του μπλε στα σερβίτσια ή στα χρώματα της κουζίνας σας. Ειδάλλως, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε σερβίτσια με έντονα χρώματα. Ακόμα και η τοποθέτηση μιας μπλε ή μοβ λάμπας μέσα στο ψυγείο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να το… ανοίγουμε συχνά, λέει ο κ. Μπερτζελέτος!
27. Αλλάξτε δρομολόγιο
Το «μείνε μακριά από τους πειρασμούς» τεκμηριωμένα αποτελεί μια πολύτιμη συμβουλή. Oμως δεν αρκεί να αδειάσετε το σπίτι σας από τους πειρασμούς. Πρέπει να τους αποφύγετε και στη διαδρομή από και προς τις καθημερινές δραστηριότητές σας – για τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας τουλάχιστον. Συνεπώς, αλλάξτε διαδρομή, ώστε να μην περνάτε έξω από ζαχαροπλαστεία, ταχυφαγεία και λοιπά… ιερά των καλοφαγάδων.
28. Το ποτό, μετά το φαγητό
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συγκρατούνται και δεν πίνουν αλκοόλ πριν ή στη διάρκεια του γεύματος τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι όταν αρχίζουν ή συνοδεύουν το φαγητό τους με κάποιο ποτό.
29. Πίνετε πράσινο τσάϊ
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ομάδα ουσιών που περιέχει (λέγονται κατεχίνες) μπορεί να μειώνουν τον λιπώδη ιστό.
30. Τρώτε μαρούλι και σπανάκι
Γενικά φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερες πράσινες σαλάτες, διότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες, οπότε χορταίνουν δίχως να παρέχουν ιδιαίτερες θερμίδες (αρκεί, βεβαίως, να μην τις σερβίρετε με παχυντικά ντρέσινγκ).
31. Φοράτε στενά ρούχα
Oταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, ξεχάστε τα άνετα, φαρδιά ρούχα ειδικά μάλιστα την ώρα του φαγητού. Ενα στενό παντελόνι ή φούστα με μια σφικτή ζώνη είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος που θα σας αποθαρρύνει να φάτε πολύ (πόσες φορές δεν έχετε δει ανθρώπους να ξεσφίγγουν τη ζώνη τους για να μπορέσουν να φάνε ακόμη περισσότερο;). Αν είναι να ξεσφίξετε τη ζώνη σας, να το κάνετε αφού σηκωθείτε απο το τραπέζι.
32. Περπατήστε πριν από το βραδινό
Αφού πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά, προτιμήστε να το κάνετε πριν από το βραδινό σας γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει πως 20 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ελαφρύ τρέξιμο πριν από το βραδινό αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τον διατηρεί αυξημένο επί 2-3 ώρες – όσες χρειάζονται δηλαδή για να «κάψετε» ό,τι θα φάτε για βράδυ!
33. Πρωτεϊνες σε κάθε γεύμα
Κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά (οι πρωτεΐνες δηλαδή) έχει αποδειχθεί πως ασκούν ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό, ενώ ταυτοχρόνως προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας. Φροντίστε λοιπόν να περιέχουν πρωτεΐνη και τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, επιλέγοντας τις λίγων λιπαρών ή τις άπαχες μορφές τους (λ.χ. φασόλια, ασπράδια αυγού, φιλέτα πουλερικών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά). Εννοείται ότι για τη μαγειρική προτιμάμε το ψήσιμο ή το βράσιμο και όχι το τηγάνισμα.
34. Τρώτε σολομό
Αν και οι περισσότεροι ξέρουν ότι τα παχιά (λιπαρά) ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά, είναι εν πολλοίς άγνωστο πως έχουν και ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωσή τους όταν κάνουμε δίαιτα βελτιώνει την ψυχική διάθεση και έτσι μας βοηθούν να πετύχουμε τον στόχο μας.
35. Μη σουρώνετε τους φρέσκους χυμούς.
Τα κομματάκια του φρούτου ή των λαχανικών που υπάρχουν σε αυτούς είναι φυτικές ίνες που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
36. Ναι στη μουστάρδα
Μελέτες έχουν δείξει πως μια κουταλιά της σούπας καυτερή μουστάρδα στο φαγητό επιταχύνει τον μεταβολισμό έως 15% επί δύο ώρες μετά από την κατανάλωσή του. Ανάλογη δράση έχει διαπιστωθεί πως έχει και το ταμπάσκο.
37. Βγάλτε τις σος από το πιάτο
Αν και είναι πεντανόστιμες, κατά κανόνα «κολυμπάνε» στα λίπη και στις θερμίδες. Oπου βλέπετε σος, σάλτσα ή ντρέσινγκ, φροντίστε να την απομακρύνετε επιμελώς με το πιρούνι (μελέτες έχουν δείξει πως με την τακτική αυτή μπορείτε να μειώσετε από 40 έως 60 τις θερμίδες που καταναλώνετε σε κάθε γεύμα και κατά 5 γρ. το λίπος). Αν οπωσδήποτε χρειάζεστε τις σος, προτιμήστε τις λάιτ (λίγων λιπαρών) εκδοχές τους. Μια μερίδα λ.χ. λάιτ μαγιονέζας έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από την κανονική, ενώ η γεύση είναι ουσιαστικά η ίδια.
38. Ποτέ μετά τις 7 το απόγευμα
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι δημοσίευσαν το 2009 στην επιθεώρηση «Obesity» μελέτη του έδειξε πως, όταν τρώμε αργά το βράδυ, παίρνουμε δύο φορές περισσότερα κιλά απ’ ό,τι όταν τρώμε το βραδινό μας νωρίτερα – και αυτό ισχύει ακόμα κι όταν τρώμε το ίδιο ακριβώς φαγητό νωρίς ή αργά.
39. Φασούλι το φασούλι
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» έδειξε πως όσοι τρώνε συχνά φασόλια και άλλα όσπρια έχουν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός των άλλων, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα «σκαμπανεβάσματά» του, τα οποία εντείνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη για γλυκό.
40. Κοιμηθείτε!
Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μας παχαίνει καθώς επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Ρυθμίστετε, συνεπώς, το πρόγραμμά σας με τρόπο ωστε ναμπορείτε να κοιμάστε 7-8 ώρες.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου