Δεν είναι εύκολο να τρώμε κάθε μέρα τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και
λαχανικών, η καλύτερη εναλλακτική είναι οι χυμοί. Αλλά, ποιοι;
Οι περισσότεροι είναι άριστες πηγές καλίου, βιταμίνης C, και Α. Επιπλέον, καλύπτουν τις ανάγκες μας σε υγρά. Από την άλλη όμως, η επεξεργασία του φρούτου σε χυμό μειώνει σημαντικά τις φυτικές ίνες που θα καταναλώναμε αν το τρώγαμε ολόκληρο.
2. Πότε είναι πραγματικός χυμός;Ένα προϊόν που υπάρχει στην αγορά μπορεί να ονομαστεί «χυμός» μόνο αν είναι 100% χυμός φρούτου. Αυτό συμπεριλαμβάνει και συνδυασμούς από διάφορα φρούτα και λαχανικά. Αν όμως περιέχει και ζάχαρη ή άλλα συστατικά, τότε θεωρείται φρουτοποτό,
κοκτέιλ η νέκταρ.
3. Συμπυκνωμένος ή φρεσκοστυμμένος;
Οι περισσότεροι 100% χυμοί που θα βρείτε σε συσκευασίες στην αγορά παράγονται από συμπυκνωμένο χυμό. Είναι το ίδιο με τον κανονικό χυμό, αλλά χωρίς το νερό. Αφαιρώντας το από το χυμό, μειώνεται το βάρος και διευκολύνεται έτσι η μεταφορά του. Όταν ξαναπροστίθεται νερό στο χυμό, αυτός έχει την ίδια διατροφική αξία με τον κανονικό. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός έχει ελάχιστες διατροφικές διαφορές με τον έτοιμο συμπυκνωμένο.
4. Αξίζει να είναι εμπλουτισμένοι;
Πολλές εταιρείες προσφέρουν χυμούς που είναι εμπλουτισμένοι με θρεπτικά συστατικά, ώστε να τα προσλάβουμε πιο εύκολα. Μερικές έχουν επιπλέον βιταμίνη C, ασβέστιο, φυτικές ίνες, στερόλες, ακόμα και Ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα προϊόντα αποτελούν καλές επιλογές αν δεν μπορείτε να λάβετε τις συγκεκριμένες ουσίες από τις φυσικές πηγές τους.
Από το περιοδικό Prevention
πίνεις ένα Martini και ησυχάζεις
ΑπάντησηΔιαγραφήNo Martini, no party!!!
χαχαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφή