Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Ο ρόλος της ψυχολογίας στο Poker

320803_2233019579273_1061409616_32114904_1453626176_n_large
Όλα τα αθλήματα ή επαγγέλματα που έχουν να κάνουν ή επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τον ανθρώπινο παράγοντα, επηρεάζονται επίσης από την ατομική κατάσταση της ψυχολογίας. Το πόκερ δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων δεν αρκεί ο παίκτης μόνο να ξέρει καλά το πόκερ, ούτε να γνωρίζει τέλεια όλες τις στρατηγικές του. Πρέπει ταυτόχρονα να έχει και καλή ψυχολογία.
Όταν ένας άνθρωπος έχει καλή ψυχολογία, θετική προδιάθεση, αισιόδοξη οπτική τόσο για τη ζωή γενικότερα, όσο και για το πόκερ ειδικότερα, η επιτυχία αυτού του ανθρώπου θα ανεβαίνει δραματικά. Ο λόγος γι' αυτό βρίσκεται στο υποσυνείδητο που κρατάει το “κλειδί” της επιτυχίας.
Το υποσυνείδητο του ανθρώπου παρακολουθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συνειδητός νους καθώς και τις νοητικές διεργασίες. Έτσι, όταν ένας παίκτης πιστεύει για παράδειγμα ότι μετά από 5 ώρες πόκερ το πολύ-πολύ να έχει βγάλει ένα +10% επί της μπάνκας του (και στη χειρότερη να χάσει ένα 30%), το υποσυνείδητο καταγράφει αυτή τη σχετικά απαισιόδοξη πεποίθηση.  

Κατά την καταγραφή, το υποσυνείδητο επεξεργάζεται αυτή την απαισιόδοξη παραδοχή και την δέχεται χωρίς αντίσταση. Στη συνέχεια ο υποσυνείδητος νους αυτό-προγραμματίζεται ώστε να κάνει τη συνειδητή περιοριστική σκέψη μια πραγματικότητα. Ουσιαστικά δηλαδή η αρνητική προοπτική μετατρέπεται σε ένα αυτοπεριοριστικό / αυτοδεσμευτικό μηχανισμό υποσυνείδητης φύσης.

Όταν λοιπόν φτάσει η ώρα μιας κρίσιμης απόφασης στο τραπέζι του πόκερ, ο υποσυνείδητος νους, που μπορεί να ελέγξει την απόφαση υπέρ της επιτυχίας ή υπέρ της αποτυχίας, θα επιλέγει πάντα έτσι ώστε να παράξει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Έτσι, στο τέλος 5 ωρών πόκερ, ο παίκτης θα έχει “αυτοεπαληθευτεί” στις συνειδητές προσδοκίες του. Το δυστύχημα σε κάτι τέτοιο είναι ότι ο παίκτης δεν επαληθεύτηκε απαραίτητα επειδή είναι “γνώστης των ικανοτήτων του,” αλλά επειδή ενεργοποίησε, άθελά του, έναν αυτοπεριοριστικό μηχανισμό.
Το κλειδί λοιπόν για την επιτυχία στο πόκερ, είτε αυτό είναι online, είτε offline, βρίσκεται στην αντίληψη που έχει ο παίκτης για τις συνειδητές του πεποιθήσεις αναφορικά με το πως παίζει αλλά και τι περιμένει. Κανένας αθλητής δεν μπορεί να μεγαλουργήσει αν δεν έχει πίστη στον εαυτό του ότι μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα.

Αντίστοιχα σετ θετικών πεποιθήσεων πρέπει σταδιακά να καλλιεργηθούν και από τους παίκτες του πόκερ οι οποίοι στοχεύουν ψηλά. Το υποσυνείδητο, αντί να προγραμματίζεται με μετριότητα, θα πρέπει να προγραμματίζεται με την πεποίθηση υψηλών δυνατοτήτων αλλά και υψηλών στόχων οι οποίοι θα θεωρούνται καθόλα επιτεύξιμοι από το ίδιο το άτομο.
Στο εξωτερικό η ψυχολογία των αθλητών πάσης φύσεως, αλλά και επιχειρηματιών, είναι ένας αρκετά ανεπτυγμένος κλάδος. Πρέπει φυσικά να γνωρίζεις τους κανόνες κανόνες πόκερ αλλά και οποιουδήποτε παιχνιδιού παίζεις αλλά η ψυχολογία είναι κάτι το ιδιαίτερο.  Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα υστερούν δραματικά στο συγκεκριμένο τομέα. Κατά συνέπεια δεν είναι να απορεί κανείς για το πόσο παραμελημένη είναι η ψυχολογία ως παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την απόδοση των παικτών του πόκερ.

http://www.digitalcrete.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου