Επιστήμονες χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις για να ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει την ανάμνηση … δυσάρεστων ή τραυματικών εμπειριών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε φωτογραφίες συναισθηματικού περιεχομένου σε εθελοντές και στη συνέχεια τους υπέβαλε σε απεικονιστικές εξετάσεις αρκετές ώρες αργότερα όταν ξαναείδαν τις φωτογραφίες.
Όσοι κοιμήθηκαν στο ενδιάμεσο, είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το συναίσθημα, ενώ η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη λογική ήταν περισσότερο δραστήρια. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Current Biology’, αναφέρει ότι αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ ονείρων και μνήμης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν τραυματικά γεγονότα κάποια στιγμή της ζωής τους και ορισμένοι μπορούν να οδηγηθούν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, παραμένοντας συναισθηματικά διαταραγμένοι καιρό μετά το γεγονός.
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το 20% του ύπνου κατά τον οποίο ονειρευόμαστε, (ύπνος REM), παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των πρόσφατων αναμνήσεων και ερευνητές πιστεύουν ότι η καλύτερη κατανόηση αυτού θα βοηθήσει τελικά τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Οι ερευνητές επέλεξαν 35 εθελοντές και τους χώρισαν σε 2 ομάδες. Οι μισοί εθελοντές κοιμήθηκαν καλά αφού είδαν 150 φωτογραφίες που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση. Ενώ βρίσκονταν στον αξονικό τομογράφο είδαν για δεύτερη φορά τις φωτογραφίες. Όσοι κοιμήθηκαν επαρκώς είχαν λιγότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με δυνατά συναισθήματα και περισσότερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, που σχετίζεται τη λογική σκέψη.
Όσοι δεν κοιμήθηκαν ανέφεραν μια πολύ περισσότερο συναισθηματική αντίδραση όταν ξαναείδαν τις φωτογραφίες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μπορεί να εξηγούν πώς ο οργανισμός κάνει αυτή την αλλαγή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μπορεί να εξηγούν πώς ο οργανισμός κάνει αυτή την αλλαγή.
Ο ερευνητής Dr Matthew Walker, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM υπάρχει μεγάλη πτώση στη νορεπινεφρίνη, χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με το στρες. Πρόσθεσε ότι με τη νέα επεξεργασία προηγούμενων συναισθηματικών εμπειριών σε αυτό το νευροχημικά ασφαλές περιβάλλον χαμηλής νορεπινεφρίνης κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ξυπνάμε την επόμενη μέρα και αυτές οι εμπειρίες έχουν αμβλυνθεί, όσον αφορά τη συναισθηματική τους ισχύ.
Αισθανόμαστε καλύτερα για αυτές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ο Dr Roderick Orner, δήλωσε ότι αν και ο ύπνος θεωρείται από πολλούς ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία τραυματικών αναμνήσεων υπάρχουν πιθανόν πολλοί άλλοι παράγοντες που δρουν σε ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Πρόσθεσε ότι σε περιστατικά περισσότερο σοβαρού τραύματος μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή να το επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα αν είχε σημαντική επίπτωση στην καθημερινότητά του.
Πηγή: iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου