Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το κινητό παρακολουθεί κάθε κίνησή μας. Πως μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το φακέλωμα

απο το techit.gr
Το άγρυπνο μάτι του smartphone μας, «θαμμένο» μέσα στις ρυθμίσεις της συσκευής, περιλαμβάνει μια 
λίστα που καταγράφει συνεχώς τις τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε.
Τόσο σε συσκευές iOS (και ειδικά στο iOS 7) όσο και στο λειτουργικό Android υπάρχει λοιπόν μια κρυμμένη επιλογή που επιμένει να καταγράφει όλα τα μέρη που έχουμε βρεθεί, λεπτό προς λεπτό(!), κάνοντάς τη χρυσωρυχείο για όποιον θέλει να μας παρακολουθήσει.

Το iOS 7 και το Google Now του Android παρακολουθούν τα βήματά μας για να βοηθούν τους κατασκευαστές smartphone να μας παρέχουν εξατομικευμένες πληροφορίες μέσω των location-based υπηρεσιών τους, όπως το Siri για παράδειγμα, αλλά και τις λοιπές χρήσιμες λειτουργίες περιβάλλοντος χώρου.
Οι λεπτομέρειες βέβαια που καταγράφουν πάνε πολύ πιο μακριά από το να ξέρουν απλώς πότε πήγες στο αγαπημένο σου σούπερ μάρκετ. Κι αυτό γιατί οι χάρτες παρακολουθούν και το πόσο χρόνο πέρασες εκεί, κάνοντας το πράγμα αρκούντως τρομακτικό!
smarthnsrwr1
Στο παραπάνω παράδειγμα, ας πούμε, χωρίς να κάνει «checking in» ο χρήστης, το iOS 7 κατέγραψε επακριβώς πόσο χρόνο περνά κάθε μέρα στο γραφείο του! Έτερος χρήστης συνειδητοποίησε αίφνης ότι το νέο του iPhone 5S ήξερε ακριβώς ακόμα και πού ήταν το σπίτι του χωρίς να έχει φυσικά καταχωρίσει στη συσκευή τη διεύθυνσή του: το κινητό ονόμασε αυτομάτως την τοποθεσία «Σπίτι» δεδομένου του πολύ χρόνου που περνούσε εκεί κάθε μέρα! Φρικιαστικό ε;
Όσο περισσότερες πληροφορίες αποθηκεύει βέβαια το κινητό για μας τόσο πιο καλές και πιστές είναι οι εξατομικευμένες υπηρεσίες που μας παρέχει. Υποθετικά τουλάχιστον. Τι γίνεται όμως όταν τα δεδομένα αυτά πέσουν σε λάθος χέρια (ξέρετε εσείς ποια είναι αυτά);
smarthnsrwr2
iPhoneΣε περιβάλλον iOS, πηγαίνετε στα Settings και κατόπιν στο Privacy. Βρείτε το Location Services στην κορυφή και μετά κάντε scroll down για να βρείτε το System Services στο τέλος. Εκεί θα βρείτε το Frequent Locations, το οποίο και θα επιλέξετε (σε κάποιες συσκευές δεν υπάρχει η επιλογή, για άγνωστο ακόμα λόγο).
Εκεί λοιπόν θα δείτε όσα «άπλυτα» έχει το κινητό για σας. Καθαρίστε το ιστορικό και απενεργοποιήστε το Frequent Locations, για να σταματήσει έτσι το άγρυπνο μάτι του iPhone να σας παίρνει στο κατόπι!
Συσκευές Android
Για το Android τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς εξαρτάται τόσο από το μοντέλο του smartphone όσο και την έκδοση του λειτουργικού που τρέχει. Για Android 4.3 ή χαμηλότερο όμως, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει την επιλογή από τα Google Settings του app menu. Μόλις ανοίξετε λοιπόν τα Google Settings, βρείτε το Location και κατόπιν το Location Reporting.
Και για κάθε χρήστη υπηρεσιών της Google, μπορεί να βρει εύκολα τι ξέρει ο διαδικτυακός κολοσσός γι’ αυτόν και τα περπατήματά του από το Google.com/locationhistory.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου