Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

H Aθήνα γέμισε κίτρινα C: Τι είναι η ηπατίτιδα C, ποια τα συμπτώματά της και πώς μεταδίδεται;

Το κέντρο της Αθήνας έχει γεμίσει κίτρινα C. Τι συμβολίζει άραγε το τρίτο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου; Οι περισσότεροι Έλληνες που ρωτήθηκαν απάντησαν λάθος. Τα κίτρινα μυστηριώδη C, είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών από τον σύλλογο ασθενών ήπατος "Προμηθέας", για την ηπατίτιδα C. Τα γράμματα εμφανίστηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων των ενημερωτικών βίντεο που θα προβληθούν στην τηλεόραση και στο youtube, έχοντας σα στόχο την ενημέρωση και πρόληψη!

Αξιοσημείωτο μότο της καμπάνιας; Περίπου 200.000 Έλληνες έχουν αυτή την ασθένεια. Το 80% δεν το γνωρίζει!



grg



Τι είναι, λοιπόν, η ηπατίτιδα C;
Η ηπατίτιδα C (hepatitis C) είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τον ιό C της ηπατίτιδας (HCV) ο οποίος προσβάλλει το ήπαρ. Η χρόνια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ουλές στο συκώτι και μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε κίρρωση. Οι ασθενείς που εμφανίζουν κίρρωση, δύναται μετέπειτα να παρουσιάσουν, επίσης, ηπατική ανεπάρκεια, ή και καρκίνο του ήπατος


Ποια τα συμπτώματα;
Η ηπατίτιδα C θεωρείται μία από τις πιο ύπουλες ασθένειες, καθώς δεν επιφέρει εμφανή και έντονα συμπτώματα στην πρώιμη φάση. Δυστυχώς η πρώιμη φάση, μέχρι και την καταστροφή του συκωτιού, μπορεί να διαρκέσει από 20-30 χρόνια.


Συνήθη συμπτώματα, τα οποία και εμφανίζονται σε ήπια ένταση δύναται να είναι τα εξής: πυρετός (δέκατα), απώλεια όρεξης, ναυτία, πόνος σε μύες και αρθρώσεις, πόνοι στην κοιλιακή περιοχή, κούραση, απώλεια κιλών


Ποιοι είναι οι πιο συνήθεις τρόποι μετάδοσής της;
Ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης είναι η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον, οι μεταγγίσεις αίματος, τα προϊόντα αίματος και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, χωρίς έλεγχο για HCV παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο για μόλυνση. Το τατουάζ επίσης μπορεί να συνδεθεί με τη μετάδοση της ασθένειας, αν δεν έχουν τηρηθεί οι πρέποντες κανόνες υγιεινής. Τέλος, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ξυραφάκια, εξοπλισμό μανικιούρ-πεντικιούρ, οδοντόβουρτσες ή οτιδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή με το αίμα άλλων ανθρώπων και μπορούν να σας μεταδώσουν τον ιό.


Και μην ξεχνάτε, η πρόληψη είναι το παν!
Δείτε εδώ το video από την καμπάνια ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C, καθώς και τις αντιδράσεις των Αθηναίων όταν είδαν τα κίτρινα μεγάλα C.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου