Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Check Point in Athens: Εδώ κάνεις το τεστ HIV δωρεάν

Βρεθήκαμε με τη διευθύντρια του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» Μαρία Δημητριάδη και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Κωνσταντίνος Κουλάχης στο Check Point in Athens, που στγεάζεται σ’ ένα πενταόροφο κτίριο στο Μοναστηράκι (Πιττάκη 4).

«Καταφέραμε με την αποκλειστική χρηματοδότηση του “Aids help foundation” –το μεγαλύτερο ίδρυμα στον κόσμο που ασχολείται με το Aids–,να δημιουργήσουμε σχετικά πρόσφατα το πρώτο Athens check point στην Ελλάδα. Όπως βλέπετε δεν θυμίζει καθόλου νοσοκομείο, μπορεί να έρθει ο καθένας που επιθυμεί, με ανώνυμο ραντεβού, και να κάνει το HIV τεστ δωρεάν. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 2.000 τεστ και έχουμε βρει 80 θετικά. Εκεί παρέχουμε και μία ώρα συμβουλευτική, σε όποιον έρθει και μας τη ζητήσει».
n
Τι ηλικίας είναι οι περισσότεροι θετικοί που βρίσκετε;
Περισσότεροι είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 17 και 20, αλλά υπάρχουν και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας που ποτέ πριν στη ζωή τους δεν είχαν κάνει τεστ.
Γιατί τέτοιο ποσοστό σε τόσο νέα παιδιά;
Νομίζω υπάρχει ένα είδος εξωραϊσμού.Ίσως επειδή δεν είναι τόσο συχνή, όπως ήταν παλιότερα, η εικόνα ασθενών με λιωμένο από την αρρώστια κορμί ή επειδή έχουν σταματήσει να πεθαίνουν άνθρωποι. Έχει πάψει να υπάρχει το Aids και υπάρχει μόνο το HIV που είναι ένα χρόνιο νόσημα. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι έχει σταματήσει η οποιαδήποτε εκπαίδευση και επιμόρφωση στα σχολεία από την πολιτεία. Η γενιά των 20 ειδικά έχει σαν μόδα το bareback, ενώ η δικιά μας θεωρούσε απαραίτητη τη χρήση του προφυλακτικού.
Φαντάζομαι όμως, πως όταν συμβεί δεν θα αισθάνονται το ίδιο… γενναία.
Υπάρχει κόσμος που το αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα, αλλά υπάρχουν και παιδιά που φρικάρουν όταν το μαθαίνουν. Αυτά κυρίως χρειάζονται ενδυνάμωση. Έχει τύχει την ώρα της ενδυνάμωσης ενός οροθετικού, να με φωνάξουν για να με φιλήσει, προκειμένου να πεισθεί πως μπορεί ν’ ακουμπήσει, για παράδειγμα, τα ανίψια του, γιατί πίστευε πως μόνο και μόνο με την επαφή θα μπορούσε να τα κολλήσει.
Τι είναι το χάπι «της επόμενης μέρας» για το AIDS;
Το χάπι που παίρνει κάποιος σε διάστημα 72 ωρών, αν νομίζει ότι έχει κολλήσει, και είναι το ίδιο με αυτό που παίρνει κάποιος όταν είναι οροθετικός. Τα δημόσια νοσοκομεία υποχρεούνται να το παρέχουν στους ασφαλισμένους δωρεάν.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος μόλις μάθει ότι είναι φορέας;
Αν το μάθει σε έναν από τους χώρους εξέτασης άμεσα στέλνεται στο τμήμα των λοιμώξεων. Αν το μάθει με κάποιο άλλο τρόπο όπως π.χ. κάποια home kit test πρέπει άμεσα να πάει στην μονάδα λοιμώξεων κάποιου νοσοκομείου. Στις μονάδες μάλιστα δίνεται και ένα βιβλίο που το έχουμε εκδώσει εμείς και αποτελεί ένα πολύ καλό πακέτο ενημέρωσης.
Η Μαρία και ο Κωνσταντίνος είναι ικανοποιημένοι από την κινητοποίηση των εθελοντών. Αλλά είναι δυσαρεστημένοι από την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία και ακόμα περισσότερο από τον ρατσισμό που εξακολουθεί να υπάρχει απέναντι στους οροθετικούς.
Τι ετοιμάζει τώρα ο σύλλογος;
Στα πλαίσια της εβδομάδας πρόληψης 22-29 Νοεμβρίου, διοργανώνουμε το check point testing week, που ακολουθεί μια Ευρωπαϊκή καμπάνια με στόχο να εξεταστούν όσοι πιο πολλοί γίνεται. Με το τέλος αυτής της εβδομάδας εξέτασης ετοιμάζουμε πολλά event για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου.
n 
  INFO: www.athcheckpoint.gr , www.positivevoice.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου