Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Εκπληκτικές φωτογραφίες από το… μπαλκόνι της Γης

H νυχτερινή Ελλάδα (δεξιά) είναι αισθητά πιο σκοτεινή από τη γειτονική Ιταλία
Δωμάτιο με θέα, μια θέα που αλλάζει συνεχώς: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσιοποίησε μια σειρά από φωτογραφίες που ελήφθησαν από..
το Cupola, το νέο, πανοραμικό παρατηρητήριο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Με τον τηλεφακό ανά χείρας, ο αστροναύτης Τζέφρι Ουίλιαμς της NASA κοιτά μέσα από το πανοραμικό δωμάτιο Cupola, την τελευταία προσθήκη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Στην πρώτη από τις εικόνες, η χαρακτηριστική «μπότα» της Ιταλίας λάμπει μέσα στη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 2010. Με το φωτογραφικό φακό να απέχει 350 χιλιόμετρα από το έδαφος, η δυτική Ελλάδα, αισθητά πιο σκοτεινή από τη γειτονική χώρα, χωράει κι αυτή στη δεξιά πλευρά της εικόνας.
«Ακόμα και τώρα, που η Γη παρακολουθείται διαρκώς από πολυάριθμους δορυφόρους και με μια ποικιλία αισθητήρων, οι παρατηρήσεις από τον ISS είναι σημαντικές, δεδομένου ότι ο παρατηρητής είναι άνθρωπος. Οι αστροναύτες όχι μόνο προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις, αλλά μπορούν να λαμβάνουν φωτογραφίες αυθόρμητα όταν συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον» σχολιάζει η ανακοίνωση του ESA.
Cairo - Νείλος
Το Cupola αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεισφορά του ESA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν επίσης η NASA και οι διαστημικές υπηρεσίες της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.
Το πρωτοποριακό παρατηρητήριο έχει σχήμα θόλου με έξι τραπεζοειδή παράθυρα στα πλαϊνά και ένα κυκλικό παράθυρο στην κορυφή. Με διάμετρο λίγο μικρότερη από 80 εκατοστά, το κεντρικό αυτό παράθυρο είναι το μεγαλύτερο που έχει εκτοξευτεί στο Διάστημα.
Κατασκευασμένο από την εταιρεία Thales Alenia Space στο Τορίνο, το Cupola επιτρέπει στους αστροναύτες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις εξωτερικές εργασίες με το ρομποτικό βραχίονα του σταθμού.
Με τέτοια θέα, όμως, το βασικό που προσφέρει είναι στιγμές χαλάρωσης για το εξαμελές πλήρωμα του τροχιακού εργαστηρίου.
Πηγή: in.gr
Το νότιο σέλας πάνω από την Ανταρκτική είναι από τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα που απολαμβάνουν οι αστροναύτες του ISS.
Μεσογειακή Riviera
Florida, USA
Ένα ρωσικό σκάφος Soyuz, συνδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κρύβει τη θέα από τον Κόλπο του Μεξικού, 350 χιλιόμετρα πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου